Inlägg märkta ‘blåbär’

Blåbärskräm

3 juni, 2014

DSC_0605Blåbärskräm är ju också en kräm som är väldigt god och i synnerhet när den är gjord på våra inhemska skogsblåbär.

Älskar skogsblåbär!

Dessa finns ju numera ofta att tillgå året runt i frysdisken.

Skogsblåbär innehåller 6,4 gram kolhydrater och varav 2,9 är fruktos per 100 gram.

Gör man då denna kräm på 225 gram skogsblåbär och silar av 😉
så blir det i runda slängar 12 gram kh i hela satsen.

Blåbärskräm
3-4 port

225 gram frysta eller färska blåbär
2 dl vatten
ev 1 msk bakery+ sötning

1 tsk johannesbrödkärnmjöl eller annan vald redning

Gör så här:
Häll vatten, blåbär och ev sötning i en kastrull och låt det hela koka upp under omrörning. Låt koka i ca 5 minuter att bären mjuknar och saftar av sig. Sila av i med trådsil ner i ny kastrull och pressa bären med gaffel mot silens botten att all saft rinner ut.
Vispa sedan ner kraftigt johannesbrödkärnmjölet och ge krämen ett uppkok, häll av i skål eller portionsskålar.
Serveras ljummen eller kall med kall grädde!

Eller varför inte en god vaniljglass! Då räcker nog krämen till 4-6 portioner

 

 

Lemon curd eller lime – apelsin – hallon – blåbärs curd

20 juni, 2012

Lemon curd – Citronkräm är gott till rostat bröd, fyllning i tårtor och bakverk  eller tillsammans med färska bär och grädde.

Till ca 3 dl curd

2 ekologiska citroner, finrivet skal och saft (ca 1 dl)
eller ca 4 st lime eller 1 st ekologisk apelsin eller 3 dl frysta hallon eller blåbär tinade mosade och passerade i trådsil
100 gram mjukt osaltat smör
2 ägg
2 äggulor
2 msk Bakery+ sötning

Gör så här:
Vispa samman ägg, socker, skal och saft från citronerna/lime/apelsin eller saften från hallon/blåbär i en kastrull, låt detta nästan koka upp under vispning, men absolut inte koka.
Sjud krämen tjock , ta från värmen och rör sedan ner smöret.
Häll upp i glasburk, krämen håller sig ett par dagar i kylskåp, går däremot utmärkt att frysa i portioner.

©MariannAndersson

Blåbärsylt – LCHF

21 februari, 2012

3 dl frysta blåbär
ev lite redix

Gör så här:
Lägg frysta blåbär i en kastrull och hetta upp lätt,  och några korn redix om du vill ha tjock sylt.

Antioxidanter

13 april, 2011

Äter man en bra naturlig kost så tillverkar kroppen/cellerna de oxidanter som behövs!

Köp inte dyra produkter med ”antioxidantrika” bär från Amazonas eller Himalaya, lägg pengar på bra naturlig mat istället.
Det har framkommit i stora studier att det till och med kan öka risken för hjärt och kärlsjukdomar att ta tillskott av antioxidanter.

Kostdoktorn skriver angående studien:

”Detta rör sig om välgjorda studier där personer fått antingen vitaminer eller sockerpiller utan att veta vilket, så det finns ingen större tvekan om resultatet. I flera av studierna var vitamin-doserna dock höga så det är inte säkert att de lägre doser som finns i multivitamintabletter är farliga på samma sätt.

Det verkar alltså som att kroppen får allt den behöver av dessa vitaminer genom bra kost. Onormalt höga intag som kroppen aldrig anpassats till evolutionärt är skadligt. Vem är förvånad, egentligen?”

Vill man grunna lite över begreppet spökskrivare som nämns i slutet av artikeln där ovanstående citat är hämtat, så klicka på länken i denna mening.

Så slutsatsen kunde vara att äta naturlig mat rik på mättat fett så som smör och kokosfett och fattig på omättade fettsyror.  Äter man en naturlig kost rik på mättade fetter behövs inga extra antioxidanter.

Som Johanna skriver:

”För att fungera behöver kroppen upprätthålla en balans mellan så kallade fria radikaler och antioxidanter; rubbas den balansen uppstår ett tillstånd som kallas oxidativ stress.”

STRESS i vilken form den än kommer är aldrig hälsofrämjande!

Är du en antioxidantjagare? Lite intressant blir det att läsa antioxodantjakten om vår jakt på färg…

Så jaga lugnt!

och ja, jag gillar blåbär…

LCHF – sylt

4 april, 2011

Hemlagad sylt enligt LCHF är inte något svårt, det har ju många gjort säkert, men jag vill ändå göra ett blogginlägg om mitt sätt och visa detta på en rostad skiva ljust bröd. Ja, nu är ju brickan här en födelsedagsbricka, men man ser syltmackan ändå.

Så här blev brickan som serverades på sängkanten, ägg och ansjovis smörgåsar och en ”slask” smörgås med min hemlagade Drottningsylt.

För just Drottningsylten tycker jag kräver ett litet annorlunda tillverkningssätt som jag ser det. Lägg en utvald mängd frysta hallon i en kastrull, värm på mellanvärme och rör då och då försiktigt, man vill egentligen bara att hallonen saftar sig och inte mosas sönder helt. När hallonen ser saftiga ut och varma (ska ej koka) så tar man kastrullen från plattan och tillsätter de frysta blåbären,  ex kan till 1 dl hallon passa med 0,5 dl blåbär. Vänd bara runt lite lätt att bären blandar sig med varandra, inte så att blåbären färgar sylten. Lägg upp på smörgåsen som  är ljummen och förberedd med en a lá LCHF hyvlad skiva smör.

Voilá, världens godaste syltrostbrödsmörgås!

Ljummen hallonsylt på kall ostkaka är inte fel, serverad med en redig klick grädde, grädden är inte ett måste.
Kall ostkaka med ljummen sylt är himmelskt!

Värm frysta hallon precis som för drottningsylten, men skippa blåbär.
Sötningsmedel behövs inte, för när frysta hallon värms framkommer en helt underbar speciell sötma…

Carpe vita!

©Mariann Andersson