Inlägg märkta ‘äkta vara’

Liten kontemplation över Äkta Vara…

24 april, 2012

Visst är det märkligt (för oss som kan vandra på City Gross) att se denna märkning finnas lite varstans på hyllorna.

Visst är det en väldigt trevlig syn, men att den ska behövas!?

Borde det inte vara självklart att all mat är äkta mat?

Det är ju fruktansvärt att vi i dessa ”moderna” tider ska behöva märka vår mat med Äkta Vara märkning för att vi ska veta vilken mat som är bra för oss och är utan ”mös och bös” (tillsatser). Att produkten endast innehåller det den ska.

Den mest talande produkt för just detta är väl majonnäsen?

Majonnäs ska endast kunna hittas i kyldisk, inte i skafferihyllorna…
Vem gör en hemlagad majonnäs och förvara den i skafferiet?
INGEN!

Äkta majonnäs på riktigt är den fina klassiska majonnäsen från Rydbergs  och färsk majonnäs från Kavli 
vill du göra egen så finns recept här

Den som gärna vill använda sina ofta surt förvärvade slantar på mat värd namnet bör läsa på länken ovan om Äkta Vara…

 

 

Nyckelhålsmat innehåller många E-nummer

22 februari, 2012

En av mina många favoritförfattare Mats-Eric Nilsson skriver i SvD med anledning att svenska folket nu sviker nyckehålsmärkta varor mot fullfeta Äkta Varor.
Man skyller på alla som äter LCHF, men glömmer att det är många som bara vill äta riktig mat utan ”mös och bös”!
I artikeln raddar Mats-Eric om några nyckelhålsprodukter och deras innehåll, i mina ögon låter det inte som mat=näring direkt, möjligens bukfylla…

Vad är det för fel på riktig mat?

Colting visar en tjusig tallrik
idag som är riktig mat! Läs hans inlägg också

 

 

Vasaloppsåkarna får Ä-märkt mat!

15 december, 2011

Tänk om alla kunde få det, i skola, vård och omsorgen också…

Ja hur som, många undrar kanske vad Ä-märkt är Äkta Vara märkning förstås!

 

 

Äkta Majonnäs

7 juli, 2011

Nu finns det äntligen en till Äkta Vara majonnäs och den kommer från Rydbergs, och hittas precis som Kavlis i kyldisken, precis där sådant ska befinna sig!

Rydbergs kallar sin för Klassisk majonnäs

 

 

 

Med naturliga viner tar vinerna ett jättekliv framåt!

30 maj, 2011

Ekoviner var första steget, nu talar allt fler om naturviner. Men åsikterna om dem går isär. Somliga applåderar att de är tillsatsfria, andra tycker att det är ett sätt att kränga halvtaskigt vin för dyra pengar. Vi lät SvD:s vinskribent Mikael Mölstad och mat­skribenten Mats-Eric Nilsson testa och ge sin syn på saken.

Lite mer viner att botanisera bland för oss som gärna letar naturlig mat och dryck.

Jag har ju skrivit om detta förut och läs gärna här och njut….

 

 

 

Smör som i gamla tider

27 april, 2011

Ååå nu börjar Mariann dreggla igen, riktigt ÄKTA smör. Inte den halvdanna pastöriserade smöret, tusenfalt bättre än margarin men…

Äkta natursyrat smör som på mormors vis slår nog allt!

En tur till Alingsås och Vallmobackens gårdsmejeri och köpa smör kanske kan vara på sin plats i sommar, eller till saluhallen i Göteborg och införskaffa:

Franskt extrasaltat gårdssmör från Bretagne, opastöriserat, lösvikt 160 kr/kg.
(Hugo Ericson Ost, Stora Saluhallen).

Tänk att njuta sådant verkligt Äkta smör på en rostad skiva ljust bröd

Smöret på bilden kommer från Vallentuna Löfsta gårdsmejeri.

Känner ni till fler gårdsmejerier med smör och ost från opastöriserad mjölk?

Ost

26 april, 2011

Ost är en intressant produkt och ska om den är äkta bara innehålla 4 ingredienser, dvs mjölk, syrningsbakterier, löpe och salt. De flesta svenska ostar är pastöriserade och då försvinner mycket av de goda näringsämnen ur mjölken. Leta gärna opastöriserade ostar så som Appenzeller och Gruyère. Det är konserverad opastöriserad mjölk. Många av de laktosintoleranta tål opastöriserade mejerier, det verkar vara pastöriseringen som är ogynnsamt.

Se också särskilt upp med ”margarintillverkade” ostar. Söderåsen är ett sådant exempel, där har man tagit bort allt fett ur mjölken tills man får skummjölk. Sedan tillsätts odefinierade sorter av vegetabiliska oljor för att ersätta mjölkfettet.
Man brukar också kunna hitta konserveringsämnen så som E 202, E 235 och e 251.
Så här skriver man på Äkta Vara:
”Mest omtvistat är kanske E 235, natamycin, som är ett anitbiotikum som sprayas på de hela ostarna för att de inte ska mögla. Livsmedelsverket menar att natamycin inte är farligt för människan, men säger samtidigt att bara för att det är tillåtet behöver producenterna inte använda det.

