Inlägg märkta ‘bröd’

Det svenska heliga brödet fullt av socker

16 januari, 2014

 SkogaholmslimpanMånga populära bröd är rena sockerbomberna. En limpa kan innehålla motsvarande 26 sockerbitar, visar GP Konsuments granskning.

Så här års är det många som tänker lite extra på sin kost. Att dra ner på godis, kaffebröd och andra sockerkällor är en vanlig föresats. Men få tänker på att matbrödet ofta är kraftigt sötat.
Skriver GP i tisdags.

Visst är det jätte viktigt att man försöker undervisa och informera folk om hur mycket TILLSATT socker det finns i matbröd.
Sockret tillsätts i regel i form av sirap och i undantagsfall vanligt socker (sackaros).

Sedan svamlar  artikeln om fullkorn hur nyttigt det är., så återigen så har inte författarna till artikeln förstått att fullkor också är socker.

Tänk om de kunnat använda sina grå hjärnceller till något och räknat ut KOLHYDRAT halten i bröden, för hur det än är är det ju den som t alar om HUR MYCKET socker som finns i brödet. Det är ju den informationen som är det viktigaste i hela näringsdeklarationen. Läs mer »Det svenska heliga brödet fullt av socker

Brödkaka – Julbrödkaka – scones

20 december, 2012

Brödkaka8 bitar – 1 brödkaka

4 ägg
1dl grädde eller creme fraiche
50 gram smält smör
1 dl kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
ett par nypor salt

Smaksättning 1:
1 tsk brödkryddor
Smaksättning 2:
2 tsk mortlade kumminfrön och frön att strö över
Smaksättning 3 för julbröd:
1/2 tsk av varje malen – kanel, kryddnejlika och ingefära

ev lite fibrexflingor att strö ovanpå

Gör så här: Läs mer »Brödkaka – Julbrödkaka – scones

Bröd är farligt

29 september, 2011

”Jag (okänd) har gjort en liten undersökning, och det jag har upptäckt borde få alla att tänka till:

* Mer än 98 procent av alla fällda brottslingar äter bröd.

* Hälften av alla barn som har växt upp i brödkonsumerande hem har under medel på standardproven i skolan.

* På 1700-talet, när praktiskt taget allt bröd bakades i hemmet, var medellivslängden lägre än 50 år, spädbarnsdöden var oacceptabelt hög, många kvinnor dog i barnsäng och sjukdomar som tyfus, gula febern och influensa ödelade hela samhällen.

* Mer än 90 procent av alla våldsbrott begås inom 24 timmar efter det att gärningsmannen har ätit bröd.

* Bröd är gjort av en substans som kallas ”deg”. Det har bevisats att även så lite som ett halvkilo deg kan kväva en mus. Genomsnittssvensken äter mer bröd än så på en månad!

* Primitiva stammar som inte hade något bröd uppvisar låg förekomst av cancer, Alzheimers, Parkinsons och skelettsjukdomar.

* Bröd har bevisats vara vanebildande. Intagna som blivit fråntaget brödet och endast har tilldelats vatten vädjade efter bröd efter bara två dagar.

* Bröd är ofta en inkörsport som leder användaren till allt tyngre saker såsom smör, marmelad, jordnötssmör och till och med kallskuret.

* Det har bevisats att bröd absorberar vatten. Eftersom människan består till mer än 90 procent av vatten, betyder det att om du äter bröd leder det till att din kropp tas över av det här absorberande livsmedlet, och förvandlar dig till en degig och geggig brödmänniska.

* Bröd bakas i temperaturer på ungefär 200°C. Så höga temperaturer kan döda en vuxen människa på mindre än en minut.

* De flesta svenska brödätare är fullständigt oförmögna att skilja på betydande vetenskapliga fakta och meningslöst babbel.

I ljuset av dessa skrämmande fakta, föreslår jag följande brödrestriktioner:

* Ingen försäljning av bröd till minderåriga under 18 år.

* En nationell ”Säg Nej Till Bröd”-kampanj, TV-inslag med kändisar och bakrutedekaler.

* En 300-procentig statlig skatt på allt bröd för att finansiera alla samhällssjukdomar som kan associeras med bröd.

* Inga bilder på djur eller människor, och inte heller några färgbilder (vilka kan verka tilltalande för barn) får användas i brödreklam.

* Inrätta brödfria zoner omkring skolor.”  Författare okänd.

 

FINNS NÅGRA SANNINGAR I DENNA ”DAGENS GARV”…

Grova te-kakor

1 september, 2011

6 st

Ingredienser.
5 ägg
2 dl grädde
lite salt
2 tsk bakpulver
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
0,5 dl fibrex
4 msk fibrex-strö
4 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 msk brödkryddor (kan uteslutas)

Gör så här:

1. Vispa äggen fluffigt länge i minst 3-4 minuter. Blanda ner grädden.
2. Blanda alla torra ingredienser väl och blanda ner dem i äggen. Låt svälla några minuter.
3. Forma 6 st runda tekakor ej för stora och ej för platta. Forma med en blöt kall sked.
4. Grädda i mitten av ugn i 175 grader i 15-20 min.

