Inlägg märkta ‘bröd’

MinMat-uträkning på ljust rostbröd

5 juni, 2011

Roade mig att räkna ut energivärdet på mitt ljusa rostbröd som ger minst 14 skivor.
Tänk när man då hivar på lite god makrill i tomatsås, eller  massa ost och skinka…
Bröd kan mycket väl vara MAT! Välj bara rätt bröd…

Energi kcal: 1482,50 Energi kJ: 5016,50
Proteiner: 105,90 Fiber: 91,50
Kolhydrater: 6,20 Vatten: 467,20
Alkohol: 0,00
Fetter:
Fett: 115,60 Kolesterol: 2630,00
E-mättade: 36,35 Mättade: 43,70
F-mättade: 8,00
Vitaminer:
A: 1557,50 B1: 0,60
B2: 3,00 B3: 0,05
B6: 0,60 B9: 283,50
B12: 9,00 C: 0,00
D: 8,70 E: 11,70
Mineraler:
Fosfor: 1213,00 Järn: 11,50
Kalcium: 309,00 Kalium: 763,50
Magnesium: 79,50 Natrium: 1054,00
Selen: 144,25 Zink: 1,85
150Gram Kokosnötmjöl
600Gram Ägg rått
50Gram Smör 80% fett
Gram: 

Mycket om bröd nu…

1 juni, 2011

Det har varit en diskussion i TV 4 om bröd och kostdoktorn skriver om det och där kan man se inslaget också.

Det är en kommentar i tråden längre ner som jag håller fullständigt med om och det är just ” sluta ät spannmål” .
Som jag skrivit om förut ”all skit började med när vi blev bönder”…

 

 

Roten till all ondska är brödlimpan!

29 maj, 2011

Säger programledaren och dänger en brödlimpa i bordet…

och  Lasse Berg i tv programmet Babel menar på att det är sant.

Lyssna på dessa trevliga och upplysande 10 minuterna.

Detta var precis också vad man kunde höra (om man ville) när Martin Timell körde sin Svensk historia härom hösten…

Sluta med spannmålet om du vill uppnå hälsa! 2000 talets vetenskaps intressanta artikel om basallergier kan vara värd att nämnas i sammanhanget.

 

 

Marianns Brödknäcke

17 maj, 2011

12 små eller 6 stora

Ingredienser:
1 ägg
1 dl vatten
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 dl linfrön
1 dl mandelmjöl
1 dl pumpa kärnor (eller sesamfrön, eller blanda båda)
3 msk kokosnötsmjöl

Flingsalt

Gör så här
1. Vispa ägg, vatten och salt.
2. Blanda torra ingredienser.
3. Blanda ner det torra  i äggsmeten väl. Känns den väl lös kan man ta i något mer kokosmjöl och känns den kompakt ta mer vatten istället.
4. Klicka ut så många du vill ha och platta ut dem väl, ju tunnare ju torrare och mer brödknäcke. Tjockare blir det mer likt bröd.
5. Pensla med vatten och strö flingsalt på, tryck till saltet lite lätt.
6. Grädda i 175 grader i ca 20-30 minuter. Känn efter, vill du ha det mer torrt måste den stå längre, ev stäng värmen bara och låt stå kvar i ugnen.

Tips: Uteslut pumpakärnor och ta bara sesamfrön eller 1 dl mandelmjöl extra och smaksätt brödet. Vill man ha ”bröd”smak kan mycket väl brödkryddor tillsättas i smeten, eller bara strö kummin ovanpå tillsammans med flingsaltet.

©MariannAndersson

 

 

Lunchpepparkaka

24 april, 2011

ca 10 st

Ingredienser:
100 g mycket mjukt smör
1-2 msk Bakery+ sötning (kan uteslutas om man vill)
3 rumstempererade ägg
1,5 dl kokosnötsmjöl
1/2-1 msk pepparkakskryddor
1 tsk malda pommeransskal (kan uteslutas)

Gör så här:
1. Vispa smör, pommerans/pepparkakskryddorna och ev Bakery+ i matberedare.
2. Ta i ett ägg i sänder och vispa mjukt och fluffigt.
3. Ta i kokosnötmjölet. Mixa samman allt till en smidig deg.
4. Rulla en tjock korv 5-7 cm i diameter. Dunsa lätt ändarna på korven  mot bordet ett par gånger så den sätter sig i kanterna och ändarna blir platta och fina.
5. Lägg rullen i kylskåp en timma.
6. Skär ca 10 st, ca  1 cm tjocka skivor av rullen med vass kniv och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Degen flyter inte ut speciellt mycket, så du kan lägga ganska tätt.
7. Grädda i mitten av ugnen i 150-175 grader i 15 minuter. Titta till dem så de inte blir brända.
8. Servera som de är eller gör som vi, hyvla en skiva smör och lägg flera goda skivor gräddost på.

Tips: Gör en dubbel sats och lägg halva degen färdigrullad till en tjock korv i frysen, bara att ta fram kvällen före och lägga att tina i kylskåpet. Skär sedan skivor och grädda när det är dags.

©Mariann Andersson

 

 

 

Ljust bröd – ljust rostbröd

4 april, 2011

Mitt goda ljusa bröd som också passar att rosta. Måste väl vara det första LCHF brödet som funkar som rostbröd?
Tänk bara på att rosta det på högsta värmen och/eller rosta två gånger.

Super även som smörgåstårtbotten, vill du ha rund häller man degen i en rund springform, kläm fast ett bakplåtspapper. Vill du ha stubbar gräddar du den som nedan och skär skivor på längden!

14-18 skivor

Ingredienser:
10-12 ägg beroende på storlek
50g smält normalsaltat smör
ev 1 tsk salt
1,5-2 dl kokosnötsmjöl
2 msk fiberhusk
1-2 tsk bakpulver

Gör så här
Vispa äggen pösigt och häll i det smälta smöret och ev saltet blanda runt och till sist de torra ingredienserna. Häll i en smord form (ev bröad med sesamfrön) eller klä en aluminiumform med smörpapper och häll smeten i, toppa med sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 40-50 minuter, man får känna lite på brödet.

Nedersta fotot visar brödet bakad med en halv sats av receptet ovan och bröad med sesamfrön.

Andra tips: tillsätt 1 dl fibrex, antingen hela eller så mixar du dem lite och tillsätter i brödet, då räcker det med 1,5 dl kokosnötsmjöl eller något mindre. Gillar man brödkryddor så kan man tillsätta sådana också, lite hela kumminfrön är supergott att ”stöta på i munnen”, en smakupplevelse av stora mått tycker jag. Annars brukar jag mala kummin, fänkål och anis ca 1/4 tsk av varje, gillar man mer tar man mer. Man får prova sig fram. Vill man mer efterlikna vitt-bröd så kan man ju strö vallmofrö istället för sesamfrön ovanpå. Prova också att baka med mindre eller helt utan bakpulver, det går också bra, det blir inte lika högt bröd och inte så fluffigt, men blir mer ”brödigt” av det och med fibrex. Förvara brödet i kylen eller styckfrys skivor.
Även mandelmjöl,linfrön, solrosfrön och mer fiberhusk kan tillsättas för att ändra textur på brödet.

©MariannAndersson

 

Lite info om kokosnötmjöl finns på LCHF butiken: