Inlägg märkta ‘bakverk’

Mazarinrutor med chokladglasyr

26 april, 2012

ca 8-10 bitar

Ingredienser
125 g smält osaltat smör
4 ägg
2 msk Bakery+ sötning
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötmjöl
0,25 dl pofiber
ca 4  malda-finrivna bittermandlar
2 tsk bakpulver

Chokladglasyr:
50 g choklad 90% eller råchoklad
1 dl grädde
1 msk Bakery+

Gör så här:
1. Vispa ägg och sötning fluffigt och häll i grädden och smälta smöret
2. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl.
3. Grädda i liten långpanna (15×25)175 grader ca 25 min. Låt svalna
4. Chokladglasyren: smält chokladen och ta i grädden och sötning , blanda väl. Ställ kallt och när den stelnat till lagom bredbar konsistens breder man krämen över sval kaka. Förvaras svalt.
NJUT Mazarinrutorna!

©MariannAndersson

 

 

 

 

Chokladkaka med kaffeglasyr

31 mars, 2012

5 ägg
150 gram smält osaltat smör
2 dl grädde eller CF
5 rutor 90% mörk choklad Lindt
1 dl mandelmjöl
0,75 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
1,5 msk Bakery+ sötning

Glasyren:
100 gram mycket mjukt osaltat smör
100-150 gram cream cheese
2 tsk kakao
2 tsk snabbkaffepulver
2 msk Bakery+

dek: kakonibs eller riven choklad

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt bortemot 5 minuter. Smält smöret emd chokladen och ta sedan i grädden. Häll chokladblandningen i äggsmeten och blanda väl.
Blanda de torra ingredienserna väl och blanda sedan ner dem i smeten, se till att den är väl blandad.
Kläm fast ett bakplåtspapper  över botten på en springform ca 21 cm, smöra kanten och pofibra. Häll smeten i formen och grädda mitten av ugnen 175 grader i ca 25 min. Ta ut och låt svalna.
Blanda alla ingredienser väl till glasyren.
Bred kaffeglasyren över chokladkakan  och strö över lite kakonibs eller riven choklad.

 

Vaniljkladdkaka med hallongrädde

14 mars, 2012

ca 8 bitar

Ingredienser:
150 g smält osaltatsmör
1 dl grädde
2 msk Bakery+ sötning
4 ägg
3 msk kokosnötmjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 färsk vaniljstång ( eller 1 tsk vaniljpulver)

Servering:

2 dl grädde
2 dl lättmosade hallon

Gör så här

1. Koka upp grädden med fröna från en urgröpt vaniljstång, låt också stången få sjuda med under någon minut, låt det dra i minst 5 minuter, gärna länge. Fiska sedan upp stången. Värm upp grädden och lägg smöret att smälta..

2. Rör sedan i äggen och sötning väl i smeten.

3. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i kastrullen.

4. Smöra och pofiberbröa en springform ca 21 cm i diameter.

5. Häll smeten i formen och grädda i ugnen 175 grader i ca 8-10 minuter. Passa kakan noga då den ska dallra lite ca 3 cm från kanten och in. Ta ut och låt svalna lite. Vispa grädden och vänd ner de mosade hallonen.

Spritsa hallongrädden på vaniljkladdkakan.

Här fick kakan gå lite för länge och blev mindre kladdig än önskvärt.

Kokos- och svartvinbär tarteletter

6 februari, 2012

Dessa vann första pris i vaniljimportens tävling

Kokos-och svartvinbär tarteletter 12-14 st
(Kan också bakas som ett enda helt pajskal och fyllas och garneras.)

Läs mer »Kokos- och svartvinbär tarteletter

Choklad- och hallonkaka

2 februari, 2012

ca 8-10 bitar

Ingredienser:
150 gram smält osaltat smör
5 ägg
2 msk Bakery+  sötning
2 dl creme fraiche eller smetana
1 msk kardemumma
1/4 tsk vaniljpulver
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl hasselnötsmjöl ( kan bytas ut mot 0,5 dl kokosnötsmjöl eller 1 dl mandelmjöl)
2 tsk bakpulver

Topping:
100 gram hallon
50 gram grovt hackad 70% mörk choklad
lite flagad eller hackade hasselnötter ( kan uteslutas)

Gör så här:
1. Vispa ägg och sötning fluffigt och vispa ner Creme Fraiche eller smetana och vanilj och kardemumman, häll i det smälta smöret och vispa.
2. Blanda de övriga torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.
3. Smöra och pofiberbröa en rund 22 cm diameter springform och häll i smeten, strö hallon och chokladen över och strössla till sist med hackad/flagade hasselnötter.
4. Grädda i 175 grader i ca 40 min. Låt svalna.
Ev pudra över lite  Bakery+ . Kan serveras med lite lättvispad grädde om man vill.

