Choklad- och hallonkaka

2 februari, 2012 av Mariann Lämna en kommentar »

ca 8-10 bitar

Ingredienser:
150 gram smält osaltat smör
5 ägg
2 msk Bakery+  sötning
2 dl creme fraiche eller smetana
1 msk kardemumma
1/4 tsk vaniljpulver
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl hasselnötsmjöl ( kan bytas ut mot 0,5 dl kokosnötsmjöl eller 1 dl mandelmjöl)
2 tsk bakpulver

Topping:
100 gram hallon
50 gram grovt hackad 70% mörk choklad
lite flagad eller hackade hasselnötter ( kan uteslutas)

Gör så här:
1. Vispa ägg och sötning fluffigt och vispa ner Creme Fraiche eller smetana och vanilj och kardemumman, häll i det smälta smöret och vispa.
2. Blanda de övriga torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.
3. Smöra och pofiberbröa en rund 22 cm diameter springform och häll i smeten, strö hallon och chokladen över och strössla till sist med hackad/flagade hasselnötter.
4. Grädda i 175 grader i ca 40 min. Låt svalna.
Ev pudra över lite  Bakery+ . Kan serveras med lite lättvispad grädde om man vill.

©MariannAndersson

 


Annonser

14 kommentarer

  1. Mums… tack för receptet!
    Vad duktig du är på att komma på recept. Jag älskar att baka och är precis i början av minLCHF-bakning och försöker lära mig sambanden mellan de olika ingredienserna. Din kaka ser jättegod ut, härligt med bär på.
    En fråga: Vi har hasselnötsallergi i familjen, vet du om man kan byta ut hasselnötsmjölet mot mandelmjöl? Beter sig de mjölen lika?
    Ha en härlig torsdag (här skiner solen idag)!

    • Mariann skriver:

      Hejsan! 😀
      jadå du kan ta bort hasselmjölet mot mandel eller kokosmjöl. 🙂
      mandel och hassel går på detsamma. 🙂
      Kram Mariann

  2. daniel skriver:

    Jag vill som vanligt veta doseringen om jag kör steviasocker + sukrin 🙂

  3. dinvikt skriver:

    Vad kan man köpa kokosmjöl? Jag vet inte om jag är inte tillräcklig uppmärksam eller finns på speciella butiker

    • Mariann skriver:

      Hejsan och välkommen hit!
      Du bör kunna hitta Amanprana i en brun papperspåse på hälsokosten.
      Be annars lokal matvaruaffärer ta kontakt med Nyform som är importör av mjölet och ta in mjölet.
      Kram från Mariann

  4. Margot skriver:

    Hej! Igår bakade jag kakan och den blev otroligt god:))
    Till och med killarna i familjen, som är vana vid lite mer socker, tycker att den är jättegod, helt underbart! Den blev superbra i konsistensen och ser så fin ut! Eftersom jag inte hade något hasselnötsmjöl bytte jag ut det mot samma mängd mandelmjöl och det blev så bra:))
    Nu väntar jag med spänning på bakboken som är på väg till mig, ska bli så kul att få testa fler av dina fina bakverk!
    Hoppas det är OK att jag lägger ut recepten på min blogg då jag länkar till dig??
    Ha en fin söndag!
    Kram Margot

    • Mariann skriver:

      Absolut! Länka på bara och lägga ut recept, sådant är uppskattat från min sida. Gillar länkar hit 😉
      Tack för respons på kakan. 😀
      Här är det också så att mina vuxna söner gillar skarpt det jag bakar numera 😉 Ibörjan vägrade de äta, men nu när man hittat koksmjölet och funnit balansen i sötman så är bakverken för ALLA!
      Kram mariann

  5. Maggan skriver:

    Håller med föregående talare! Jättegod kaka, jag hade inga hallon men det gick lika bra med blåbär. Alla i familjen tyckte om den. Just nu är kakan på utflykt till Ulricehamn ; )

  6. Den där jagheterintefrida skriver:

    Har bakat efter det här receptet många gånger nu men gjort muffins av smeten istället. Har provat att göra både äpplemuffins med kanel och hallonmuffins. Det bästa hittills är ändå när jag lade till 4msk kakao, tog bort kardemumman och lade på glasyr och kokos på dom. Använde receptet på den glasyr som var i receptet mazarinrutor. Blev precis som kärleksmums. Tack så mycket!:) P.s Om man inte är allergisk mot soja så är det heller ingen hälsorisk i små doser.

    • Mariann skriver:

      Hejsan!
      Kul att du finner stor använding av detta recept, låter gott med dina varianter 🙂
      Vad gäller margarin och soja anser jag det inte ingå i en LCHF, men man gör ju som amn vill givetvis.
      Kram Mariann

  7. Gudrun Bergström skriver:

    Hej! underbara recept du lägger ut! Men vad innehåller bakery egentligen?

    Med vänlig hälsning Gudrun

Kommentera

*