Chokladfudge – godis

13 december, 2011 av Mariann Lämna en kommentar »

2 dl grädde
50 gram osaltat smör
30-40 gram choklad 77% eller högre, ju högra kakaohalt ju mindre mängd behövs
ev lite sötning ( Bakery+)vid hög halt av kakao

Gör så här:
Koka upp grädden och lägg i chokladen att smälta med, ta i smöret och låt allt smälta och koka upp under vispning.
Låt sedan det hela småkoka (EJ under lock) i ca 20-30 minuter. Rör runt lite ofta, vakta den. Den ska tjockna. Häll upp i en liten form klädd med bakplåtspapper. Ju mindre form ju högre fudge.

Ställ sedan fudgen kallt i många timmar, gärna över natt. Skär upp i mindre munsbitar. Detta är min lilla variant av lchf-fudge.
Varning för överätning…

Vill du undkomma chokladen ta kakao och smaka av hur mkt  kakaosmak du vill ha och söta.

Tips om den skär sig, prova att droppvis ta i mer grädde och vispa till rätt konsistens.

 

 

 


Annonser

78 kommentarer

  1. Maria H skriver:

    Oj oj oj säger jag bara! Detta ska absolut provas! Eftersom jag är den enda LCHFätande personen i släkten (försöker övertyga alla) så kommer detta passa perfekt när godiset plockas fram. Paradis och Aladdin ska utklassas! =)

  2. Åsa skriver:

    Å jösses va gott det verkar!! Ska testas!=)

  3. Annika R skriver:

    Låter gott! Ska man kunna göra kulprovet på dettta? Eller gå efter temperatur? Är inte så bra på känsla och konsistens…

    • Mariann skriver:

      Hejsan och välkommen hit! 😀
      Inget kulprov behövs, låt den småkoka under omrörning då och då och vakta den får inte koka för häftigt. Sedan är det lagom efter 20 min om den upplevs ha tjocknat.
      Kram från Mariann och lycka till!

      • Annika R skriver:

        Har gjort ett kok och de har nästan gått åt, alla som smakat har tyckt att de helt klart duger 🙂
        Jag hade i 2 msk sukrin men tycker det blir lite bismak av den. Kanske provar jag utan sötning nästa omgång.

        • Mariann skriver:

          Ja har du lite söt choklad i så behövs nog ingen mer sötning. Kasnke inte ens 90% kräver extra sötning.
          Kul att de dög! 😀

  4. marie skriver:

    Vad bra!
    Ska prova ditt recept nu! Har nämligen provat massor med varianter på lchf-fudge och det är konsistensen som blir problemet! Hoppas på denna variant 😉

    • Mariann skriver:

      Hej och välkommen hit!
      Du håller jag tummarna och hoppas denna konsistens duger 🙂
      I våra munnar är den jättegod!
      Kram och lycka till
      Mariann

  5. Åh… det måste jag göra. Hur ska jag hinna allt?
    Kanske, kanske hinner jag testa redan ikväll. Blev väldigt sugen. 🙂

  6. Rebecka skriver:

    Åh mums, är de mjuka? Jag har massa 90 % choklad jag inte vet vad jag ska gör av. Så fort jag har fått hem mitt sötningsmedel ska jag baka lite. 🙂

    • Mariann skriver:

      De är som fudge… så som ajg mins dem, har ju inte ätit nått godis på 3 år så… Minnet kanske sviktar 🙂
      jag ahr gjort dem på 90 och det funakr fint, ta bara 2-3 rutor.

  7. Maria skriver:

    Meeen…vad gott!!! Måste jag göra, tackar speciellt för varningen om överätning men risken är att den varingen inte hjälper :o)
    Tack snälla du för receptet!

  8. Maria skriver:

    Låter helt underbart! Detta ska absolut testas .. =)

    • Mariann skriver:

      Hejsan och välkommen hit!
      Hoppas du låter mig veta om de gick hem hos er! 😀 alltid kul å veta om man gör något som smakar gott även i andras munnar 😉
      Kram från mariann

  9. Carolin skriver:

    Mycket goda vart dem! Bra alternativ till vanlig fudge;)

  10. Anneth skriver:

    Detta blir intressant. 🙂 Har gjort lchf-fudge tidigare men det receptet hade 2 dl sukrin i sig = ettersött och förstås med märklig bismak. Den åkte i soporna.