©MariannAndersson

 

Mjuk chokladkaka

17 januari, 2012

6 ekologiska ägg
3 msk Bakery+ sötning
150 gram smält osaltat smör
3 dl creme fraiche eller smetana
0,75 dl kakao
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och sötning ordentligt  fluffigt. Häll i det något avsvalnade smöret och creme fraichen och blanda väl runt.
Blanda alla torra ingredienser och ev sikta ner kakaon. Blanda sedan ner det torra väl i smeten. Grädda i en sockerkaksform (1,5 l) som är bakplåtspapperklädd i 175 grader i ca 40 min.

Denna blir hög! 🙂 och ge barna en rejäl tjock skiva och ett glas fet mjölk så håller de sig mätta länge… 😉

©MariannAndersson

 

Får jag bjuda på två bakverksbilder ur bakboken?

28 oktober, 2011

Ni får då  klicka på länken HÄR så ser ni två bakverk som är med i boken. 😀

Stor kram och trevlig helg till alla läsare av bloggen!

Lugnt på bakfronten…

15 oktober, 2011

Vill bara förvarna alla bloggläsare att just nu blir det lugnt ett bra tag på bakfronten och därmed utkommer inga nya bakrecept här på ett tag, men ni har ju rikligt att botanisera mellan redan här på bloggen. 😉

BAKVERK
DESSERTER

Ett annat tips, är att använda ”tag molnet”  längre ner till höger, där kan man välja ett ord och klicka och då få upp alla relaterade inlägg.

Make och dotter är sugna på att testa fakir=0 kolhydrater, något jag ju redan gjort vid två längre perioder.
Vi får se om vi sätter detta projekt i verket nu och fram till jul,  alla födelsedagar är ju över nu för vår del…

Ni kan nog räkna med att någon julkaka ska jag kunna bjuda på, och tårtan på bilden ifall någon undrar,den får läggas på hög till en eventuell uppföljare till bakboken… 😉

 

 

 


Kaffekaka med chokladganache – mjuk kaka

4 oktober, 2011

Världens godaste kaffekaka?

Här bjuder jag på kanske den godaste mjuka kakan och till denna kaffekaka är det jättegott att servera en mjuk och len chokladganche till. Detta gör kakan extra festlig!
Givetvis är den mjuka kaffekakan god utan chokladganche 😉

Kaffekakan:
4 ägg
150 g smält osaltat smör
2 msk Bakery+ sötning
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
3 msk snabbkaffepulver
1 tsk kanel
2 tsk bakpulver

Chokladganache:
50 g mörkchoklad 90% (70% ger 36 gram kolhydrater per 100 g)
1 dl grädde
30 g mycket mjukt smör

Gör så här
1. Börja med ganachen då den behöver stå ordentligt kallt
2. Smält chokladen och grädden i vatten bad och låt svalna något rör sedan i smöret väl, och ställ kallt i kylskåp
3. Vispa ägg och sötning till kakan
4. Ta i det smälta smöret och blanda väl runt, Smält kaffepulvret i smöret.
5. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten
6. Grädda i avlång form klädd med bakplåtspapper i mitten av ugnen 175 grader i ca 25 min

Servera kakan med chokladganachen till.  De kan också när ganachen tjocknat ordentligt breda den över och sedan servera.
Om man vill kan man mkt väl ta i 2 tsk snabbkaffepulver i ganachen, även lite rom (essense), eller konjak ger goda smaker.

©Mariann Andersson

 

 

Marianns Zucchinikaka – ”morotskaka”

28 september, 2011
Här kör jag zucchini istället för morot, funkar precis lika bra om inte bättre 😉
Ingredienser:
6 ägg
2 msk Bakery+ sötning
150 g smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 1/2 msk kanel
1 1/2 msk malen kardemumma
3 tsk bakpulver
ca 125 g grovriven zucchini
Glasyr/topping:
200 g cream cheese
100 g mjukt osaltat smör
1 msk Bakery+
ev några skvättar citron
Gör så här:
1. Smält smöret och vispa äggen fluffigt och häll i smöret och grädden, blanda väl. Rör ner grovriven zucchini.
2. Blanda alla de torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.
3. Häll den i en smord och pofiberbröad rund springform ca 22 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 min. Låt svalna.
Topping:
1. Blanda alla ingredienser väl med varandra och bred den sedan över den avsvalnade kakan.

©Mariann Andersson