Inlägg märkta ‘boktips’

Ett sötare blod – boktips

8 januari, 2013

Omslag-illustration_jpg1Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm har skrivit boken
Ett sötare blod- om hälsoeffekterna av ett sekel med socker.
Ann går väldigt bra igenom fler av forskningsresultaten som talar för att lågkolhydratskost verkligen fungerar.
Vi blir också allvarligt medvetna om vad sockret ställer till med för ohälsa, bilden blir oerhört tydlig. Det är lite som när man läser Vegomyten av Lierre Keith, då förstår man exakt utan ett uns tvivel vad som är rätt mat för människor att äta.

Jag kunde dock sakna att stärkelsen nämns mer och kanske också glutenets påverkan på oss som  inte nämns alls. Stärkelsen nämns lite men socker blir ofta samlingsnamnet för det som skapar ohälsa och för många är risken att man lite glömmer stärkelsens betydelse också. Vi är ju så hjärntvättade om spannmålets enorma hälsoeffekter och många ser inte då stärkelsen som ett problem och tänker inte på stärkelse som socker.

Men jag kan verkligen rekommendera boken för alla som vill ha bevis och kanske också behöver argument för att äta lågkolhydratskost. Många nya LCHF´are behöver ju oftast argument  för att kunna förklara för andra tveksamma och fettskrämda, här i denna bok tycker jag man få just detta.

Boken är också välskriven och väldigt lättläst, detta måste betonas då man annars kunde tro att en vetenskapsjournalist skulle skriva  en ”torr” och trögläst bok.

En bok väl värd att läsa och äga!

 

 

Boktips: Vad vi ska äta! Och varför!

21 juli, 2012

Weston A Price om naturfolkens diet:
” Något man undrar över är om det inte finns några speciellt energigivande vitaminer och mineraler i kosten de äter, som inte bara bygger fysiskt starka kroppar i vilka deras själar bor, utan att de även bygger sinnen och hjärtan som är kapabla till högre form av mänsklighet med en särprägel där materiella värden blir sekundära”.
Något för var man att kontemplera djupt…
***

Här får ni ytterligare en viktig bok att läsa och ha i samlingarna. Denna bok har Gunnila Blomberg skrivit utefter sin forskning i Weston A Price forskning. Weston A Price och hans fru reste runt till flera av världens naturfolk på 1930-talet och vad hans forskning upptäckte har han redovisat i sin egen bok:
Nutrition and physical degeneration
Han lyckades att besöka 14 olika folk så som indianer, inuiter, folk på ytttre Hebriderna, avlägsen alpby i Scheweiz mfl.
I boken nämner Gunnila att vad alla folkslag hade gemensamt var att dåtidens moderna kost ännu  hunnit göra sitt intåg fullt ut och där man såg att den gjort det där fanns våra moderna sjukdomar och dåliga tänder. Så man kan konstatera att inga av våra moderna sjukdomar fanns hos något av de 14 folk han studerade innan den moderna västerländska kosten gjorde sitt intrång.

Weston Price var ju tandläkare och i första hand dokumenterade han tandhälsan, men kvickt insåg ha att hälsa och tänder hänger ihop. Kvickt insåg han också att där man åt sin urspungliga diet där hade man bäst hälsa och allra bäst bland folk som bodde vid havet.
De få folk som åt spannmål (råg) och nötter så var de noga blötlagda och fermenterade (surdeg), folket i alpbyn lät surdegsbrödet ligga i flera veckor innan man åt det, allt för att man visste  hur ohälsosamt det i grunden var med de antinutrienter som finns i allt spannmål och också nötter.

Läs mer »Boktips: Vad vi ska äta! Och varför!

Boktips: Mjölkrevolutionen

17 juli, 2012

Fredrik Coltings bok MjölkrevolutionenNaturens mest perfekta mat du inte får köpa (ännu) handlar om mjölk i färsk form och är en bok alla bör läsa, då förstår man att färsk mjölk också  tillhör urspungskosten. Finns lämningar som är 30.000 år gamla som man anser vara hägn för mjölkdjur. Man hittar också kärl med mjölkrester i.

Det boken främst tar upp är att det är  den processade mjölken som gör oss sjuka och istället för att bygga upp oss så som den äkta färska mjölken gör så degenererar den oss. Den är en bidragande orsak till mycket av vår ohälsa jämsides med spannmålet och det moderna vetemjölet.

Läs mer »Boktips: Mjölkrevolutionen

Boktips: Brödberoende

12 juli, 2012

Nu äntligen har jag fått läst boken Brödberoende av Hjärtläkaren William Davis.
Du hittar den på adlibris och Bokus

Boken bekräftar mycket av det som jag själv studerat mig fram till via internet och mina slutsatser jag dragit av de studierna och min egen upplevelse på egen kropp. Den bekräftar att spannmålet/vete/gluten är den absolut i särklass största boven av alla  bovar i ohälsodramat. Den leder den tävlingen med hästlängder.

