Inlägg märkta ‘beroende’

Beroende av gluten?

30 oktober, 2011

Jag skriver ju många gånger om spannmålet och att jag anser gluten/spannmålet vara roten till allt ont (och ohälsa), precis som författaren Lasse Berg säger.

Det är jätte viktigt att fler och fler förstår att många (om inte alla) människor lever i ett sådant beroende utan att veta om det.
Under mina tre år inom LCHF och läst och läst har jag gjort överallt, både skandinaviska och engelska sidor, så verkar det vara ett gemensamt stort problem för alla och det är att sluta med brödet. Många av oss har ju inga som helst problem att sluta med det söta/socker, men alla så gott som upplever det oerhört svårt att sluta äta bröd.

Många gör det inte heller, man behöver något lite av detta beroendeframkallande ämne då och då. Därför åker det ner ett finncrisp eller en ryvita då och då. Många söker lowcarb bröd från mindre nogaräknade lowcarbshopar (vilket jag också skrivit en del om).
I dessa bröd finns gluten och faktiskt är det så att dessa sk lowcarb-bröd är värst! De innehåller både vete och vetegluten!?

Varför envisas jag med att skriva om detta ”hela tiden”? Jag vill gärna att man förstår att ohälsan i grunden kommer sig av gluten.
Idag läser jag också på facebook hos Anna Halléns privata sida om detta. Tre hjärnforskare. Charlotte Erlandsson-Albertsson (Sverige) , Karl Reichelt M.D (Norge) och Paul Shattock, Honorary Director of the Autism Research Unit (ARU), University of Sunderland (UK) som pratar om detta.

Hur blir gluten en morfinliknande drog i hjärnan?

Läser du engelska kanske denna sida om gluten kan vara något att läsa?  (Har inte läst övriga sidor)

Vill du hålla dig drogfri?

 

 

Om sockerberoende…

20 september, 2011

Nu får jag en del tankar om detta med sockerberoende som väl inte är jätte erkänt ännu i alla fall inte inom vården och i synnerhet inom överviktsenheterna.

Denna luriga sjukdom som befinner sig i hjärnan skriver Bitten Jonsson om mkt och har ett stort center där man försöker hjälpa sockerberoende.

Så när debatterna går heta om fetma och där många tror det handlar om lathet och dålig karaktär, de som kanske aldrig varit feta och/eller aldrig haft ett slags beroende kanske ska djupstudera på Bittens sida och varför inte följa noga bloggen Vittbegär?

Där får man följa en kvinnas kamp med detta beroende. Gunilla kommer också i  oktober med  boken Vitt begär, den handlar om just den problematiken och om alla köper den så har vi alla också en större chans att också förstå fetmans djupare problematik.

Jag själv sliter inte med ett djupt sockerberoende, mitt försvann med LCHF, men jag kan se att många sliter med denna problematik trots en LCHF kost.

Socker= alla kolhydrater och också stärkelsen, min fetma kom till stor del ur överätning av bröd och pasta.

 

 

Äggberoende?

14 juni, 2011

Ibland säger vi här hemma att vi fortfarande är beroende, beroende av ägg.

Frukosten består alltid av ägg och ofta bacon till, ekobeställarnas nitritfria eco-bacon!

Summan av lasterna är konstant sägs det ju också, ja vi har bytt vår sockerlast mot ägglast…

Vad har du bytt din sockerlast mot?

 

 

Beroende

30 maj, 2011

Detta med beroende är en luring, det finns ju en mängd beroenden och många hävdar att det sitter i hjärnans belöningssystem. Till och med svält kan trigga belöningssystemet. De mest kända beroenden behöver väl knappast rabblas, men träningsberoende, shoppingberoende och nu det senaste som en man lider av korvberoende är förhållandevis nya inom kunskapen om olika beroenden. Det finns säkert massor med mer beroenden som ännu inte kommit i dagen.

När vi kommer till sockerberoende så är det Bitten Jonson man ska läsa, hon kan mycket om beroende.

Martin Ingvar är ju en av våra mest kända hjärnforskare och skrivit boken Hjärnkoll på vikten.