    Jag ska nog testa med två, tre rutor 70% choklad med apelsinsmak! Tack för receptet!

  11. Åse Andersson skriver:

    Ska absolut provas med lite whiskey av bränd/rökig sort i..muuums

  12. Minna skriver:

    Åh det ser jättegott ut! Blir sugen på att baka dessa till mitt adventsfika men är också rädd att jag ska överäta dem eftersom jag är sockerberoende och tvångsmässig ätare. Blir det samma konsistens med kakao?

    • Mariann skriver:

      Hejsan och varmt välkommen hit!
      jag har inte gjort dem med kakao, men det borde bli detsamma då 90% choklad ju är nästan bara kakao.
      Detta med överätning är ju i det läget att man går upp i vikt av grädde, dessa innehåller ju bara grädde och smör och då lite kakao om man väljer det + denna lilla sötning av erythritol och stevia.
      I andra lägen kan man ju äta smör och grädde, så om dessa får dig att äta många fudgar men inte får dig att dyka i sockerskålen är väl det inga problem? Grädde och smör är ju mat mer eller mindre.
      Jag tror du får prova och se, får du enorma sockerbehov (riktigt socker alltså)och inte kan hålla dig från sådant så kan du inte äta lchf-godis, men kan du nöja dig med denna sorts godis och kakor är det ju inga som helst problem som jag ser det, då bakverken är mat!
      Kram och lycka till
      Mariann

  13. Kattis skriver:

    Hej Marianne!
    Tack för alla underbara recept. Jag har gjort flera av dom och alla med underbart goda resultat,både mat, bak och ”gottisar”. Nu har jag gjort fudgen till jul. Ojoj så lena och goda i smaken. Perfekta.

    Mvh Kattis

    • Mariann skriver:

      Hejsan Kattis!
      Vad härligt att du uppskattar mina recept och att både maten och baken smakar gott!
      Ja fudgen är perfekt, tycker ajg med! 🙂 Nog den gottiaste gottan…
      Kram och God Jul
      Mariann

  14. Maria skriver:

    Hejsan Marianne!!
    Nu stod jag vid spisen och så funderade jag på denna fudgen (min hjärna tar konstiga svängar ibland :o) och då undrade jag…kanske man kan göra en vaniljvariant med vaniljstång i. (går det?) Sedan kanske man kunde göra en ”dubbelfudge” med choklad OCH vaniljsmak. Den skulle då bli tvåfärgad ljus/mörk. Jag måste testa i em!!!

    • Mariann skriver:

      KLART ATT DET GÅR! 😀
      koka dem samtidigt i två olika kastrulle, kanske. Dock skulle jag nog välja vaniljpulver då, fast det går säkert att fiska upp en stång…
      Kram och lycka till!

      • Maria skriver:

        Jajjamen!! Klart det går 🙂 Eller så gör man den ena sorten först…så den får stelna till och sedan tömmer den andra på. Det får ju stå längre i kylen bara innan man skär upp. Annars kanske man kan göra vackra med ”swirlar” i (blanda lite försiktigt så de blir randiga)

        Jag hade slut på kakao och vaniljstång…men nu så är det inhandlat så jag ska prova ikväll

        • Mariann skriver:

          😀 Ska bli kul å höra sedan hur det blev!

          • Maria skriver:

            Haha, nu har jag tjuvsmakat! Jag gjorde en ”dubbelfudge” och den blev GRYM 🙂

            Jag använde vaniljstång till den ljusa och kakao till den mörka och hade pyttelite stevia i båda.
            Den ljusa påminner lite i smak om vaniljpannacotta, den mörka fick kanske lite väl mycket kakaosmak, jag hade inte koll på hur mycket jag tog…lite som jag tyckte det såg bra ut. Hur som helst så balanserade vaniljen upp kakaosmaken och tillsammans tyckte jag att det var riktigt lyckat.

            Jag tror inte att vaniljen själv kan ge några smaksensationer om det inte är så att man bara inte tycker om chokladsmak för i så fall kan det ju vara ett alternativ.

            Jag blev i alla fall väldigt nöjd och det ska bli kul att se vad andra tycker om den

          • Mariann skriver:

            😀 Kul att det lyckades!