 

©Mariann Andersson

 

Te-kakor – hamburgerbröd

7 augusti, 2011


6 st

Ingredienser:

5 ägg
100 g smält normal saltat smör
1,5 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
lite salt

Gör så här:

1. smält smöret
2. vispa ägg och lite salt fluffigt, bortemot 3-5 minuter. Blanda sedan ner det smälta smöret.
3. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem i äggsmeten väl. Låt svälla i 5 min.
5. Lägg ut 6 klickar på en bakplåtspapperklädd plåt, och forma dem till ca drygt 1 cm höga runda kakor.
6. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Låt svalna lite.

Tips: Strö på sesamfrön och man har hamburgerbröd

Marianns saltiner

5 augusti, 2011

Ca 8-10 kex

Ingredienser:
1 ägg
1 dl vatten
1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt

Flingsalt alt vanligt salt, var försiktig med saltet.

Gör så här:
1. Vispa ägg, vatten och salt.
2. Blanda det torra och blanda ner det väl i äggsmeten.
3. Klicka ut smeten på bakplåtspapper och platta ut dem till ca en höjd på ca 0,3 cm. Du kan lägga ett bakplåtspapper över och kavla ut dem på bakplåtspappret innan du drar över pappret på plåten, då är det lättare att få dem tunna och fina, ev justera kanterna och formen. Salta lite lätt ovanpå. På bilden är det för mycket salt i vår smak, vi fick borsta av dem lite lätt.
4. Grädda i ugnen 150 grader i ca 30 minuter. Låt svalna på galler.

Tips: Äts nybakta, då de mjuknar vid förvaring.

©Mariann Andersson

 

 

 

Frallor! LCHF-butikens mjölmix

23 juni, 2011

Ja så har vi eller rättare sagt dottern dykt i mjölmixen BAKERIX från LCHF-butiken (supersnabb leverans) som kom idag, och när maken och jag var på vår dagliga jogging-runda passade dottern på att baka…

och vi säger bara HERREGUD!! Vilka frallor! Finns ingen anledning att äta sig sjuk på vetefrallor längre för NÅGON!

Supergoda, EXAKT lika ordinarie vetemjölsfrallor! Smakar frallor, luktar frallor och har sprödheten som frallor ska ha.

Maken och dottern insåg vid första tuggan att ”jösses, vad jag har längtat efter detta”!

Detta blir en hit! Hoppas Ingela på LCHF-butiken har laddat upp med mycket mjölmix, för när detta sprider sig…

Här kommer en direktlänk till mjölet.


Dottern sa att det var snabbt och lätt bakat!

ps. Äpplet faller inte långt från päronträdet… ;)

 


 

 

Nillas tips på att frysa in det ljusa rostbrödet

18 juni, 2011

Nilla59 på kolhydrater.ifokus.se har ett jätte bra tips på hur man fryser in bröd bäst.  Mitt ljusa rostbröd skivade och styckfrös hon in på en bricka med bakplåtspapper över natten och sedan var det bara att lägga dem i en plastpåse. Om man tar papper i mellan så är det risk att de ändå fryser fast i varandra och sen slipper man slösa papper. Sedan är det bara att ta fram och rosta eller göra varma mackor i den mängd man önskar!

Tack Nilla!

 

 

 

MinMat-uträkning på ljust rostbröd

5 juni, 2011

Roade mig att räkna ut energivärdet på mitt ljusa rostbröd som ger minst 14 skivor.
Tänk när man då hivar på lite god makrill i tomatsås, eller  massa ost och skinka…
Bröd kan mycket väl vara MAT! Välj bara rätt bröd…

Energi kcal: 1482,50 Energi kJ: 5016,50
Proteiner: 105,90 Fiber: 91,50
Kolhydrater: 6,20 Vatten: 467,20
Alkohol: 0,00
Fetter:
Fett: 115,60 Kolesterol: 2630,00
E-mättade: 36,35 Mättade: 43,70
F-mättade: 8,00
Vitaminer:
A: 1557,50 B1: 0,60
B2: 3,00 B3: 0,05
B6: 0,60 B9: 283,50
B12: 9,00 C: 0,00
D: 8,70 E: 11,70
Mineraler:
Fosfor: 1213,00 Järn: 11,50
Kalcium: 309,00 Kalium: 763,50
Magnesium: 79,50 Natrium: 1054,00
Selen: 144,25 Zink: 1,85
150Gram Kokosnötmjöl
600Gram Ägg rått
50Gram Smör 80% fett
Gram: 

Mycket om bröd nu…

1 juni, 2011

Det har varit en diskussion i TV 4 om bröd och kostdoktorn skriver om det och där kan man se inslaget också.

Det är en kommentar i tråden längre ner som jag håller fullständigt med om och det är just ” sluta ät spannmål” .
Som jag skrivit om förut ”all skit började med när vi blev bönder”…