Inlägg märkta ‘choklad’

Jordgubb black & white – enkel chokladmousse

6 juli, 2011

Superenkelt!

skiva lagom mängd jordgubbar, lägg en klick vispad grädde och en klick chokladmousse/chokladgrädde, vips så har du en en Jordgubb black & white!

undrar du hur jag gör chokladmousssen/chokladgrädden?

Ta ca 2 dl grädde och värm upp ( ej koka) och lägg i 1-2 bitar 90% choklad att smälta med, vispa att det blandar sig,  låt grädden kallna ordentligt och vispa den sedan som vanligt.

 

 

Chokladgömma på Bakerix

3 juli, 2011

4 ägg
4 dl Bakerix
1/4 tsk vaniljpulver
3 msk sötrix och 1/4 krm stevia

Fyllning 1:
1 äggula
0,5 dl grädde
40-50 g mörk 90% choklad
75 g smör

Fyllning 2:
2 rutor 90% choklad
2 dl grädde

Gör så här:
1. Vispa äggen i minst 5 minuter
2. Ta i sötning och bakerixen, blanda nog
3.  Lägg ut 6 runda bullar på en bakplåtspapperklädd form, forma dem med en kall och blöt sked, doppa skeden med jämna mellanrum. Forma dem till ganska platta runda, lägg en tunn liten hyvelskiva smör i mitten.
4. Fördela resterande smet över smöret och doppa sked i vattenoch forma bullarna och se till att kanterna möts ordentligt.
5. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter.
6. Välj vilken fyllning du vill göra.

Fyllning 1:
1. Vsipa samman äggulan och grädden i katsrull och sjud tills den tjocknar, får ej koka.
2. Bryt chokladen i mindre bitar och vispa ner dem i varm kräm. vispa tills de smält ner:
3. Vispa sedan i det mycket mjuka smöret, låt svalna helt.
4. Använde en sprits med smal strut att trycka in chokladkrämen i en kall bulle. Förvaras svalt.

Fyllning 2:
1. Smält chokladen försiktigt i grädden, får absolut inte koka, vispa att chokladen löser sig i grädden.
2. låt sedan chokladgrädden kallna helt i flera timmar i kylskåp.
3. Vispa sedan grädden som vanligt.
4. Häll chokladgrädden i en sprits med smal strut och tryck in chokladgrädden i bullen, Förvaras svalt.

Översta bilden visar fyllning 1, man kan mycket väl fylla bullarna med mer fyllning, vi var  lite fega. När bullen kallnar i kylen stelnar fyllningen något. För mjukare fyllning ta mer grädde och mindre smör.
Nästa bild visar fyllning 2.

 

Chokladtårta med nötmarängbotten

16 juni, 2011

ca 10 bitar

Ingredienser till 2 bottnar:
6 äggvitor
1- 2 msk Bakery+ sötning
1 dl finhackade hasselnötter

Chokladkräm:
1,5 dl grädde
3 äggulor
1- 2 msk Bakery+
6 rutor 90% choklad
150 g mycket mjukt smör

2 dl lätt vispad grädde och lite riven rå-choklad till garnering

Gör så här
1. Vispa ägg, grädde och sötning i en kastrull, låt sjuda tills det tjocknar. Får ej koka och ta bort från plattan så fort den är tjock.
2. Bryt chokladen i mindre bitar och vispa ner en bit i taget i krämen.
3. Ta i smöret i mindre klickar och vispa ner i chokladkrämen. Låt svalna i rumstemp. Bör vara bredbar, är den för lös ställ kallt.
4. Marängbottnarna: vispa vitorna till hårt skum och ta i sötningen och vispa ytterligare i minst 5 minuter.
5. Hacka nötterna och vänd ner dem försiktigt i äggvitorna.
6. Rita upp 2 cirklar på ett bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter.
7. Bred ut  marängsmeten i cirklarna och grädda i 150 grader i 30 minuter. Låt svalna på galler.
8. Bred chokladkrämen på botten och lägg den andra ovanpå.
9. Vispa grädden och bred den lite slarvigt över och garnera med lite riven rå-choklad. Kan serveras med eller utan bär.

Tips:
Använd de överblivna gulorna i frukostens omelett!

©MariannAndersson

 

 

 

Socker dilemma…

22 maj, 2011

Jag grunnar många gånger över hur man kan avsky socker i en form och i en annan så är det  helt ok…
Exempelvis, så blir ketchup ofta kallad dålig mat, en gömd sockerfälla.
Visst är det sant, helt klart.  Det göms socker överallt i skinka, korvar, leverpastej, senap, sill, andra inläggningar och i mörk choklad.

