Inlägg märkta ‘blomkål’

Blomkålssoppa

9 juni, 2014

DSC_0608Här får ni min variant av Blomkålssoppa!
Jag älskar blomkål och har gjort det sedan jag var jättelite!

Servera den till bacon, stekt fläsk, eller annat rimmat och rökt kött!

2-3 portioner

ca 500 gram blomkål
3-5 cm av en purjolök
1 liter vatten + salt

50 gram smör
50 gram cream cheese
1 dl grädde
3 dl vatten från kokningen av blomkålet
lite vitpeppar

Gör så här:
Ansa blomkålet lite från de grövsta och fula bladen, låt annars så många blad som möjligt få koka med. Koka upp blomkålen och biten purjo i det lättsaltade vattnet, låt koka till det är ganska mjukt, ca 5min.

Häll av 3 dl av buljongen i en mått och slå ut resten. Lägg i smör, grädde och cream cheese och peppra  lite. Mixa med mixer och slå i buljongen tills du får en lagom  konsistens.

Servera med lite klippt persilja och vald proteinkälla!

 

 

 

Korvstroganoff med blomkålsris

10 mars, 2014

DSC_0114Här på bloggen blir detta det tredje ”blomkålsriset” det finns ett recept på stekt blomkålsris och ett curryris, nu kommer det ett vanligt traditionellt kokt blomkålsris!

Korvstroganoff är ju alltid gott och går precis lika bra att göra på strimlad biff!
Den lilla krydda som lite finhackad ättiksgurka tillför tycker vi nästan är avgörande ;)

3-4 portioner

ca 500 gram falukorv med hög kötthalt
1 stor gul lök
2 dl grädde
ca 8 skivor inlagd gurka
2-3 msk tomat puré
smör till stekning
salt och peppar

Blomkålsris:
1 blomkålshuvud
Vatten och lite salt

Gör så här:
Skär korven i skivor och skär  strimlor, ca 3-4 strimlor av en skiva.  Fräs den i rikligt med smör i en gryta. Finhacka löken och låt den fräsa med efterhand. Häll över grädden och krydda med salt , peppar och tomatpurén. Rör runt ordentligt. Låt småputtra.

Riv blomkålen på det grövsta. Koka upp vatten med lite salt i och häll i blomkålsrivet och låt det koka i ett par tre  minuter.
Sila av och servera till korvstroganoffen.

 

 

 

Curryris – Currydoftande blomkålsris

19 februari, 2014

 

DSC_0037Currydoftande blomkålsris som passar till det mesta!

Ingredienser:
50 gram smör
1 blomkålshuvud
1/3 purjolök
1 tsk curry
salt och peppar efter smak

DSC_0035

Gör så här:
Jag väljer att steka i järngrytan, men du steker i det du tycker passar bäst.
Grovriv blomkål. Medelhacka purjolöken.
Lägg smöret i grytan och fräs upp blomkålen lite, ta i purjolöken att fräsa med. Salta och peppra efter smak.
Dofta över curryn och blanda väl runt. Ev ta i mer smör efterhand.
Låt det mjukna lite under några minuter.

DSC_0036Serveras till det mesta men här är det kotletter.

 

 

 

Krämig köttfärs- och blomkålsgratäng

16 februari, 2012

4-5 pers

ca 1 kg gräsbetes köttfärs
1-2 hackade gula lökar
1  blomkålshuvud
3-4 dl grädde
0,5 dl tomatpuré
1-2 dl riven god fet ost
salt och peppar

Gör så här:
Fräs färsen i rikligt med smör ( salt o peppar) och lägg den hackade löken att fräs med mot slutet.
Lägg upp ganska tunnt skivade blomkål i botten i en ugnsfast form lägg lite smörklickar.
Bred sedan färsfräset över blomkålsskivorna.

Koka upp grädden med tomatpuren, salta och peppra lite. Lägg sedan i osten att smälta ner.

Häll ostsåsen över blomkål och färsen. Ställ in i ugnen i 200 grader i ca 25-30 min till den fått lagom färg och blomkålen är något mjuka.

 

Currydoftande färs – och blomkålslåda

27 oktober, 2011

500 gköttfärs
smör
1 hackad gul lök
salt, peppar och curry ( smaka av och ev öka kryddningen)
2 dl grädde
1-2 dl riven god fet ost
frysta blomkålsbuketter i valfri mängd

Gör så här:
fräs färs och lök i rejält med smör, krydda upp och smaka av.
Lägg en mängd frysta blomkålsbuketter i en ugnsfast form och strö riven ost över och lägg curryfräset ovanpå. Häll grädden över.
Grädda i 175-200 grader i ca 25 in. Självklart kan du välja ha osten ovanpå det hela.

