Inlägg märkta ‘choklad tårta med smörkräm’

Mjuk chokladkaka med smörkrämsfyllning

24 augusti, 2015
Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Älskar du drömrulltårta, ja då kommer denna bli din favorit!
Mjuk chokladkaka med smörkrämsfyllning…. kan det bli mer LCHF?
En utav de populära recepten från mig i Expressens LCHF juni-nummer!
Håll till godo!

ca 16 bitar

Kakan:
150 gram osaltat smör
7 ägg
2,5 dl grädde
4 msk Bakery+ (eller annan vald sötning motsvarande ca 2 dl strösocker)
2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber

1 dl kakao
2 msk kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver

Smörkräm:
500 gram rumstempererad osaltat smör
250 gram cream cheese
5 msk bakery+ (eller annan vald sötning motsvarande ca 1,5 dl strösocker)
2 st vaniljstång frön

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.
Vispa äggen ordentligt fluffigt flera minuter, häll i smör och grädde, blanda väl.

Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan ner dem väl ner i smeten.

Klä en rund smord springform ca 15 cm i diameter med bakplåtspapper och se till att pappret sticker ovanför kanten ca 5 cm. Häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 50 min, Känn med sticka så chokladkakan är torr och färdiggräddad. Låt den svalna helt.
Dela sedan botten i 4 delar.

Smörkrämen:
Vispa kraftigt mycket mjukt smör,vitt och fluffigt. Tillsätt sötning och vispa kraftigt. Tillsätt creamcheese och vaniljfrön och blanda till en jämn och fin smet.

Montering:
Bred ett rikligt lager smörkräm mellan varje botten och sedan ett rikligt lager runt om och ovanpå.
Garnera med några jordgubbar.

Tips: Sjunker kakan lite på mitten så låt överdelen vara botten eller skär bort överflödig kant att den blir plan.
Även här går tårtbotten att frysa, skiva den och lägg smörpapper mellan bottnarna.
Ta fram dem och dela upp dem så tinar de fort!
Kan också bakas i större springform 22-24 cm kakan blir då lägre.