Det skadar aldrig att läsa mer om sådant man upplever sig veta, detta stärker alltid ens förståelse .

Han börjar med att berätta om vetets utveckling genom årtusenden och den skrämmande utveckling den genomgått bara de sista femtio åren. Vilket gör att dagens vete är långt ifrån det vetet som våra mormödrar och farmödrar bakade med. Det är tom lika stor skillnad på det gamla vetet och det nya som det är mellan oss och chimpanserna. Vi ser ju förvisso skillnaden med ögonen , det gör vi kanske inte lika väl på gammalt vete och nytt vete om man inte vet vad man ska titta efter…

Läs mer »Boktips: Brödberoende

Klara Dessers LCHF-kokbok

7 februari, 2012

Vilken superfin LCHF-kokbok, med massor av gott i!

Här blir det svårt att välja vad som ska lagas,beslutsångest för var man börjar helt enkelt. Vi valde nu då att göra kycklingburgare,  supergott!

Måste bara få berätta vad en vännina sa som kom och hälsa på mig över dagen och såg kokboken ligga på köksbordet:
Vilken fin kokbok, detta är den finaste jag har sett inom LCHF! Hon bläddrade och njöt vartenda blad!

Här kommer nu receptet på Kycklingburgare á la Klara Desser!
550 kycklingfilé i små bitar
1 äggula
1 charlottenlök hackad
1 klyfta vitlök finhckad
1 tsk mald korianader
salt och peppar

Läs mer »Klara Dessers LCHF-kokbok

Kokt kyckling ur kokboken LCHF för seniorer

6 januari, 2012

Birgitta Höglund har ju givit ut en kokbok och ur denna bok har vi nu provat

Kokt kycklingbröst med currysås

Supergott och enkelt!

Koka upp kyckling i vatten med purjo, morot, salt o vitpeppar och persilja.
Gör currysås på  smör, äpple, lök, grädde, curry och lite av kycklingbuljongen som blir. Låt det koka samman och sila av, krydda ev med mer salt och peppar.

Vi serverade denna kyckling med blomkålsris, som Birgitta rekommenderar i boken. Supergott!
Gott också att inte alltid äta stekt mat.

Finns mycket smått och gott i denna bok, många härliga recept och vi kommer garanterat prova mer ur boken.
Är du nyfiken på den så kan man kika här , den vänder sig ju givetvis till alla som äter mat 😉 inte bara seniorer…

 

 

LCHF for the next generation – Vad de borde lärt dig i skolan om mat

30 november, 2011

Ny viktig bok för våra ungdomar, av Lars-Erik Litsfeldt. Utkommer nu!

Har du ungdomar eller känner någon som kan behöva den, köp den och ge bort kanske i Julklapp!
Om du vill det kan det göras här.

Lite om boken:

”Att bara vara ung i sig är jobbigt, men många ungdomar kämpar dessutom en ojämn kamp mot övervikt. I spåren av detta kan följa utanförskap. Med denna bok som har ungdomar som tilltänkta läsare får de hjälp att öppna ögonen och ifrågasätta de gamla kostråden. Ungdomarna har ofta uppmanats att svälta sig ned i vikt, och naturligtvis fungerar inte detta i längden. En sammanfattning av boken kan vara: Man måste inte acceptera att vara hungrig för att gå ned i vikt!

Boken kommer också in på vad som är bäst mat att äta om man vill hålla sin kropp frisk. Skulle någon som är för mager läsa boken gör det inget, det är bara bra. LCHF gör att kroppen normaliseras. Den typ av skolmat som serveras idag gås igenom och granskas kritiskt. Hur gör man för att klara skoldagen med den dåliga lunchen? Vad kan man välja? Det är en viktig bok då det blir allt populärare att utsätta även barn för gastric bypass-operationer.

Målet med boken är att läsaren ska få ett bättre, hälsosammare och framför allt mycket roligare liv. Detta mål nås genom ögonöppnare och en enkel beskrivning av hur LCHF påverkar kroppen och hur man praktiserar det.”

 

 

LCHF för seniorer

29 november, 2011

och ALLA andra, för självklart passar gammaldags husmanskost även de yngre!?

NU kommer den och vill du förnya din receptsamling så kan den KÖPAS  HÄR!

Gammaldags husmanskost som gör dig gott

Den här boken innehåller lättlagade recept för dig som vill ha ordentlig mat med mycket näring, som gör dig gott och ser till att du mår så bra som möjligt.

Ofta beror de s.k. välfärdssjukdomarna, som åldersdiabetes eller högt blodtryck, på felaktig kost. Både Annika och Birgitta har tidigare haft problem med hälsan. Men mycket tack vare att de lagt om kosthållningen har de kunnat gå ned till normalvikt och blivit fria från
exempelvis fibromyalgi, IBS (tarmkatarr), utmattningsdepression och sömnstörningar.
Prova du också att både äta gott och må så bra som det bara går!

