Chokladtårta med nötmarängbotten

16 juni, 2011 av Mariann Lämna en kommentar »

ca 10 bitar

Ingredienser till 2 bottnar:
6 äggvitor
1- 2 msk Bakery+ sötning
1 dl finhackade hasselnötter

Chokladkräm:
1,5 dl grädde
3 äggulor
1- 2 msk Bakery+
6 rutor 90% choklad
150 g mycket mjukt smör

2 dl lätt vispad grädde och lite riven rå-choklad till garnering

Gör så här
1. Vispa ägg, grädde och sötning i en kastrull, låt sjuda tills det tjocknar. Får ej koka och ta bort från plattan så fort den är tjock.
2. Bryt chokladen i mindre bitar och vispa ner en bit i taget i krämen.
3. Ta i smöret i mindre klickar och vispa ner i chokladkrämen. Låt svalna i rumstemp. Bör vara bredbar, är den för lös ställ kallt.
4. Marängbottnarna: vispa vitorna till hårt skum och ta i sötningen och vispa ytterligare i minst 5 minuter.
5. Hacka nötterna och vänd ner dem försiktigt i äggvitorna.
6. Rita upp 2 cirklar på ett bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter.
7. Bred ut  marängsmeten i cirklarna och grädda i 150 grader i 30 minuter. Låt svalna på galler.
8. Bred chokladkrämen på botten och lägg den andra ovanpå.
9. Vispa grädden och bred den lite slarvigt över och garnera med lite riven rå-choklad. Kan serveras med eller utan bär.

Tips:
Använd de överblivna gulorna i frukostens omelett!

©MariannAndersson

 

 

 


Annonser

20 kommentarer

  1. Jaana skriver:

    Åhhh här kommer jag hem från jobbet. Kolla mina mejl och ser att du har nytt inlägg. Vilket inlägg sedan!
    Vet inte hur jag ska hinna baka (och äta) allt underbart du gjort.
    Måste ju göra mandeltårtan och denna måste jag ju också göra.
    Får försöka bjuda in lite fikafolk och då blir det ickeLCHF:are. Spännande värre.

    Måste tacka igen och igen och igen.

  2. Madde skriver:

    Dina bakverk & desserter ser så jättegoda ut. Tack för alla recept!
    Mu måste jag beställa Stevia. :) Använder du flytande eller fast Stevia? Är det någon skillnad?

    • Mariann skriver:

      Hej och välkommen hit!
      Tack!
      jag använder pulver och det jag har just nu kommer från iHerb i USA.
      Dock kommer lchf-butiken snart få in stevia köp din där och välj den som är 20 gg sötare än socker, den blir bäst.
      Kram Mariann

  3. Linali skriver:

    Åh du underbara människa som förgyller mitt lchf liv! Tusen tack för alla bra tips!

    • Mariann skriver:

      Hej och varmt välkommen hit! :D
      Vad roligt att du finner att mina recept förgyller ditt lchf-liv!!
      precis det som är meningen!
      Kram och tack!
      Mariann

  4. Jenny skriver:

    Hej, vill börja med att tacka för alla fantastiska recept! Nu är det väl bara att sätta igång att baka antar jag… Men det är där det blir lite kruxigt, jag kan bara slaviskt följa ett recept. :) Så nu undrar jag hur många marängbottnar det blir, samt om man kan grädda flera samtidigt, och i så fall på vilka höjder skall de vara i ugnen. Brukar du låta bottnarna ligga kvar i ugnen med luckan på glänt till dess de svalnat? (jag har läst det i andra marängrecept)

    • Mariann skriver:

      Hej och varmt välkommen hit!
      vad roligt att du finner bloggen och mina recept fantastiska! Det gläder mig. :D
      Tusen tack för att du gör mig uppmärksam på oklarheter, det är inte alltid så lätt när man skriver ner att få med allt. Så jag uppskattar verkligen att man gör mig uppmärksam på sådant som kan ställa till det för en i köket. :)
      jag har nu ändrat i receptet och hoppas det blir klarare. Man gör hur som 2 bottnar av smeten och gräddar samtidigt om man får plats med två cirklar på en plåt med papper.
      Jätte välkommen hit igen!
      Kram Mariann

  5. Maria skriver:

    Åh det ser sjukt gott ut! Midsommartårta tror jag!!
    En undran dock. 90% choklad tycker jag är så ruskigt bittert, blir resultatet sämre med en något lägre kakaohalt eller är det av hälsoskäl du valt 90%? :) Och om man byter ut choklad mot kakao, kommer det smaka mer bittert eller sötare då?