 

 

Kryddig Blomkålsgryta

13 oktober, 2011

1 stort Blomkålshuvud
50 gram smör eller mer
500 gram krossade tomater
1 stor gul lök
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk cayenneppar
0,5 tsk kanel
1 krm mald nejlika
0,5 tsk kardemumma
3-4 st lagerblad
lite salt och ev en nypa sötrix
Gör så här:
Fräs löken mjuk i redigt med smör och slå över tomatkrosset och tillsätt alla kryddor, låt småputtra undertiden du förbereder blomkålen. Ansa och skär i mindre buketter och koka blomkålen i lättsaltat vatten,  lagom mjuka och sila av vattnet och lägg blomkålen i tomatgrytan och värm hastigt upp igen. Om du är känslig för kryddor, ta hälften och smaka av och krydda upp mer efterhand.
Serveras till stekt eller grillat kött.

 

 

Marianns blomkålsgratäng

25 september, 2011

1 blomkålshuvud
50 g smör
3 dl grädde
3 ägg
salt och peppar
paprikapulver och lökpulver
1-2 msk tomatpuré
1-2 dl god riven ost

Gör så här:
1. Smält smör i en ugnsfast form och lägg i skivad blomkål
2. Strö riven ost över blomkålen och vispa samman grädde, ägg och kryddor och häll över
3. Grädda i 175 grader i ca 45 min eller tills blomkålen mjuknat.

Servera till stekt eller grillat kött och fisk

 

Kassler i currysås

11 augusti, 2011

3-4 port

Ingredienser:

700-800 g kassler

Currysås:
2 dl grädde
salt och peppar
Curry
1 tsk grönsaksbuljong Biofoods

Litet blomkålshuvud

 

Gör så här:
1.Lägg kasslern hel i vatten och låt den sjuda i 5-10 minuter. Lägg blomkålen i lättsaltat vatten och koka den mjuk.
2. Häll grädden i kastrull och krydda upp och smaka av. Ta i buljongen. Låt koka upp. Vill du ha tjock sås kan du också vispa ner lite redix. man kan också ta i lite av ”kasslervattnet” för smaksättning av såsen.
Ät sedan dessa underbara godsaker med smaker som gifter sig så fint, curry, blomkål och kassler!

 

Köttfärslimpa med blomkålsmos

5 juli, 2011

4-5 portioner

Köttfärslimpan:
800 g köttfärs
1 finstrimlad purjolök
2 ägg
1 dl grädden, eller creme fraiche eller smetana
salt, svart o vit, lökpulver

Blomkålsmos:
1/2 stort blomkålshuvud
lättsaltat vatten
50 g smör

Gör så här:

1. blanda färs med kryddor, ägg och purjolök
2. Forma till en limpa och lägg smörklickar runt om. Grädda i ugnen i 200 grader i ca 50 minuter, eller tills den är färdig.
3. Ansa blomkålen och lägg den i lättsaltat vatten, låt koka tills den är mjuk.
4. Slå av allt vatten och låt den ånga av lite.
5. Lägg i 50 g smör eller mer och mixa med stavmixern till den konsistens du vill ha, vi gillar med lite bitar kvar.

Ät och njut!

 

 

 

Enkel blomkålsufflé

18 april, 2011

3 portioner

Blomkålsufflé:
1/2 stort blomkålshuvud eller ett helt litet
3 dl grädde eller 2 dl grädde och 1 dl cremefraiche
2 dl riven god ost
salt och peppar
3-4 ägg

Gör så här:
Häll grädde och ev creme fraiche i en kastrull och hetta upp, krydda med salt och peppar, vispa ner osten så den smälter. Låt svalna.
Skär blomkålen i mindre buketter och lägg i en ugnsfast hög form.
När den vita såsen har svalnat  något vispar man i ett ägg i taget. Man brukar säga ett ägg per person och ett extra. Häll smeten över blomkålen. Strö ev riven ost över, gärna några smörklickar på osten.
Grädda i 175 grader i 45 minuter.

Här serverade jag ugnskokt lax till, då satte jag in laxen i ugnen efter ca 15 minuter så fick båda gå klart i 30 minuter.

Tips: som variation kan man ju krydda upp den vita såsen med paprikapulver, lökpulver, chilipulver mm