  15. Mynlen skriver:

    Jojomensan, jag som älskade att göra julgodis (och har fått lova barnen att göra ändå) har nu hittat något nytt att experimentera med. jag gjorde en sats som du sa men jag tror att jag var just litet för sen, fettet började sippra ut. Alltså, då är man för sen 🙂
    Sen tänkte jag på principen av dulche de leche, alltså koka in kondenserad mjölk och då blir det ”karamellsmak” men det gick inte, blev en konstig vit gegga och ett lager klart smör 🙂 (ghee antar jag). Men att smaksätta den där massan med vanilj tänkte jag inte på.
    Ska iallafall, idag eller i veckan köpa ett paket osötat kondenserad mjölk (kaffemjölk här i holland) och se om jag kan vattenbadskoka det till någon konstig konsistens 🙂 Få se om jag kommer fram till ”LCHF dulce de leche” 🙂
    Tack för receptet!

  16. åse@56kilo.se skriver:

    Du är en ängel!!! Dessa måste jag prova!! Stor kram!!

    • Mariann skriver:

      Hejsan! 😀
      De kan vara lite känsliga att koka då det för några få kan skära sig, så koka väldigt försiktigt och inte för länge.
      Kram Mariann

  17. Angelica skriver:

    Hej! Har en liten fråga, varför osaltat smör? Någon speciell anledning?
    Mvh A

    • Mariann skriver:

      Hejsan och välkommen hit!
      🙂
      Det är för att när man sötar minimalt vilket jag gärna gör, hivar inte ner 1 dl eller mer av erythritolen/sukrinet så blir kakorna lite väl osöta att saltat lätt går igenom. Men om du sötar kakorna mkt kan du säkert ta normalsaltat. 🙂
      Kram från Mariann

  18. Laila skriver:

    Hej. Kan man göra dubbel sats på en gång. På den tiden jag gjord dajm så stod det ibland i receptet att man inte fick dubbla receptet

  19. Eva49 skriver:

    Nu har jag gjort din fudge, blev lite svettig för den skar sig ordentligt, allt fett för sig och chokladröran för sig…….skam den som ger sig….. jag hällde av det feta i en tallrik och chokladen i en form sedan fick det stå en stund i kylen. När det halvstelnat rörde jag ihop det och det funkade;) nu har jag ställt in det på kylning igen……provade förstås lite under tiden….gott;)) det smälter ju i munnen ;))

    • Mariann skriver:

      Det verkar som den lätt skär sig, för mig har den skurit sig en gång, då glömde jag av å röra, trodde det handlade om det, men det kan också vara om det får koka för mkt/hårt. Lite svår är den allt verkar det som men underbart god. 😀

  20. Marie skriver:

    Tips! Riv lite apelsinskal över när du hällt upp den i formen, alternativt ta mörk choklad med apelsinsmak. Mums!

  21. Petra skriver:

    Undrar om man kan göra den med normalsaltat smör. Hittade inget osaltat när jag var o handlade idag.

    Tusen tack för många kanonrecept!

    • Mariann skriver:

      Hejsan och välkommen hit!
      Det kan fungera om du har en söt choklad i, det är just för att jag använder så lite socker (hög kakaohalt) eller sötning att vi tycker saltet går igenom för mycket.
      Så prova, du kanske inte är så känslig för salt.
      Kram från Mariann

  22. Eva49 skriver:

    Petra – jag använde normalsaltat smör till 81%-ig choklad + lite sötrix, blev bra:)

  23. Christine skriver:

    Isch! Gjorde en halv sats igår, för att inte få för mycket. Den skar sig, så jag gjorde som ovan insändare nämnde. Provsmakade idag och den var sannerligen skitäcklig! Jag hade i två droppar stevia och en nypa erytrhitol, men det var beskt av den 90%iga chokladen. Åkte i sopen på en gång.

    • Mariann skriver:

      Vi äter gärna 90% (Lindt) och tycker inte den är besk, men det handlar nog också om hur avsötad man är, kanske?
      Använder man 90% så kanske man ska söta ännu extra mer än du gjorde?
      kram Mariann

      • Christine skriver:

        Där har du kanske en poäng. Jag är inte helt avsötad ännu, har bara ätit LCHF sedan augusti. Har fortfarande toppar med sötsug. Det här var Lindt, men det var alldeles för häftigt för mig 🙂

  24. Margareta skriver:

    Vad tusan betyder ”lite ofta”?

