Inlägg märkta ‘ägg’

Proteinrik frukost = behålla vikten

25 maj, 2011

”Amerikanska forskare har med hjälp av magnetkamera kunnat konstatera att frukost dämpar hjärnans impuls att äta. Är frukosten dessutom proteinrik blir effekten ännu bättre.”

och så kommer sedan i artikeln den alltid lika närvarande ”brasklapp”, som tydligen alltid i alla lägen måste komma med.

”-Men jag tror inte att vi ska överdriva proteinintaget så att vi börjar äta engelska frukostar med ägg och bacon ? utan då är det bäst att nöja sig med ägget.”

Ja det är ju i och för sig inte så dåligt att man numera ”får” äta ägg…

För jag tänker då inte sluta med mina engelska frukostar, som jag håller mig mätt på en hel dag om så behövs. Dessutom är våra bacon nitritfria!

Ät ägg försjutton!

 

 

Ägg från fullständigt frigående hönor!

23 maj, 2011

I går besökte vi en närliggande liten gård, där hönor av femtioelva olika sorter gick helt fritt, inte ett stängsel så långt ögat nådde.
Det kallar jag FRIGÅENDE hönor.

Dessa ägg måste ju helt klart vara fulla av goda näringsämnen, hönorna mår bra, blir aldrig stressade, blir aldrig manipulerade med lampor för att få dygnen kortare (mer ägg), får inget värpfoder och därmed stressvärper de inte heller.

De värper helt naturligt när de själva vill.

Äggen kommer också i olika färger då hönorna är olika sorter. Jag minns nu inte alla raserna, men jag vet att det fanns en vit och en gråsilvrig pärlhönor, jättevacker fjäderdräkt.

Smaken är fantastisk god… självklart när man vet att de är mer än frigående…

 

 

Marianns Laxburgare

19 maj, 2011

3-4 portioner

Ingredienser:
500g lax
200 g torsk
2 ägg
1 citron, rivet skal och saft
1 rejält knippe gräslök
salt och peppar

Gör så här
Dela väl tinad lax och  torsk i något mindre bitar, lägg dem i en matberedare.
Knäck två ägg över, klipp gräslöken och riv skalet av en liten citron över och pressa ur saften och häll över, salta och peppra. Mixa lite snabbt, inte för länge så det blir för finfördelat.
Stek på mellan värme och ganska länge ca 7-10 minuter på varje sida.

 

 

Marianns Brödknäcke

17 maj, 2011

12 små eller 6 stora

Ingredienser:
1 ägg
1 dl vatten
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 dl linfrön
1 dl mandelmjöl
1 dl pumpa kärnor (eller sesamfrön, eller blanda båda)
3 msk kokosnötsmjöl

Flingsalt

Gör så här
1. Vispa ägg, vatten och salt.
2. Blanda torra ingredienser.
3. Blanda ner det torra  i äggsmeten väl. Känns den väl lös kan man ta i något mer kokosmjöl och känns den kompakt ta mer vatten istället.
4. Klicka ut så många du vill ha och platta ut dem väl, ju tunnare ju torrare och mer brödknäcke. Tjockare blir det mer likt bröd.
5. Pensla med vatten och strö flingsalt på, tryck till saltet lite lätt.
6. Grädda i 175 grader i ca 20-30 minuter. Känn efter, vill du ha det mer torrt måste den stå längre, ev stäng värmen bara och låt stå kvar i ugnen.

Tips: Uteslut pumpakärnor och ta bara sesamfrön eller 1 dl mandelmjöl extra och smaksätt brödet. Vill man ha ”bröd”smak kan mycket väl brödkryddor tillsättas i smeten, eller bara strö kummin ovanpå tillsammans med flingsaltet.

©MariannAndersson

 

 

Bakverk kan det vara mat?

16 maj, 2011

Det är en fråga som är relevant att ställa sig när det handlar om lågkolhydratsbakning av bakverk.
I vårt medvetande så vet vi att kakor och bakverk är oerhört onyttigt. Detta sitter så djupt inrotat i oss att så fort vi ser en kaka eller ett bakverk så går några slags varningsklockor igång undermedvetet.
Detta gör att vi känner oss som om vi fuskar och gör något otillåtet. Denna omedvetna/medvetna känsla av att äta onyttigt, fuska och att vara ”olydig”, kan släppas helt när det kommer till lågkolhydrats bakning.

