Inlägg märkta ‘creme fraiche’

Fetaörtkräm

26 januari, 2012

 150 gram fetaost
2 -3 dl creme fraiche
1 pkt findus frysta franska örter
Lite salt och vitpeppar

Mosa fetaosten och blanda ner creme fraiche och örterna.
Gott till stekt/grillad fisk, kyckling eller kött

 

 

 

 

Krämig räksås till torsk

23 januari, 2012

800 gram torskryggar eller annan vit fisk, gärna krokfångad
salt och 8-10 svartpepparkorn

Räksås:
50 gram smör
2 dl creme fraiche eller smetana
50g cream cheese
1 litet knippe finhackad dill
200-300 gram frysta lätt tinade räkor
salt, peppar, några stänk cayennepeppar, 0,5 tsk paprikapulver, lite lökpulver

färsk bladspenat

Gör så här:

Koka upp vattnet med salt och svartpepparkorn, lägg i fisken att sjuda tills den är klar ca 8-10 min.
Såsen: Smält smöret och ta i Creme Fraichen och cream cheesen, låt sjuda upp. Ta i kryddorna och dill, ge såsen ett rejält uppkok. Lägg i räkorna låt dem bara bli varma, de får inte koka då blir de torra och sega.

Servera gärna med färsk bladspenat!

 

 

Kycklinglåda

16 november, 2011

3-4 port

3-4 grillade bosarpskyckling filéer
smör
Frysta tinade broccoli buketter
1 rejäl bit hackad purjolök
3 dl creme fraiche eller grädde
1-2 ägg
2 dl riven ost
salt och peppar ev andra kryddor

 

Gör så här:
lägg rejäla smörklickar i botten på en ugnsfast form och lägg broccolibukettern, flisa upp kyckling köttet och fördela i formen. Hacka purjon och fördela.Vispa samman CF och kryddor, ägg och blanda i den rivna osten och häll över och gratinera i ugnen  225 grader i ca 10-15 min, eller tills den fått lite färg.

 

 

Köttfärslåda-gratäng

18 augusti, 2011

Ingredienser:
500 g köttfärs gärna gräsbetes
1 stor gul lök eller två mindre
1 stor röd paprika
1 zucchini
salt, peppar, paprikapulver, chilipulver, och några skvättar cayennepeppar

riven god ost

2 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl grädde

Gör så här:
1. Fräs lök och färs, ta i hackad paprika och zucchini att fräsa med en kort stund. Krydda.
2. Häll över allt i en ugnsfast form
3. Vispa samman creme fraiche, grädde och äggen.
4. strö  riven ost över köttfräset och häll över äggstanningen
5. Grädda i mitten av ugn i 175-200 grader i 25 min.

ps, ursäkta den dåliga bilden… får bli en bättre en annan gång.

 

Köttgryta med paprika

1 juni, 2011

4 portioner

Ingredienser:
800 g grytbitar nöt gärna gräsbetes
3 gula lökar
2-3 paprikor av olika färg
2 zucchini
1 chili
2-3 dl creme fraiche eller smetana
Smör
Salt, peppar, paprikapulver och vitlök

Gör så här
Fräs grytbitarna i smöret och krydda upp. Grovhacka löken och låt den fräsa med en stund.
Grovhacka chilin och lägg i. Häll sedan på någon dl vatten och låt detta små puttra på låg värme i ca 1-2 timmar, ju längre tid ju mörare kött.
När det återstår ca 30 minuter av koktiden, blanda ner creme fraichen och sedan tar du i de grovt hackade paprikorna och vänder ner dem och tillsist lägger du över de skivade zucchinisarna och låter grytan puttra de sista 30 minuterna.

Tips: Ta rött vin i stället för vatten.

Tzatziki med mynta

28 maj, 2011

3-4 portioner

2-3 dl grekisk eller turkisk yoghurt, creme fraiche går också bra.
5-6 kvistar hackade mynta blad
1/2 liten riven gurka
salt, peppar och lite vitlök
Rejäl skvätt olivolja

Gör så här
Blanda myntan med yoghurten/creme fraichen och krydda.
Riv gurkan och låt den rinna av lite. Väljer du yoghurt bör gurkan läggas på hushållspapper och saltas lite på, då tzatzikin annars blir i lösaste laget. Creme fraiche kan behöva lite vätska. Häll en rejäl skvätt olivolja och blanda väl runt.
Servera  till grillat eller stekt lamm.

