Citron- och chokladpaj

11 augusti, 2011 av Mariann Lämna en kommentar »

Världens godaste Citron- och chokladpaj!

Jag vågar lova att om du bjuder sötnosarna på denna till desserter eller fika de kommer inte kunna gissa det är en LCHF-kaka 😉

 

8 bitar

Pajbotten:
100 g mörk choklad 90% (70% ger 36 gram kolhydrater)
50 g smör
1 äggula
2 dl hackad sötmandel
1 dl hackade pistagenötter
( ev 1 msk bakery+ sötning)

Fyllning:
400 g cream cheese
2 ägg + 1 äggvita
2 msk sötning Bakery+
Rivet skal och saft från en citron

Gör så här:
1. Smält smöret först, ta från plattan och lägg sedan i bitar av chokladen att smälta med. Rör ner gulan. Blanda sedan i mandel och nötterna. Häll i en form (22-24 cm) med löstagbar botten.
2. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred krämen över pajbotten. Grädda i 175  ca 25-30 min. Servera kakan lite ljummen/rumstempererad med lite vispad grädde.

©Mariann Andersson

 

 

 


Annonser

53 kommentarer

  1. Yvonne skriver:

    Vadå blanda ner kokosnötsmjöl?
    Det står sötmandel bla ingredienserna

    • Mariann skriver:

      God syn ser jag 😉
      jag hade missat det i redigeringen och var precis på väg å ta bort när jag ser din kommentar!! 🙂
      Kram M

  2. Yvonne skriver:

    God syn och snabb ;-D

  3. irene skriver:

    oj, oj,oj va mycket gott du lär ut….
    hade varit härligt med en bok att bläddra i….
    kram

  4. irene skriver:

    oh, va härligt det ser jag fram emot!!!!

  5. Rebecka skriver:

    Mariann, du gör mig bara baksugen! Fy för din blogg alltså!

    • Mariann skriver:

      *asgarv*
      Hhmmm…. lite meningen är det ju, men samtidigt så bör man baka lagom ändå. 🙂
      Kram på dej!

      • Rebecka skriver:

        Jag misstänker det, men jag blir sugen varje gång jag tittar in i bloggen. Att se något nytt och smarrig som denna paj gjorde att vattnet rann över bägaren… 😉

        Nu hade jag inte alla ingredienser så fick stilla begäret med din mjuka nötkaka. Mums, vad god den blev!

        Pappa tyckte den vad god med, men inte så söt. Men det säger han om alla LCHF sötsaker. För om sanningen ska fram äter vi mycket lite sött. Precis som jag vill. 🙂

        • Mariann skriver:

          Exakt! Man ska akta sig för sött, söta lagom och nöja sig med det. 🙂
          Du får lägga recepten på en liten hög och prova något nytt då och då.
          Kram!

  6. Therese skriver:

    Mums vad god den ser ut! Kanske ska göra den till kräftskivan nästa helg…

    • Mariann skriver:

      Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
      Jag kan säga att den är jätte god och passar utmärkt som en liten dessert, den är väldigt mäktig.
      Chokladen och citronen passar så fint ihop.
      Om du gör den till kräftskivan och om det finns ”sötnosar” där som smakar är det alltid roligt att få höra vad alla tyckte.
      Kram och välkommen hit igen!
      Mariann

  7. Susanne skriver:

    Hej,
    När du skriver Stevia, vilken ”typ” använder du då. Jag har förstått att det finns i olika former. Jag har inte använt det ännu, utan bara Sötin och liknande. Vilken form föredrar du?

  8. åse @ 56kilo.se skriver:

    Ujujuj… det där såg galet gott ut! Det ska provas någon dag när det är kalajs/gäster här =) Tack Mariann!

    • Mariann skriver:

      Hejsan!! Kul att du tittar in. 😀
      Känn dig varmt välkommen hit!

      Jodå, den är alltså jättegod, kanske för god 😉

      Kram Mariann

  9. Jaana skriver:

    Citron- och chokladpaj! Tror jag svimmar….
    Nu har jag ingen creem cheese hemma (som tur är) annars hade jag kastat mig över detta på en gång.
    Till helgen ska jag nog se till att ha alla ingredienser hemma och då blir det till att baka.
    Den ser underbar ut!
    Lovar att återkomma när jag bakat och smakat. =)

    • Mariann skriver:

      Jooo det är nog risk för litet ”halleluja moment” vid ätning av den pajen… borde följa med en varningstext 😉
      givetvis går det bra med Philadelphiaost också.
      kram Mariann

  10. Lindha skriver:

    detta måste jag prova älskade citronpaj innan MUMS ska genast prova 🙂

    • Mariann skriver:

      Hejsan och välkommen hit! 😀
      Den är jätte god, nästan för god 😉
      Borde komma med en varningstext för överätning…
      kram Mariann

  11. Lindha Bergman skriver:

    den var super god ..har smaskat i mig en STOR bit . MUMS älskar dina recept 🙂

  12. Jaana skriver:

    Nu har vi ätit varsin bit!
    Den är alldeles himmelsk. Tror nog det här är bland det godaste jag gjort hittills sedan jag gick över till LCHF.

