Inlägg märkta ‘citron’

Citron- och mazarinpaj

12 oktober, 2012

För alla oss som älskar mazariner i alla former. Här med en syrlig citronkräm på!
OBS: Ingen glasyr som stelnar utan citronkräm.

Pajdeg:
125 gram smält osaltat smör
2 ägg
0,5 msk sötning Bakery+
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver

Mazarinfyllning:
3 dl mandelmjöl
1-2 finrivna bittermandlar
1,5 msk sötning Bakery+
125 gram mjukt osaltat smör
2 ägg
1,5 msk kokosnötsmjöl
0,5 tsk bakpulver

Citronkrämstopping: Läs mer »Citron- och mazarinpaj

Het kycklinggryta med chili, apelsin och citron

20 december, 2011

 3-4 kycklingfiléer Bosarps
2 dl creme fraiche
smör i den mängd du behöver
1/2 citron och 1/2 apelsin, skal och saft
1 tsk sambal oelek
salt och peppar efter smak
1 gul hackad paprika

Gör så här:
Lägg en rejäl klatte smör och burken CF, riv över lite citron och apelsinskal och saften från en halva var. Pressa resten och drick ;)
Krydda med sambal, salt och peppar. Koka upp.
Lägg i mindre bitar av kycklingen och paprikan låt koka i ca 10 min.

Serveras med en god grönsallad.

Torskburgare med tomatröra

4 november, 2011

ca 3-4 port

600 gram torsk
1 liten ekologisk citron rivet skal
1 knippe finhackad gräslök
2 ägg
salt och peppar

Tomatröra:
2 finhackade tomater
1 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
1 msk chilisås
1 finhackad charlottenlök

Gör så här:
Torskburgare:
Dela torsken i mindre bitar och lägg dem i en matberedare med knivar, lägg i övriga ingredienser och blanda det till en smet och forma till burgare och stek dem i rejält med smör ca 5 minuter på var sida, eller tills de är färdiga.
Tomatröra: Blanda majonnäs och creme fraiche väl, blanda ner chilisås och den finhackade löken och till sist tomaterna.
Ät och njut!

 

 

Kokt lax med två såser – citronaioli och gräslökscreme

3 september, 2011

Lax med citronaioli och gräslökscreme det är riktig LCHF mat! Köp lax som är vild eller som är uppfödd på räkskal och fiskrens.

Ingredienser:
Laxbitar
1 morot i skivor
1 gul lök i skivor
2 tsk salt
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
3 vitpepparkorn
1 l vatten
1 dl vitvinsvinäger

Citronaioli:
2 äggulor
2 dl ekologisk rapsolja (troligen är kokosolja utan smak ett mkt bättre alternativ till detta, blir ganska mkt rapssmak)
lite salt
1 citron rivet skal
1/2 citron saften
1 st pressad vitlöksklyfta

Gräslökscreme:
1 dl creme fraich
20 g fryst gräslök
salt och vitpeppar

Gör så här:
Blanda allt för fiskkoket (utom fisken) och koka upp i ca 15 min. Lägg sedan i laxen och dra den åt sidan och låt stå i ca 10-15 minuter beroende på tjocklek. Vill du ha en kall lax, låter man det hela bara kallna efter dessa 10 minuter.

Gräslökscreme:
blanda  gräslök, salt, papper och lite av cremefraichen och kör med mixern att allt blir en slät mjuk massa, blanda sedan ner övrig creme fraiche.
Ställ kallt.

Citronaioli:
Låt gärna gulor och olja vara rumstempererat. Vispa upp med handvisp gulorna och droppa i oljan, droppe för droppe, när äggulorna börja suga upp oljan kan man öka farten och låta det sedan rinna sakta. Riv skalet från 1 citron och pressa saften från ca 1/2 och blanda ner.

 

Marianns Laxburgare

19 maj, 2011

3-4 portioner

Ingredienser:
500g lax
200 g torsk
2 ägg
1 citron, rivet skal och saft
1 rejält knippe gräslök
salt och peppar

Gör så här
Dela väl tinad lax och  torsk i något mindre bitar, lägg dem i en matberedare.
Knäck två ägg över, klipp gräslöken och riv skalet av en liten citron över och pressa ur saften och häll över, salta och peppra. Mixa lite snabbt, inte för länge så det blir för finfördelat.
Stek på mellan värme och ganska länge ca 7-10 minuter på varje sida.

 

 

Citron- och limeglass

8 maj, 2011

4-6 portioner

Ingredienser:
4 dl grädde
2 dl creme fraiche
3 äggulor
2 msk Bakery+
2 lime, saft och skal (spara ev lite för dekoration)
1 citron, saft och skal

Gör så här:
Vispa gulor med sötning  vispa en stund. Häll grädde och creme fraiche i en kastrull sjud upp. Får ej koka.
tillsätt de uppvispade gulorna och saften och skal från lime och citron och vispa, låt det sjuda och tjockna något. Ställ

sedan kallt i minst 3-4 timmar, eller förbered glassmeten dagen före.

Glassmaskin:
Häll smeten sedan i glassmaskinen och rör så sakteliga runt, i ca 15-20 minuter. Häll sedan upp i burk som fått stå i frysen under tiden och in i frysen eller ät genast ur väl kylda skålar.

Utan glassmaskin:
Häll upp i en burk och ta fram en gång i halvtimmen och rör runt, låt glassen frysa i minst 4 timmar.

Servera glassen med två kokossticks och lite rivet limeskal och ev citronmelissblad. En helt underbar sommarglass!

Tips: Äggvitorna går att frysa! Lägg alla urpressade halvor i en kanna kallt vatten och låt dra, använd som bordsvatten.

©MariannAndersson

Torsk i ugnen med syrlig sås och sallad

7 april, 2011

ca 2 portioner

Ingredienser:
ca 500-600 g torsk, gärna krokfångad. Väl avrunnen tinad eller färsk.
30-50 g smör
1 färskpressad citron eller på flaska.
2 dl creme fraiche
1 msk dill
1 msk gräslök
1 msk persilja
salt och peppar
1-2 dl riven god lagrad ost.

Gör så här
Låt smöret smälta i en ugnsfast form under tiden ugnen går upp i grader. Ta ut formen när det är någorlunda smält.
Lägg i fisken och häll över pressad citron och salta på fisken.
Blanda creme fraichen med örterna och pepparn.
Bred denna blandning över fisken och strö riven ost över.
tillaga i 175-200 g i ca 20-25 minuter.
Servera med en valfri god sallad.

För snart 30 år (1984) sedan när denna fiskrätt uppfanns (näe den är inte avancerad så fler har säkert gjort liknande ) och jag vann 1 pris i en Arla tävling med denna rätt serverade jag potatismos och sallad till, men nu blir det bara sallad, och det går precis lika bra.