Tyvärr sitter detta så djupt inrotat i oss att det krävs viljekraft att ”hjärntvätta om” sig, samma viljestyrka som vi fick uppbåda när vi skulle gå från fettsnålt  till fettrikt.

Hur kan lågkolhydrats bakverk och kakor vara rent av nyttiga och hälsofrämjande?

Det handlar ju om VAD man bakar med!
I lågkolhydratsbakning ingår det mycket ägg och det vet vi ju är supermat, i mina köpta äggkartonger står det ”ät ägg varje dag!
Smör är ju också hälsosamt i synnerhet om man kan få tag på opastöriserad grädde att göra smöret på. Men ekologiskt är helt ok.

Sedan har vi ju då dessa ”mjöler” och vad används mest i lågkolhydrats bakning?

Jag har ju som mina basmjöler:
Kokosnötmjöl – 4 g kolhydrater per 100 g
Mandelmjöl – 4,6 kolhydrater per 100 g
Hasselnötmjöl- 6,8 kolhydrater per 100g
Pofiber – 12 kolhydrater per 100 g
fibrex – 4 kolhydrater per 100 g
fiberhusk – 0 kolhydrater per 100 g

Utav dem används kokosnötmjölet mest och sedan mandelmjöl och resterande kommer i en fallande skala.

Om vi ger oss tid att kika på ett par bakverk och tittar på dem ur ett näringsvärde perspektiv.

Vi börjar med mandeltårta 6-8 bitar:
Kolhydrater 22,70
Protein 70,68
Fett 300,30
Energi Kcal 3039,50

Det ger procenttalen: 3% kolhydrater, 9% protein och 88% fett.

Vad är det man säger inom LCHF vad som är en bra fördelning? Man brukar säga 5% kh, 15-20% protein och resten fett. Kikar vi då  fördelningen på mandeltårtan är den rätt bra. Möjligtvis lite lite proteiner och mycket fett, men kolhydrats halten är lägre än rekommenderat…
Man brukar  ju också säga att det är bättre att äta mer fett än att öka proteinandelen.

Vi kan också titta på ett annat bakverk.
Lunchpepparkakan 10 st:
Kolhydrater 3,40
Protein 40,80
Fett 107,70
Energi kcal  1134,25

Det ger procenttalen 1% kolhydrater, 14% protein och 85% fett.

Detta är väldigt strikt LCHF passerar som UFO= UnderFemgramkolhydraterOmdagen

Säger detta er något?
Vi kan gå igenom bakverk efter bakverk och få något sånär samma resultat, lägger vi till bär stiger ju givetvis kolhydrats mängden i bakverken och också om man ökar på grädden. Så bakverk med grädde och bär ger högre kolhydrats halt, bakverk utan det kan tillhöra en strikt LCHF.
Är det inte dags att tillåta sig att lågkolhydrats-bakverk får lov att ingå i kosten, utan att ge sig några medvetna/undermedvetna förebråelser?

Jag tycker det!

 

 

Äggvitor

7 maj, 2011

Äggvita utgör två tredjedelar av ägget och innehåller mycket protein.
Äggvitan koagulerar (stelnar) vid 40°C.

Överblivna äggvitor kan man förvara i en skål i kylen med plastfolie ovanpå (eller burk med lock) i ett par dygn. Det går också att frysa äggvitor.
Om man haft äggvitorna i kylen i mer än ett par dygn och undrar om de fortfarande är ok så är det bara att lukta. Om de luktar nästan ingenting så är de ok och om de luktar illa så är det bara att hälla ut.
Om man har äggvitor i en skål och glömt hur många de var så är 3 äggvitor ungefär 1 dl.
Vad ska man göra med överblivna äggvitor? Man kan bara steka dem och äta dem som stekt ägg. Man kan också ha dem i glass för att få extra volym, vispa dem hårt och vänd ner dem.Äggvitor passar också utmärkt att köra mina kokos-mandel-hasselnötpinnar (tillbehör till glass) med. Vanliga kokostoppar går också att baka. Budapestrulle och sticks (tillbehör till glass)

 

Fredagsmys – rostat bröd med räkor

29 april, 2011

Inte helt fel med rostat ljus bröd med räkor!