    Tack!!

    Ha en go lördagskväll!

  13. Rebecka skriver:

    Kan jag använda citronsaft istället och isåfall hur mycket ungefär? (Droppar)

    • Rebecka skriver:

      Ah, läste mer noga nu. Det står ju citronsaft från en citron. Är det en hel citron som menas då? (I saft?) Måste jag ha skal eller kan jag skippa det? Är dålig på det här med använda skal…

      • Mariann skriver:

        Det bästa är och godaste är om du använder en hel citron och river skalet och sedan dela den och pressar ur saften.
        Det blir helt klart en helt annan smak på kakan.
        kram Mariann

      • Rebecka skriver:

        MUMS! Vad god den var! Jag hade ändå 90 % choklad och istället för hel citron + citornskal tog jag bara 3 msk citronsaft (du vet sån färdigpressad citronsaft som man kan köpa).

  14. Sara skriver:

    Kan man använda sukrin och hur stor mängd i så fall? 🙂 ska testa göra den idag!!

    • Mariann skriver:

      Hejsan och välkommen hit! 😀
      jodå det går bra att bara använda sukrin ta ca 0,5 dl kanske.
      Sukrin, sötrix och sötin är ju alla samma sorts sötning, Erythritol, fast olika märken bara. .)
      Kram och varmt välkommen hit igen
      Mariann

  15. Madde skriver:

    Åh va de lät gott. Jag bor i USA. Har du nån aning om vad sötrix kan säljas under för namn här? Vad är huvudingrediensen i det? Tack

    • Mariann skriver:

      Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
      Sötrix är ERYTHRITOL och säljs tror jag i USA under det namnet. ska finnas på iHerb vet jag.
      Kan också meddela att den paj är fantastiskt god, bör komma med en varning med risk för överätning….
      Kram på dej och hoppas du finner sötningen
      Mariann

  16. Rebecka skriver:

    Det är andra gången jag gör din citronpaj. Står i ugnen.

    Tack vare dina citronrecept har jag upptäckt en ny smaksensation! Jag har aldrigt använt citron i bak tidigare eller ätit något med citron mer än till typ fisk. Men jag ÄLSKAR din citronpaj och din limekaka med lime och kokostopping. Citron gifter sig både med chokladen och kokosen. Vill nog påstå att det är mitt favorit kombination numera!

    Innan jag började med LCHF, för över ett år sedan, så gillade jag inte ens kokossmak. Men nu älskar jag det, speciellt ihop med citron.

    TACK för att du delar med dig av dina recept. Jag kan knappt vänta på din bakbok. Jag har alltid lånat böcker men din bok kan verkar extremt lovande. Nästan jag överväger köpa den (brukar låna på biblioteket).

    Jag har inte varit lika intresserad av kokböcker för maträtter. Inte för att de är dåliga (tvärtom) utan för att jag upplever det väldigt lätt att göra god mat. Bara ens egen fantasi sätter stopp. Jag har aldrig någonsin upplevt problem där. Bara ta bort pasta, potatis och ris. Ibland behövs inte andra delen ens modifieras och om det behövs är det smärre modifieringar.

    Baka däremot, det har varit komplicerat när en basingrediens som vetemjöl försvinner och när sockret för sötman försvinner. Med kokosnötmjölet och små doser erytritol har jag löst det problemet. Jag vet att det finns en LCHF bakbok men efter provat recept folk la ut på ex. lchfrecept.com kände jag mig inte intresserad av boken. Det var som om författaren hade bytt ut 1 dl socker i originalrecept mot 1 dl erytritol. Dessutom ingick Bakepro i många recept, något som inte bara var dyrt utan inte ens låter gott. Proteinpulver? Nä…

    Den här citronpajen ska jag bjuda min faster på när hon har flyttat till sina nya bostad. Hon gillade min chokladtårta jag gjorde på min födelsedag (den var god) men den här… Oj, oj, vänta tills hon sätter tänderna i den!

    • Mariann skriver:

      I min bakbok finnes ingen bakpro 🙂
      Hoppas du kommer köpa den, den är värd att äga och njuta av bilderna 😉
      KRAM

  17. Helena skriver:

    Åh vilken underbar paj!Tror nog det här är bland det godaste jag gjort hittills sedan jag gick över till LCHF.

    Gjorde den som en efterrätt med fler icke LCHF ätare. Det gillade den också men hade nog önskat den lite sötare. Jag använde bara sukrin och den mängd du skrev. När jag började baka insåg jag att jag inte hade citron hemma så jag tog apelsin istället vilket funkade bra. Nu ska jag köpa hem citron och göra ”den på riktigt”. Ser fram mot din bakbok.

    • Rebecka skriver:

      Håller med! Citronpajen är sjukt god. Tycker den är söt nog.