    • Mariann skriver:

      Hejsan och varmt välkommen hit!
      Väldigt luddigt det där inser jag, men man bör stå där och röra iaf, mest hela tiden…
      OM den skär sig rör man i droppvis med grädde igen tills konsistensen återkommer 🙂
      Kram från Mariann och vamrt välkommen hit igen!

  25. Maria Jallow skriver:

    Jag gjorde en fudge förra julen och droppade ner dem i ischokladformar innan jag stoppade dem i kylen. Lite omständigt men mindre kladd när man äter dem. 🙂

  26. Camilla skriver:

    Hej Marianne! Tack för en trevlig blogg. Provade detta recept samt gjorde en sats där jag ersatte chokladen med ett par matskedar lakritspulver, lite vaniljpulver och en liten nypa flingsalt. SÅ GOTT! Älskar lakritsfudge! Jag gillar att baka när det är få ingredienser, går fort och blir gott så detta är perfekt för mig. TACK igen, keep up the good work!

  27. Lotta skriver:

    Gjorde denna igår och den blev riktigt god! Intensiv chokladsmak som tom dämpar mitt chokladsug 🙂
    Tack för att du delar med dig av dina härliga recept!

    Glad påsk!

    //Lotta

  28. Anneth skriver:

    Ville bara visa… Apropå dubbelfudge som några pratar om bland kommentarerna så håller jag på att utifrån ditt recept experimentera med en lakrits/hallonvariant (för alla oss som älskar den kombinationen).

    http://givememycoffee.files.wordpress.com/2013/04/img_4777.jpg

    Jag ska försöka få hallonfudgen lite mindre mjuk bara. Det är passerade hallon & grädde i, men smeten får nog reducera ihop lite längre nästa gång.

  29. Josefin skriver:

    Min kyl är sönder för tillfället… Hur blir det om man ställer dem i frysen ett tag??

  30. gugge skriver:

    Detta lät ju riktigt gott, men blev lite konstigt…. Trots att det bara puttrade svagt så skar det sig efter bara ca 10 min över värmen, droppade i lite grädde och den blev slät, för att strax därefter skära sig igen… och så höll jag på tills den kokt 20 min tog då bort den från värmen och hällde upp för att stelna. Ingen fel på smaken, men den smälter snabbt, måste ätas direkt från kylen annars smälter den…. Lite ischokladsliknande… Vad gjorde jag för fel?

    • Mariann skriver:

      Hade den tjocknat efter 10 min? Isåfall kan man ta den då. huvudsaen är att den tjocknar spelar indre roll hur länge den kokat tyckaer jag. 🙂
      och ja den smälter lite och är kladdig när den blir rumsvarm …

  31. Johanna skriver:

    Hej!
    Jag gjorde en variant av din fudge idag. Nu, 9h senare, har den fortfarande inte stelnat!!! Den hade perfekt konsistens i kastrullen, tjocknade fint och skar sig inte. Vad ska jag göra? Nåt tips?
    Den har stått kallt i 9h..

  32. Eva skriver:

    Min mamma älskar vaniljfudge. Kanske kan man göra den med vaniljpulver istället för choklad? Problemet blir då hur mycket man ska ha i. Jag har inte bakat/lagat mat så länge p.g.a sjukdom så jag är inte så van med att byta ut ingredienser i recept.
    Om det går att byta till vaniljpulver, hur mycket tror du blir bra?
    Det vore jättekul att kunna överraska mamma med vaniljfudge i jul.

    • Mariann skriver:

      Du får se det som ett test, men ta 0,5 tsk det skulle jag tro blir bra, du kan ju också smaka av den med en liten dutt på tsk innan den är klar för att se om du tycker vaniljen är där ta annars mer. 🙂

  33. Ulrika skriver:

    Vad händer om man låter den stå för länge på spisen? Jag har nämligen precis gjort en omgång fudge som jag hittade på ett annat ställe och där stod det att den skulle sjuda 50-60 minuter. Innehöll samma ingredienser som ditt recept…

  34. Wivianne Andersson skriver:

    hej Marianne ! Vad händer om man har normalsaltat smör, mer än att det får en liten tutch av salt?

    • Mariann skriver:

      det händer just bara det 🙂 eftersom jag vill söta så lite som möjligt så tycker vi här att det blir för salt med normalsaltat smör, men om man sötar mer så funker ju det fint med det 🙂

Kommentera

*