Blåbärskräm

3 juni, 2014 av Mariann Lämna en kommentar »

DSC_0605Blåbärskräm är ju också en kräm som är väldigt god och i synnerhet när den är gjord på våra inhemska skogsblåbär.

Älskar skogsblåbär!

Dessa finns ju numera ofta att tillgå året runt i frysdisken.

Skogsblåbär innehåller 6,4 gram kolhydrater och varav 2,9 är fruktos per 100 gram.

Gör man då denna kräm på 225 gram skogsblåbär och silar av 😉
så blir det i runda slängar 12 gram kh i hela satsen.

Blåbärskräm
3-4 port

225 gram frysta eller färska blåbär
2 dl vatten
ev 1 msk bakery+ sötning

1 tsk johannesbrödkärnmjöl eller annan vald redning

Gör så här:
Häll vatten, blåbär och ev sötning i en kastrull och låt det hela koka upp under omrörning. Låt koka i ca 5 minuter att bären mjuknar och saftar av sig. Sila av i med trådsil ner i ny kastrull och pressa bären med gaffel mot silens botten att all saft rinner ut.
Vispa sedan ner kraftigt johannesbrödkärnmjölet och ge krämen ett uppkok, häll av i skål eller portionsskålar.
Serveras ljummen eller kall med kall grädde!

Eller varför inte en god vaniljglass! Då räcker nog krämen till 4-6 portioner

 

 


Annonser

2 kommentarer

  1. Pia skriver:

    Åh så gott det låter! Måste man sila bortblåbären? Var hittar man mjölet du reder krämen med? Måste ju funka även på rabarber? För de kan väl aldrig vara för mycket kolhydrater i så sura som de är?

    • Mariann skriver:

      Finns rabarberkräm på bloggen också.
      Nej man måste inte sila dem men det blir godast så tycker vi.
      Jag köper johannesbrödkärnmjölet på nätet, bla lchf butiken har det 🙂

Kommentera

*