      Men icke LCHF:are kommer nog alltid att tycka att ”sötsaker” på LCHF vis är osöta. Det bevisar ju bara att deras ”söthetsnivå” är betydligt högre vilket egentligen inte är hälsosamt. Även om jag inbillar mig att jag behöver lite ”sötsaker” ibland så är jag övertygad om att kroppen egentligen inte behöv sött i form av tillsatt sötma som sötningsmedel och socker. Bär är en helt annan sak även om det är sött.

      Min pappa som inte är LCHF:are brukar provsmaka det jag bakar (komiskt nog bara sötsakerna för han inbillar sig att de är lika söta som de ser ut att vara ;)). Hans ständiga kommentar lyder: Det är inte sött!

      När han säger så vet jag att det är lagom. Mina sötsaker kommer aldrig bli söta nog i hans mun.

    • Mariann skriver:

      ja denna är supergod och borde komma med en varning! varning för överätning…

  18. Jaana skriver:

    Tänk att jag ständigt faller tillbaka på den här pajen. Vet inte hur många jag gjort vid det här laget.
    Vill bara berätta att jag hade med en förra helgen till dottern och hennes knytfödelsedagskalas. Vi var sju stycken och bara jag äter lchf. Den gjorde braksuccé och tog slut till sista smula.
    Så jag vill påstå att den är ett säkert kort!

    • Mariann skriver:

      Den är verkligen ett säkert kort när man vill bjuda sötnosar! Här går den också hem i allas maga 😉 dvs även min….

  19. Rebecka skriver:

    Jag har föresten gjort din citron- och chokladpaj som jag unnar mig 100 g om dagen av. Jag modifierade receptet något bara för få ett jämnt hundratal och enkelt få reda på näringsvärdet per 100 g. Det enda jag gjorde var att ta 85 g istället 100 g choklad så det märktes inte att jag hade ändrat något.

    Jag har bara använt mandel eftersom jag inte har hittat naturell pistage. Använt citronsaft istället för en citron och citronskal. Annars är det samma.

    För er som väger och använder minmat.net kommer mina siffror här:

    Ingredienser
    160 g mandelflarn, hackad (Garant Eko)
    30 g citronsaft = 2 msk citronsaft (ICA i love eco)
    85 g mörk choklad (70% Lindt Madagascar)
    50 g osaltat smör (Valio)
    175 g ägg (56+58+61)
    400 g philadelphia naturell

    900 g

    7% kolhydrater
    11% protein
    83% fett

    Näringsvärde per paj
    3075 kcal
    50,15 g kolhydrater
    85,07 g protein
    283,43 g fett

    Näringsvärde per 100 g
    341,66 kcal
    5,57 g kolhydrater
    9,45 g protein
    31,49 g fett

  20. Rebecka skriver:

    Jag har gjort din citron- och chokladpaj igen. Kan inte räkna antalet gånger som jag har bakat den. Så sjukt god och bra näringsfördelning för vara ett bakverk. 😀

    Jag var lite stressad när jag gjorde förra pajen, jag behöver givetvis inte få jämt hundratal för räkna ut pajens näringsvärde i minmat.net. Osmart en kan vara ibland va?

    Så nu när jag gjorde din paj igen följde jag receptet med 100 g choklad, ägg i storleksklass M, dock fortfarande utan pistage för hittar inga naturella samt 3 msk citronsaft istället för 2 msk citronsaft. Du använder ju citron och skal, men jag tyckte citronsmaken blev för svag med citronsaft så testade med 1 msk till den här gången och nu blev det perfekt! Alltså:

    3 dl (160 g) mandelspån, Garant Eko
    3 msk (45 g) citronsaft, ICA i love eco
    100 g mörk choklad, Lindt Madagascar 70%
    50 g osaltat smör
    3 st M ägg (jag tog t.ex. 2 st 63 g och 1 st 64 g = 190 g)
    400 g philadelphia naturell

    1 paj = 945 g

    Näringsvärde per paj
    3192,15 kcal / 10627,20 kJ
    55,70 g kolhydrater
    87,77 g protein
    292,82 g fett varav 84,32 g mättat fett

    7% kolhydrater
    11% protein
    82% fett

    Näringsvärde per 100 g
    337,80 kcal / 1124,57 kJ
    5,89 g kolhydrater
    9,29 g protein
    30,98 g fett varav 8,92 g mättat fett

    Det skiljer inte mycket med andra ord. Fast rätt ska vara rätt = följa ditt recept så långt det går. Jag har följt ditt recept helt förutom pistagen och citronsaft istället för hel citron och citronskal. Tycker det är smidigare med citronsaft men pistage hade jag gärna haft i om det inte vore så svårt att hitta. Hittar bara saltade.

    • Mariann skriver:

      TACK!! 😀
      jadu, de är inte lätta att hitta de osaltatde psitagenötterna. När man finner dem får man köpa ett par påsar. 🙂

  21. Yvonne Norman skriver:

    Hej!
    Pajen ser underbart god ut, men jag undrar om man kan ersätta nötterna med något eller helt enkelt utesluta dom?
    Jag tål inte nötter (får klåda i halsen).

  22. Sara skriver:

    Pajen låter supergod, vill helt klart prova att baka den! Men ska nötterna va typ grovhackade eller malda?

Kommentera

*