När det kommer till mörk choklad verkar det vara helt ok inom LCHF-kretsar,  man gör chokladmousse med mörk choklad allt från 70% -86%, dessa innehåller mellan 15-25% kolhydrater per 100g, ofta används det 200 g i en chokladmousse för 6 portioner. Det blir då ca 6 g kolhydrater per person.

Kikar vi då på den produkt som verkligen enligt många ska stå i ”skamvrån”, Ketchup. Min ketchup innehåller 16 gram kolhydrater per 100 g råvara (och inget bjäffs heller) och 1/2 dl väger ca 50-60 gram. Det gör att använda ca 1/2 dl i en köttfärsås för 2 pers, blir 4 gram per person. Drar men en liten sträng på en korv blir det ännu mindre…

Varför blir chokladmoussen ok, men inte köttfärssåsen?

Hur resonerar ni?

 

 

 

Mocca- och chokladkross glass

30 april, 2011

Underbar mocca- och chokladkross glass

4-6 portioner

Ingredienser:
4 dl grädde
2 dl cremefraiche eller yoghurt
3 äggulor
1 msk Bakery+ sötning
1 msk snabbkaffe pulver
20-30 g hackad mörk 90% choklad
Gör så här:
Vispa gulor med sötning och vispa ner snabbkaffepulver och creme fraiche eller yoghurt.  Vispa grädden mellanhårt. Vänd ner grädden och ta i den hackade chokladen, låt det gärna blir större och mindre bitar.

Glassmaskin:
Häll smeten sedan i glassmaskinen och rör så sakteliga runt, i ca 15 minuter. Häll sedan upp i burk som fått stå i frysen under tiden. Ställ in i frysen eller ät genast.

Utan glassmaskin:
Häll upp i en burk och ta fram en gång i halvtimmen och rör runt, låt glassen frysa i minst 4 timmar.

Servera glassen dekorerad med lite finhackad choklad.

Tips: Äggvitorna går att frysa!

©Mariann Andersson

 

 

Chokladrutor

22 april, 2011

 Ett recept funnet på nätet för länge sedan och möjligens något omgjort…

ca 20 st

Ingredienser:
1 dl vispgrädde
50 g mörk choklad 90% ( eller 3 msk kakao)
eventuellt 1 msk bakery+ sötning  (behövs ca 2 msk vid kakao)
25 g smör
0,5 tsk vanilj pulver
3 dl mandelmjöl
Kokosflingor

Gör så här:

Hetta upp grädden och låt chokladen smälta i grädden, tillsätt smöret och ev sötning rör tills det blir lite tryffel konsistens. Tillsätt vaniljen och rör ner mandelmjölet, Ta ev mer mandelmjöl om det behövs, det ska gå att forma kvadrater. Doppa kvadraterna runt om i kokosflingor. Ställ och förvaras kallt.

 

 

Chokladpudding

21 april, 2011

IMG_1302 [1024x768]3 portioner

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
1 dl vatten
1/2 tsk vaniljpulver
3 msk kakao
3-4 gelantinblad
1 msk Bakery+ sötning (eller annan sötning)

Gör så här:

Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 min. Hetta upp grädde och vatten, vispa i vanilj och kakao, ev sötning. Vispa sedan i gelantinbladen och fyll upp i portionsskålar. Låt stå kallt i minst 3 timmar. Servera med vispad grädde.

Jag gör min egen mjölk med grädde och vatten, vill du använda mjölk så använd gammaldagsmjölk.

©MariannAndersson

Maken tyckte denna påminde om den gamla chokladpuddingen som för över 40 år sedan fanns i en trekantig tetra pak…

 

Chokladmuffins

1 april, 2011

14-16 st beroende på stl på formen.

Ingredienser:
6 ägg
2 msk sötning Bakery+
1 tsk vaniljpulver
150g smält smör
100g philadelphiaost
2 msk fiberhusk
0,5 dl kokosnötsmjöl
2 dl mandelmjöl
2 1/2 tsk bakpulver

100 g mörk 90% choklad

Gör så här
Vispa ägg  fluffigt.
Häll i smält smör och vaniljen och philadelphiaosten. vispa till en jämn smet.
Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan det ner i smeten väl.
Hacka chokladen i lagom stora/små bitar och blanda ner dem i smeten.
Låt stå någon liten minut att svälla.
Fördela i muffinsformar fyllda till 3/4 , lägg gärna pappersformarna i en muffinsplåtform. Då blir de högre än dessa.

Grädda i 175 grader i ca 15-20 minuter.

©MariannAndersson