Inlägg märkta ‘curry’

Indiskt vitkålsfräs – curry och spiskummin

24 februari, 2014

DSC_0051Ett helt fantastiskt gott tillbehör till det mesta!
Vitkål fräst med mycket smör och curry och spiskummin, alla ni som tycker om indisk mat ni kommer älska detta!

Ingredienser för 3-4 portioner:
1/2 stort vitkålshuvud
50 smör eller mer
1-2 tsk curry beroende på hettan
0,5 tsk mald spiskmummin
salt och vitpeppar efter smak

Gör så här:
Grovriv vitkålen eller strimla den tunnt.
Fräs vitkålen (ej få färg) i en rejäl klick smör i en järngryta. salta och peppra efter smak. Strö över spiskummin och curryn.
Blanda väl runt och ta i eventuellt mer smör. Låt kålen mjukna under lock ca 5-10 minuter, beroende på om du vill ha tugg eller mer mjuk vitkål.
Serveras till det mesta men här goda gräsbetesbiffar.

 

Curryris – Currydoftande blomkålsris

19 februari, 2014

 

DSC_0037Currydoftande blomkålsris som passar till det mesta!

Ingredienser:
50 gram smör
1 blomkålshuvud
1/3 purjolök
1 tsk curry
salt och peppar efter smak

DSC_0035

Gör så här:
Jag väljer att steka i järngrytan, men du steker i det du tycker passar bäst.
Grovriv blomkål. Medelhacka purjolöken.
Lägg smöret i grytan och fräs upp blomkålen lite, ta i purjolöken att fräsa med. Salta och peppra efter smak.
Dofta över curryn och blanda väl runt. Ev ta i mer smör efterhand.
Låt det mjukna lite under några minuter.

DSC_0036Serveras till det mesta men här är det kotletter.

 

 

 

Kycklinggryta med curry

10 november, 2011

3-4 portioner

3 bosarpskyckling filéer
smör
100-150 gram krav-bacon  gärna nitritfri
1 röd paprika
2-3 dl creme fraiche eller smetana
svartpeppar och ca 2 tsk curry, ev lite salt och lökpulver,  bacon är salt så var försiktig med saltet.

Gör så här:
Skär kyckling i  mindre bitar eller strimlor. Stek dessa i rejält med smör i en gryta gärna av järn, gärna i 5 minuter. Krydda. Skär paprikan i mindre bitar eller strimla den, lägg den i grytan och låt precis fräsa med någon minut. Ta sedan i CF eller smetana och låt det hela puttra i ca 5 min.
Serveras  gärna med blomkål.

Ps. ursäkta det illans dåliga fotot…

 

Currydoftande färs – och blomkålslåda

27 oktober, 2011

500 gköttfärs
smör
1 hackad gul lök
salt, peppar och curry ( smaka av och ev öka kryddningen)
2 dl grädde
1-2 dl riven god fet ost
frysta blomkålsbuketter i valfri mängd

Gör så här:
fräs färs och lök i rejält med smör, krydda upp och smaka av.
Lägg en mängd frysta blomkålsbuketter i en ugnsfast form och strö riven ost över och lägg curryfräset ovanpå. Häll grädden över.
Grädda i 175-200 grader i ca 25 in. Självklart kan du välja ha osten ovanpå det hela.

 

 

Kassler i currysås

11 augusti, 2011

3-4 port

Ingredienser:

700-800 g kassler

Currysås:
2 dl grädde
salt och peppar
Curry
1 tsk grönsaksbuljong Biofoods

Litet blomkålshuvud

 

Gör så här:
1.Lägg kasslern hel i vatten och låt den sjuda i 5-10 minuter. Lägg blomkålen i lättsaltat vatten och koka den mjuk.
2. Häll grädden i kastrull och krydda upp och smaka av. Ta i buljongen. Låt koka upp. Vill du ha tjock sås kan du också vispa ner lite redix. man kan också ta i lite av ”kasslervattnet” för smaksättning av såsen.
Ät sedan dessa underbara godsaker med smaker som gifter sig så fint, curry, blomkål och kassler!