Annika Dahlqvist är är den välkända allmänläkaren som har kostmodellen LCHF som står för Low Carb High Fat och innehåller få kolhydrater och en hög andel fett. Hon har lång erfarenhet av vård av seniorer och vet vad äldre människor mår bra av. Doktor Dahlqvist arbetar som familjeläkare på
Stöde vårdcentral och är en flitig föreläsare och bloggare om kostfrågor.

Birgitta Höglund har arbetat som kallskänka, kock och köksmästare och har lång erfarenhet från många olika restauranger. Hon medverkar som matkrönikör i två tidningar, 100 % Östersund samt Hello Alanya Magazine i Turkiet där hon vistas stora delar av året. Hennes matlagning präglas av lokalproducerade, enkla och naturliga råvaror, oavsett om de är från Medelhavet eller Norrland.

Vill du ha koll på alla utgivna och kommande LCHF böcker? HÄR kan du det

 

 

Folkhälsan och Forskningsfusket

25 oktober, 2011

NU den 31/10 släpps en bok som jag måste läsa! En ”måstehabok”!
Denna kommer helt klart bli en mycket intressant läsning 😀 . Hoppas också många läser den som sitter på de viktiga posterna…

En ny bok av Docent Ralf  Sundberg
Blir man fet av fet mat?Nej, däremot kan man bli fet av att äta och dricka lightprodukter.

Är kolesterol farligt? Nej, det är nyttigt. Om kroppen har för lite kolesterol, då nybildas det automatiskt annars dör man.

Är högt blodtryck en sjukdom?
Nej, högt blodtryck är ofta kroppens naturliga sätt att kompensera behovet av mer syre till hjärnan (vid stress, rädsla, andra obehag).

För att förstå varför myterna har fått en sådant genomslag och blivit så seglivade måste man förstå vilka villkor som rådde i samhället och i politiken när »sanningarna« formulerades. Hur såg de ekonomiska/politiska drivkrafterna ut som låg bakom?

Den moderna medicinens framväxt är kantad av svågerpolitik, korruption, mutor, politisk positionering och oheliga allianser. Forskning kostar pengar och den måste ge avkastning (till de privata stiftelser som har grundat och äger de mest prestigefulla amerikanska universiteten). Därför blev det under 1950-talet lönsamt att medikalisera samhället. Bättre att skrämma miljoner till att ta blodtryckssänkande medicin i förebyggande syfte, än att bara ge till de förhållandevis få som verkligen behövde.
Och myterna hålls vid liv än i dag. Ytterst få oberoende forskare orkar och vågar utmana dem, menar Ralf Sundberg. Folkhälsan och forskningsfusket är en spännande, fascinerande och i grunden mycket upprörande läsning.
Ralf Sundberg
är docent och privatpraktiserande kirurg vid Slottsstadens läkarhus i Malmö.

Vill du köpa den?  HÄR går det bra.

Vill du ha koll på andra utgivna och kommande LCHF böcker?  Kika här

 

 

Stoppa Alzheimer nu!

17 oktober, 2011

Denna bok måste köpas då jag är väldigt intresserad av kokosoljan och dess helande egenskaper.
Vill du också köpa  boken kan det göras HÄR.

Boken är skriven av Bruce Fife

man skriver om den:

Var rädd om din hjärna

Ta ett par matskedar kokosolja till frukost

Alzheimer och Parkinson kommer inte plötsligt. Sjukdomarna utvecklas långsamt, kanske under decennier. Innan symtomen upptäcks, kan 70 procent av hjärnans minneskapacitet ha gått förlorad. Och då är det för sent.
Om du inte vill vänta, finns det många saker du kan göra. Du kan förebygga genom att äta rätt kost. Du kan förhindra att Alzheimer, Parkinson och ALS tar över ditt liv. Men du måste börja nu! Att behålla din hjärnas kapacitet är nämligen mycket enklare än att reparera det du har förlorat.
Din hjärna har fantastiska förmågor. Om cellerna dör i ett område, då kan andra celler ta över funktionerna. Hjärnas stamceller kan utveckla ny vävnad. Ny forskning visar också att ketoner (som bland annat bildas när kokosolja förbränns av levern) är ett utmärkt bränsle som hjälper hjärnan att fungera bättre.
»Stoppa Alzheimer nu! innehåller kostrekommendationer, baserade på djup kunskap om den mänskliga metabolismen, som kommer att få betydelse för förståelsen inte bara av Alzheimer, utan också för många andra neurologiska sjukdomar. Jag rekommenderar denna bok å det varmaste.«
Sofie Hexeberg,
läkare och kostexpert, författare till Nytt liv med riktig mat (Optimal Förlag, 2010).