 

 

 

Köttfärslimpa och medelhavs-zucchinisallad

2 maj, 2011

4 portioner

Ingredienser:
800  g köttfärs
3 ägg
2,5 dl creme fraiche
salt
svart/vitpeppar
timjan
basilika
ev färsk basilika

Salladen:
2 stekta  tärnade zucchini, kryddad med salt o peppar o torkad basilika
1 ask körsbärstomater
1 liten burk kalamata oliver
1 påse ruccolablad
1 grov hackad rödlök
2,5 dl cremefraiche
1/2 dl majonnäs
salt och peppar

Gör så här:

blanda färs med alla ingredienser och lägg upp den i limpform på en ugnsfast plåt/form. Grädda i ugn 200 grader  i ca 45 minuter.

Salladen:
Skala och tärna zucchini, fräs den lite mjuk i smör, krydda. Ta upp och låt svalna/kallna.
Blanda creme fraiche och majonnäs väl, blanda i grovt hackad rödlök och delade urkärnade oliver. Riv isär ruccolan och blanda ner väl. Dela tomaterna i 4 delar och blanda försiktigt ner. Blanda sist ner den smörfrästa zucchinin.

Självklart passar salladen superbra till grillat!

 

 

Kycklinggryta

21 april, 2011

2 portioner

ingredienser
400-500 g bosarps kycklingfile
40-50 g smör
1-2 gula lökar
1 spetspaprika
2 dl gröna bönor
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
Salt och vit/svart peppar
Chilipeppar o Cayennepeppar
Paprikapulver
Lökpulver

Gör så här:
Fräs kycklingen i mindre bitar i smör, krydda.  Ta i grovhackad lök att fräsa med. Häll i creme fraiche och grädden. Skiva spetspaprikan och lägg i skivorna i grytan tillsammans med frysta gröna bönor, brutna i mindre bitar. Smaka av och krydda ev mer. Låt småputtra i ca 5 minuter.

 

 

Medelhavsröra till grillat/stekt

19 april, 2011

2-3 portioner
Ingredienser:
2 dl creme fraiche
100 g fetaost
4 soltorkade tomater
färsk basilika
salt o peppar
2 msk olivolja

Gör så här:
Mosa feta osten och blanda den väl med creme fraichen, krydda med salt och peppar, häll i olivoljan. Grov hacka tomat och basilika och blanda ner det i röran.
Servera till grillat eller stekta lammkotletter/fläskkotletter. Stek och eller marinera gärna kotletterna i kryddor som torkad basilika, salt o peppar och lite vitlök.
Ringla över olivolja vid serveringen.
Självklart är det supergott med en grekisk sallad till, denna dag blev det vad frysen hade att bjuda på dvs blandade grönsaker, det funkar också.

Torsk i ugnen med syrlig sås och sallad

7 april, 2011

ca 2 portioner

Ingredienser:
ca 500-600 g torsk, gärna krokfångad. Väl avrunnen tinad eller färsk.
30-50 g smör
1 färskpressad citron eller på flaska.
2 dl creme fraiche
1 msk dill
1 msk gräslök
1 msk persilja
salt och peppar
1-2 dl riven god lagrad ost.

Gör så här
Låt smöret smälta i en ugnsfast form under tiden ugnen går upp i grader. Ta ut formen när det är någorlunda smält.
Lägg i fisken och häll över pressad citron och salta på fisken.
Blanda creme fraichen med örterna och pepparn.
Bred denna blandning över fisken och strö riven ost över.
tillaga i 175-200 g i ca 20-25 minuter.
Servera med en valfri god sallad.

För snart 30 år (1984) sedan när denna fiskrätt uppfanns (näe den är inte avancerad så fler har säkert gjort liknande ) och jag vann 1 pris i en Arla tävling med denna rätt serverade jag potatismos och sallad till, men nu blir det bara sallad, och det går precis lika bra.