Lite ägghalvor och kryddgrön sås med extra räkor slinker ju också lätt ner.

Professor försvarar pulverdieten

26 april, 2011

Jag nämnde ju Hr Rössner i ett blogginlägg igår ang bebisar som är feta redan vid 9 månaders ålder. Nu är han igång igen och försvarar svält,

dock säger han i slutet av artikeln:
”Det brukar inte vara någon fara att använda dem längre utan läkartillsyn, men ofta står man inte ut mer än 2-3 veckor eftersom det är så tråkigt, säger Stephan Rössner.”

Man kan sällan svälta för länge, kroppen kräver mat och näring, så är det bara.

Varför inte hellre äta sig ner i vikt?

Eller ät hellre bara ägg om man vill äta enformigt och banta samtidigt!

Lunchpepparkaka

24 april, 2011

ca 10 st

Ingredienser:
100 g mycket mjukt smör
1-2 msk Bakery+ sötning (kan uteslutas om man vill)
3 rumstempererade ägg
1,5 dl kokosnötsmjöl
1/2-1 msk pepparkakskryddor
1 tsk malda pommeransskal (kan uteslutas)

Gör så här:
1. Vispa smör, pommerans/pepparkakskryddorna och ev Bakery+ i matberedare.
2. Ta i ett ägg i sänder och vispa mjukt och fluffigt.
3. Ta i kokosnötmjölet. Mixa samman allt till en smidig deg.
4. Rulla en tjock korv 5-7 cm i diameter. Dunsa lätt ändarna på korven  mot bordet ett par gånger så den sätter sig i kanterna och ändarna blir platta och fina.
5. Lägg rullen i kylskåp en timma.
6. Skär ca 10 st, ca  1 cm tjocka skivor av rullen med vass kniv och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Degen flyter inte ut speciellt mycket, så du kan lägga ganska tätt.
7. Grädda i mitten av ugnen i 150-175 grader i 15 minuter. Titta till dem så de inte blir brända.
8. Servera som de är eller gör som vi, hyvla en skiva smör och lägg flera goda skivor gräddost på.

Tips: Gör en dubbel sats och lägg halva degen färdigrullad till en tjock korv i frysen, bara att ta fram kvällen före och lägga att tina i kylskåpet. Skär sedan skivor och grädda när det är dags.

©Mariann Andersson

 

 

 

Frukost?

23 april, 2011

Jag fick en fråga om vad vi i familjen äter till frukost och också önskemål om frukost förslag, frågeställaren var lite less på ägg och bacon jämt.

Tyvärr (?) är svaret ägg och bacon, eller i alla fall ägg varje frukost. För oss är det världens bästa start på dagen oavsett om det är helg eller vardag/arbetsdag. Man står sig en hel dag om så skulle behövas på ett gäng ägg och ev bacon.

Även en lunch/kvällsmat kan bestå av ägg, vi äter säkert bortemot 5 ägg var om dagen i flesta fall.

Frukosten verkar vara den som många oftast inte upplever de får tillräcklig variation av. Jag mins våra frukostar i vårt ”tidigare liv”, flingor, flingor och åter flingor…
I någon period havregröt, då vi försökte vara nyttiga.

Ingen större variation där heller om man kikar noga på det hela…

LCHF frukostförslag kunde vara:
1. Rester från gårdagens middag, laga ofta lite mer att det också räcker till frukost.
2. Ljust bröd med massor av pålägg så som kokta kalla ägg, stekt ägg, ost, skinka, kalla knapriga bacon, kalla färsbiffar mm
3. Omeletter med diverse kryddor, ex curry och ostskivor är gott. Skinka och ost. Pizza omelett = ost, tomat och oregano.

Sedan har vi ju ”mejerifrukostar” som kan vara mer eller mindre bra:
4. Pannkakor
på många ägg och utan sötning.

Jag märker att jag har svårt att rekommendera en frukost utan ägg. För fil, yogurt och liknande är aldrig bra frukostar tycker jag, man bör inte ”dricka” frukost, då det ger en väldigt liten mättnad och för många av oss innebär det för mycket kolhydrater också.

Ju mer riktig mat man äter ju mindre annat behöver man.

Är det någon läsare här som har fler förslag som jag inte tänkt på?

Skriv i kommentarerna dina förslag!