Ostfrämjandet som är de svenska ostproducenternas organisation sade år 2005 att det fanns en avvecklingsplan för användningen av natamycin, eftersom konsumenterna inte ville ha det. Fortfarande står det E 235 på flera av ostarna vi köper. Det går inte att skilja ut någon särskild osttillverkare, man får titta på innehållsförteckningen till varje enskild ost. Ett företag kan ha tagit bort natamycinet på en sort, men har behållit det på en annan.
E 251 som står för natriumnitrat ger sig också på jäst- och mögelsvampar. Liksom E 202, kaliumsorbat.”

När vi i familjen vill ha lagrad ost, köper vi för det mesta Appenzeller när det kommer till mild ost köper vi alltid Wernersson Gräddost, dock är den pastöriserad.

Arla ska börja tillverka en hårdost av opastöriserad mjölk, vet någon om de har börjat?

Vilka äkta ostar köper ni? Har ni hittat andra opastöriserade ostar?

Svensk matproduktion måste värnas!

12 april, 2011

Vi konsumenter måste bestämma oss för att inte handla varor som vi inte vill ha. Bestämma oss för att fråga varifrån råvarorna kommer, ta med ett förstoringsglas till butiken och läsa det finstilta på förpackningarna, skriver Peter Tagesson i Borås tidning.

Svensk matproduktion måste värnas!


Är du en sådan som läser det finstilta, frågar i affären efter närodlat och ekologisk?

Jag är en sådan, kan vara ganska envis i mitt frågande och påstridig i att de måste förändra.

Hjälp till att förändra!

Naturligt jäst vin i amforor av terracotta

7 april, 2011

Låter inte det som en dryck från himlen? Eller ett vin som är minst 5000 år gammalt?

I mina öron låter det himmelskt, men ändå är detta ett vin från Italien som görs idag.
Det går att få tag som beställningsvara på systembolaget, dock måste man öppna plånboken på ”vid gavel”, 598 riksdaler får man hiva upp om man vill smaka denna ”dryck för gudar”.

Bilden visar Mr Gravner vid sina underbara amforor.

När kan detta vin passa då? Jag skulle tro att maken och jag får beställa hem en sådan dyrgrip  till vårt silverbröllop om 5 år…

Detta med naturliga viner är intressant, när man läser sådana här artiklar så får Mariann rysningar av välbehag, och när man läser sådana här uttalanden från vinmagikern från Rousillion, Oliver Pithon
” It´s not me who´s into Bio, it´s the others who are into chemicals”. Ja,  då går jag verkligen igång.

Nedan kan man läsa och också förundras över Eu´s regler…
Natural & organic wines – morethanorganic.com
Läs gärna namnet ovan på länken en gång till långsamt… 😉

Visst är det fräckt? More than organic!

Kan något i denna moderna kemikaliestinna värld verkligen vara det?

Gräsbeteskött är att föredra av flera orsaker

2 april, 2011

Det finns fler aspekter på detta att äta gräsbeteskött, dvs djur som är uppfödda på naturlig väg, utan kraftfoder och stressväxt. Men som vanligt får man vara observant och inte alltid köpa all reklam, kött från Brasilien ska man tydligen akta sig för, de jobbar med falsk marknadsföring enligt SR/ekot.

Här i familjen köper vi allt kött via ekobeställarna, de finns i Göteborg och Östersund, men säkert kan man hitta fler ställen som saluför gräsbeteskött. Gröna gårdar är ju ett annat ställe där man kan köpa lådor av gott och nyttigt gräsbeteskött. Kostdoktorn har sammanställt en utmärkt lista över gräsbeteskött. Naturkött innehåller ju en mycket högre halt av omega 3 och då vår moderna kost är väldigt riklig på omega 6, måste vi se till att öka kvoten av omega 3. Vill man främja sin hälsa bör man se över sitt intag av omega 3. En parantes att fundera över är att Weston. A. Price såg vid sina forskningsresor till naturfolk att de som levde vid haven hade den bästa hälsan och det berodde på att deras kost var rik på omega 3.

Naturbeteskött/gräsbeteskött är inte bara bra för vår egen hälsa, den är också livsviktig för miljön och vår natur.

WWF skriver om naturbeteskött så här:

Biologisk mångfald

Betesdjuren håller landskapet öppet med  en rik biologisk mångfald av växter, fåglar, insekter och andra småkryp. Många av de arter som hör hemma i naturbetesmarkerna är rödlistade (ca 500 enligt Artdatabanken). Det innebär att deras framtid är osäker eller hotad. Djurens bete, tramp och spillning är viktiga förutsättningar för artrikedomen i naturbetesmarkerna.

Energisnålt

Att äta naturbeteskött är ett bra sätt att spara energi! Det går åt mindre energi att producera naturbeteskött än annat nötkött. Att producera kött med hjälp av kraftfoder, vilket är det vanliga sättet numera, kräver 5–8 gånger mer energi. För 1 kg naturbeteskött går det inte åt mer energi än att odla 1 kg bönor.

Minskat näringsläckage

Naturbeten och andra gräsmarker läcker mindre näring (fosfor och kväve) än åkermark till vattendrag, sjöar och hav. Naturbetesmarkerna tillförs ingen gödsel förutom vad djuren själva släpper ifrån sig. Genom att låta djuren gå och beta i naturbetesmarker och på permanenta vallar, i stället för att stå inne och äta kraftfoder, kan övergödningen till haven minskas.
Vill du vara en av dem som bidrar till en egen god hälsa och också till Jordens hälsa…