Inlägg märkta ‘dessert’

Chokladtårta med körsbär

30 december, 2013

Här blir det lite mer kolhydrater av chokladen och körsbären (runt 13 gram per 100 g för körsbär) så var försiktiga.
Använder du 70% choklad uteslut helt sötningen, och då får det utgå en varning för väldigt hög kolhydratshalt.

©2013 MariannAndersson

Ingredienser för Chokladtårtan med körsbär: Läs mer »Chokladtårta med körsbär

Apelsinomelett – sufflé

12 april, 2013

IMAG1291Snabbdessert eller uteslut sötningen och gör en lunch av det hela!

tillagningstid ca 10-20 min.

4-6 port

Ingredienser:

4 ägg
1 msk Bakery+ sötning (kan uteslutas)
rivet skal från 1 ekologisk apelsin och saften

50 smör till stekning (smält och blanda i äggulesmeten om du gör dem i sufflé formarna)

Gör så här:
Separera äggen. Vispa vitorna till hårt skum.
Vispa lätt upp gulorna med sötning, saft och finrivet skal.
Vänd ner äggviteskummet i äggulorna.
Stek på mellan värme och fös ihop, efterhand den stelnar lite sänk till låg temp och lägg på ett lock,
låt omeletten/sufflén sätta sig i ca 5 min. Vik över och stjälp upp den på ett serveringsfat, strö färska bär eller lätttinade frysta bär över den ljumma omeletten.  Pudra ev över lite Bakery+.
Eller som här  lägg över portionsbitar direkt på assietterna.

TIPS:
Kan också gräddas i ugnen 175 grader i ca 15 min. Fyll upp 6 st  i 1,5 dl sufflé formar, smörj formarna och ev pudra/strö dem med Bakery+.
De höjer sig som svampar, men sjunker ihop sedan. Pudra med Bakery+ och lägg en skalad skiva apelsin ovanpå.
Klicka på bilderna för större bild

IMAG1293IMAG1295

 

 

 

 

 


 

Mandeltårta med limekräm- och jordgubbar

23 juni, 2012

Ingredienser tårtbotten:
100 gram mandelmjöl eller mald mandel
4 äggvitor
2 msk Bakery+ sötning

Limesmörkrämsfyllning:
150 gram mjukt smör
4 äggulor
2 msk Bakery+
1 dl grädde
1 lime rivet skal o pressade saft
0,5 gelatinblad

Skivade jordgubbar och några hela
2 dl vispad grädde

IMAG0520Gör så här:
Gör gärna limesmörkrämen kvällen innan och lägg vitorna i en burk med tättslutande lock i kylen.
Mal mandeln i mandelkvarn eller använd mandelmjöl. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sötning och vispa ytterligare ca 2 min. Vänd i mandelmjölet. Bred ut smeten till två rundlar, ca 22 cm i diameter, på plåt med bakplåtspapper.
Grädda bottnarna mitt i ugnen 175 grader i ca 20 min. Vänd upp bottnarna på ett galler och dra genast bort papperet. Låt kallna.
Limesmörkräm: Lägg gelatin i kallt vatten minst 5 min. Skär smöret i små bitar. Riv limen och pressa sedan ur saften. Blanda äggulor, sötning och grädde i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning. Sjud tills krämen tjocknar, får inte koka. Ta kastrullen åt sidan och rör ner gelatinet och limeskal och saft, vispa sedan ner smöret.
Låt krämen kallna helt, kan med fördel göras kvällen innan och stå i kylskåp och tjockna.
Bred krämen mellan bottnarna och täck sedan rikligt med skivade jordgubbar.
Bred lite slarvigt grädde ovanpå och garnera med jordgubbar.
Man kan också bara dela krämen i två och ha ett lager mellan och ett ovanpå och skivade jordgubbar tätt både mellan och över och ingen grädde.

©MariannAndersson

Härlig sommartårta!

p

Rabarbermousse med choklad

15 juni, 2012

Fortfarande härliga rabarbertider
och numera så finns det även frysta året runt att köpa i frysdisken.
rabarber passar utmärkt i en LCHF dessert endast 5,5 gram kolhydrater.
Här bjuder jag  på en underbart god Rabarbermousse dessert!

6-8 port serveras väl kyld

400 gram skivad rabarber
2,5 msk sötning  Bakery+
0,5 dl torrt vitt vin
1 urgröpt vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver
1 liten kanelstång
2 dl vispgrädde
2 gelatinblad

Riven eller hackad mörk choklad, jag föredrar råchoklad vid tillfällen då det andra redan är sött.

Gör så här:
Lägg i rabarber,sötning, vin, vaniljstång + urgröpet och kanelstången, låt detta koka sakta samman tills rabarbern mjuknat lite .
Låt det stå och dra i minst 10 minuter och svalna något, ta sedan bort kanel och vaniljstången.
Lägg undertiden gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter och smält den sedan i den varma rabarbern. Låt kallna.
Vispa grädden ganska hårt och blanda/vänd ner den väl i rabarbern, lägg upp i coupeglas.
Kan också hällas i större skål och var och en kan ta själv.
Ställ rabarbermoussen kallt i minst ett par timmar, riv eller hacka choklad ovanpå vid serveringen.