    • Mariann skriver:

      Den kommer bli super som midsommar tårta med jordgubbar på!
      Om man byter ut chokladen till kakao måste man nog öka sötningen något, just för att undvika bitterheten.
      Jag tycker inte det blir bittert med 90% och grädden, du kanske kan ta 3-4 rutor bara?
      Det är ju lite för att minska på sockret, men också för att när vi hade 70% blev det för lite chokladsmak.
      kanske man kan ta 85%?
      Om du minskar på rutorna med 90% så smaka av den och se om du behöver mer eller om det blir bra.
      Kram Mariann

  6. Maria skriver:

    Ja just, kanske jag ska testa med 85% då :)
    Glömde fråga en sak till, jag har inte stevia hemma men kan jag öka på mängden sukrin lite eller gör det ingen skillnad då? Eller rentav ta lite socker? :o

    • Mariann skriver:

      Om du tillhör den skaran som inte märker av bismak av sukrinet kan du absolut öka den mängden, bättre det än socker ;) .
      Då kan du nog ta bortemot 0,5 dl iaf.
      //Mariann

  7. Maria skriver:

    Tack så mycket!! <3
    Jag ska prova, om jag bara lyckas att få till marängen så ska det nog gå bra :D

  8. Jessica skriver:

    Hej!

    Nu har jag bakat marängen två gånger och båda gångerna blev det bara helt platt.. Har följt ditt recept till punkt och pricka så nu undrar jag om någon annan varit med om samma eller vad jag möjligtvis gör för fel.

    • Mariann skriver:

      Hejsan!
      Detta är inte en marängbotten som blir höga, det är av samma typ som mandeltårtan, en botten som blir ganska platt. Jag tror man kan ana på bilden att de är ca 0,5-1 cm höga varje botten.
      //Mariann

  9. Jessica skriver:

    Okej, tack! Undrade vad jag gjorde för fel. Brukar ju aldrig ”misslyckas” med bakandet. :-) Hade inga nötter i pga allergi så det minskar säkert fylligheten med.. Har inte bakat några lchftårtor tidigare.

  10. Madde skriver:

    Hej igen!
    Såg att LCHFbutiken har fått in Stevia nu, men den är 250 ggr sötare än socker. Hittar ingen någonstans som är ”bara” 20 ggr sötare. Ska jag ta mycket mindre av den här tror du?
    Tack så jättemycket för alla dina ingående svar! :)

    • Mariann skriver:

      Hej! Varsågod, det är bara roligt att få vara till hjälp. LCHFbutiken borde snart få in någon mindre söt Stevia. Köper du ändå denna som är 250ggr sötare så måste du ta väldigt mycket mindre, du får prova dig fram lite själv. Ett annat förslag är att maila Ingela på LCHFbutiken och fråga hur du ska dosera den, jag vet också att LCHFbutiken här framöver ska få in en färdig blandad Stevrix/Sötrix och den borde då bli väldigt lätt doserad, fast den har inte jag provat. Kram, Mariann.

  11. LCHF butiken skriver:

    Hej Madde o alla andra som undrar!
    Dosera Stevian ”en LITEN knivsudd” o komplettera med Sötrix eller Sukrin om du använder det.
    Det är den färdigblandade mixen som kommer att vara 20ggr starkare än vanligt socker, jag kanske informerade dig fel Mariann – den koncentrerade Stevian brukar alltid vara mellan 150-350ggr starkare än vanligt socker, jag ber om ursäkt om jag rörde till det för dig. Stevia som är är 20ggr sötare är uppblandad med Maltodextrin fick jag veta, så även den från iHerb, den jag har i shopen just nu är koncentrerad för jag vill inte ha produkter med maltodextrin (=socker/stärkelse) i shopen. Det blir perfekt när EU har godkänt Stevia som livsmedel och den färdiga mixen kan släppas, då slipper man trixa o blanda själv!

Kommentera

*