Inlägg märkta ‘apelsin’

Citronfromage – Limefromage – Apelsinfromage

12 januari, 2015

10931277_10152953142677383_1185534018184755668_nHär kommer en väldigt god dessert Citronfromage som passar att göra med vilken citrusfrukt som helst.
Här är det citron som jag använt och serverar med ett par jordgubbar per person, går ju också lika bra med hallon, blåbär eller björnbär också.

Fromage har ju en lite annan konsistens än mousse och det är för att här använder man äggvitan. Tänk också på att man kanske inte bör äta rå äggvita för ofta, man menar på att avidinet i äggvitan kan hindra näringsupptag i tarmarna.

Ingredienser för 4-6 portioner:
3 dl vispgrädde
3 ägg
2 ekologiska citroner (1 stor apelsin eller 2-3 lime)
2 msk bakery+ sötning
2 gelatinblad

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter. Vispa grädden medelhårt.
Separera äggen och vispa vitorna och ta i 1 msk av sötningen efter en stund och vispa upp till ett hårt skum.

Vispa upp gulorna med 1 msk sötning och rivet skal av 2 citroner. Pressa citronerna och hetta upp ca 0,5 dl av saften och smält gelatinbladen där och ta i resterande saft. Låt svalna lite. Blanda ner citronsaften med gulorna väl.
Blanda detta med grädden och vänd ner äggvitorna försiktigt, men se ändå till att det är väl blandat.

Häll upp Citronfromagen antingen i små portionsformar eller i en stor skål och skeda upp fromagen vid servering.

 

Lemon curd eller lime – apelsin – hallon – blåbärs curd

20 juni, 2012

Lemon curd – Citronkräm är gott till rostat bröd, fyllning i tårtor och bakverk  eller tillsammans med färska bär och grädde.

Till ca 3 dl curd

2 ekologiska citroner, finrivet skal och saft (ca 1 dl)
eller ca 4 st lime eller 1 st ekologisk apelsin eller 3 dl frysta hallon eller blåbär tinade mosade och passerade i trådsil
100 gram mjukt osaltat smör
2 ägg
2 äggulor
2 msk Bakery+ sötning

Gör så här:
Vispa samman ägg, socker, skal och saft från citronerna/lime/apelsin eller saften från hallon/blåbär i en kastrull, låt detta nästan koka upp under vispning, men absolut inte koka.
Sjud krämen tjock , ta från värmen och rör sedan ner smöret.
Häll upp i glasburk, krämen håller sig ett par dagar i kylskåp, går däremot utmärkt att frysa i portioner.

©MariannAndersson

Het kycklinggryta med chili, apelsin och citron

20 december, 2011

 3-4 kycklingfiléer Bosarps
2 dl creme fraiche
smör i den mängd du behöver
1/2 citron och 1/2 apelsin, skal och saft
1 tsk sambal oelek
salt och peppar efter smak
1 gul hackad paprika

Gör så här:
Lägg en rejäl klatte smör och burken CF, riv över lite citron och apelsinskal och saften från en halva var. Pressa resten och drick 😉
Krydda med sambal, salt och peppar. Koka upp.
Lägg i mindre bitar av kycklingen och paprikan låt koka i ca 10 min.

Serveras med en god grönsallad.