©MariannAndersson

 

 

Lyxig rabarberkompott

10 juni, 2012

4-6 portioner

500 gram skivad rabarber
2 msk sötning Bakery+
1 liten kanelstång
0,5 vaniljstång, urgröpet + stång
0,5 d-1 dl vitt torrt vin
2 gelatinblad

Gör så här:
Lägg gelatinget i blöt i kallt vatten misnt 5 min.
Ansa och skiva rabarbern ca i 1-2 cm bitar, gör gärna lite olika storlekar.
Lägg dem i en kastrull och lägg i övriga ingredienser utom gelantinet.
Låt det hela få ett uppkok och sedan sjuda tills rabarbern är något lite mjuk.
Ta från värmen och låt det dra i ca 10 minuter. Fiska upp vaniljstången och kanelstången.
Rör i gelatinet.
Rabarbern mjuknar mer under tiden det svalnar av.

Servera rabarberkompotten kall med lättvispad grädde eller vaniljglass.

©MariannAndersson

 

Prinsesstårta – Prinstårta

23 maj, 2012

Mitt tårttips nu till Pingsthelgen
och Mors Dag!

Då jag inte vill färga marsipanen med grön karamellfärg har jag här valt att färga marsipanen med blåbär och det gör tårtan lite lila, den kan då kanske kallas för Prinstårta istället för Prinsesstårta.
©MariannAndersson

14-16 bitar
(har man fler sorters kakor räcker den säkert till 4 personer till, receptet kan också halveras för mindre tårta)

Ingredienser tårtbotten:
200 gram smält osaltat smör
2 dl grädde
7 ägg
2 msk Bakery+ sötning
2 dl kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver

Glasskräm till fyllning 1 o 2:
4 dl grädde
4 gelatinblad
6 äggulor
3  msk Bakery+
1 tsk vaniljpulver eller 2 vaniljstång urgröpt
100 gram smör

4 dl hårt vispad grädde

3 dl mosade hallon till fyllning 2 (man tvistar om Prinsesstårta ska innehålla sylt eller inte och då kallas Operatårta, välj själv)

Översta och tredje fyllningen:

3 dl hårt vispad grädde

Marsipan lock:
400 gram mandelmjöl eller malda mandlar
3  msk Bakery+
1 äggvita
pressad saft ur 0,5 dl frysta tinade blåbär

pudra med Bakery+

Läs mer »Prinsesstårta – Prinstårta

Kokos- och svartvinbär tarteletter

6 februari, 2012

Dessa vann första pris i vaniljimportens tävling

Kokos-och svartvinbär tarteletter 12-14 st
(Kan också bakas som ett enda helt pajskal och fyllas och garneras.)

Läs mer »Kokos- och svartvinbär tarteletter

Snabbdessert

20 januari, 2012

Denna dessert slänger man ihop på mindre än 10 minuter. Äts med fördel lite ljummen.
2  port:
75 gram osaltat smör
1 msk Bakery+
3 msk fibrex
0,5 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl

hallon och vispad grädde

Gör så här:
Smält smöret och ta i sötning, blanda sedan ner de torra ingredienserna väl och låt svälla någon liten minut.

Lägg sedan en klick av nöt/mandelblandningen i en skål lägg lite hallon och fördela resterande blandning över och toppa med grädde och några hallon.

 

 

Hasselnötschoklad – julgodis LCHF

5 december, 2011

100 gram rå-choklad (100%) eller 90% mörk choklad
1-2 msk Bakery+
30 g smör
1 dl grädde
0,5 dl hackade hasselnötter eller andra valfria nötter

Gör så här
Hetta upp grädden och smöret och låt chokladen + ev sötning försiktigt smälta i detta, blanda väl. Blanda sist ner nötterna och bred chokladen i en liten långpanna med bakplåtspapper. Skär ut rutor när den halvstelnat, lätta att bryta sedan när den stelnat helt.
Eller häll upp den i mindre formar då håller man fingrarna rena i större sällskap ;)

Tips: har du hasselnötssmör hemma ta någon matsked sådant också och du förstärker nötsmaken i chokladen. :)

©Mariann Andersson

 

Marianns dessertkaka – med smak av kakao och kaffe

11 november, 2011

Ca 4 pers

1 dl cream cheese eller Philadelphia ost (verkar som mascarpone gör den rinning)
1 dl grädde
50 gram osaltat smör
1,5 msk sötning Bakery+
2 tsk snabbkaffe pulver
1,5 msk kakao
1 tsk vaniljpulver

 

Gör så här:
Smält osten på svag till mellanvärme och vispa lite med spiralvisp. blanda i kaffe, kakao, vanilj och sötning och smöret och låt detta smälta med och blanda med vispen väl.
Häll i grädden och öka värmen, vispa att allt blandar sig väl och blir ordentligt hett.
Häll upp i en liten låda/form som du bottnar med bakplåtspapper, ju mindre form ju högre  kaka. Ställ kallt i frysen minst ett par tre timmar ev längre tid för mindre form. Förvaras sedan kallt.

Skär upp bitar och servera, pudra ev med kakao som på bilden, gott till en kopp kaffe!
För lyxig dessert vispa lite grädde och smaksätt med konjak, mums!

©Mariann Andersson