Inlägg märkta ‘dessert’

Hasselnötschoklad – julgodis LCHF

5 december, 2011

100 gram rå-choklad (100%) eller 90% mörk choklad
1-2 msk Bakery+
30 g smör
1 dl grädde
0,5 dl hackade hasselnötter eller andra valfria nötter

Gör så här
Hetta upp grädden och smöret och låt chokladen + ev sötning försiktigt smälta i detta, blanda väl. Blanda sist ner nötterna och bred chokladen i en liten långpanna med bakplåtspapper. Skär ut rutor när den halvstelnat, lätta att bryta sedan när den stelnat helt.
Eller häll upp den i mindre formar då håller man fingrarna rena i större sällskap 😉

Tips: har du hasselnötssmör hemma ta någon matsked sådant också och du förstärker nötsmaken i chokladen. 🙂

©Mariann Andersson

 

Marianns dessertkaka – med smak av kakao och kaffe

11 november, 2011

Ca 4 pers

1 dl cream cheese eller Philadelphia ost (verkar som mascarpone gör den rinning)
1 dl grädde
50 gram osaltat smör
1,5 msk sötning Bakery+
2 tsk snabbkaffe pulver
1,5 msk kakao
1 tsk vaniljpulver

 

Gör så här:
Smält osten på svag till mellanvärme och vispa lite med spiralvisp. blanda i kaffe, kakao, vanilj och sötning och smöret och låt detta smälta med och blanda med vispen väl.
Häll i grädden och öka värmen, vispa att allt blandar sig väl och blir ordentligt hett.
Häll upp i en liten låda/form som du bottnar med bakplåtspapper, ju mindre form ju högre  kaka. Ställ kallt i frysen minst ett par tre timmar ev längre tid för mindre form. Förvaras sedan kallt.

Skär upp bitar och servera, pudra ev med kakao som på bilden, gott till en kopp kaffe!
För lyxig dessert vispa lite grädde och smaksätt med konjak, mums!

©Mariann Andersson

 

 

Kokospudding med lime- och jordgubbskompott

22 september, 2011

4 portioner

4 dl grädde
1 dl vatten
1,5 dl kokosflingor
ev 1/4 vaniljstång
4 äggulor
1,5 msk Bakery+

Jordgubbskompotten:
1/2 gelatinblad
3 dl tinade frysta jordgubbar
1 ekologisk lime, rivet skal och saft

Gör så här
1. Koka upp grädde, vatten och kokosflingorna, låt stå och dra i minst en timma. Ev skrapa ur en fjärdedels vaniljstång och låt koka med.
2. Vispa äggulor och sötning och blanda sedan ner silad kokosgrädde väl , krama ur flingorna ordentligt.
3. Häll upp kokossmeten i små portionsformar och grädda i vattenbad mitt i ugnen  125 grader i 1 timma. Låt kallna i kylskåp.

Jordgubbskompotten
1. Lägg gelantinet i kallt vatten i minst 5 min.
2. Blanda lime och jordgubb i en kastrull och sjud upp, blanda sedan ner gelatinet och ställ kompotten kallt.

©Mariann Andersson

 

Crème à la cannelle

24 augusti, 2011

Len vaniljkräm/pudding med en puderdoft kanel över

4 små portioner

Ingredienser:
4 äggulor
1,5 msk Bakery+
1/2 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1 dl vatten eller mjölk

Gör så här:
1. Koka upp grädde, vatten/mjölk och fröna ur den urgröpta vaniljstång och själva stången. Ta från värmen.
2. Vispa gulor och sötning.
3. Vispa sedan ner den varma grädden i gulorna väl. Häll upp i portionsformar.
4. Grädda formarna i hett vattenbad i mitten av ugn 150 grader ca 1 timma.0 Formarna ska vara täckta till ca hälften av hett vatten.

Vid servering pudra lite kanel över.

Njut en LCHF-dessert!

Crème brûlée är  franska och betyder ”bränd grädde” , men då vi inte kan göra bränt socker så kan den inte kallas för brûlée, därför kallas samma kräm här för Crème à la Canelle, som ju då är vanlijkräm med kanel.

©Mariann Andersson

 

 

 

 

 

Mandelpudding med hallonkompott

17 augusti, 2011

Dessert Mandelpudding med hallonkompott  á la LCHF

6-8 portioner

Ingredienser:
6 blad gelantin
50 g skållad , skalad och mald mandel, eller mandelmjöl
4 malda bittermandlar
4 dl vispgrädde
3 ägg
2  msk Bakery+

Hallon
ev sötning

Gör så här:
1. Lägg gelantinet i blöt i kallt vatten minst 5 minuter.
2. Vispa grädden ganska hårt, ej smör.
3. Vispa gulorna och sötning. Vispa vitorna till hårt skum.
4. Smält gelantinet i lite vatten och låt svalna lite, blanda sedan ner det i äggulesmeten. Blanda ner mandeln och blanda sedan ner grädden och till sist äggvitan, försiktigt.
5. Skölj en ringform i kallt vatten och ”ströa” lite tunt med  bakery+. Häll i mandelpuddingen.
6. Ställ kallt i kylskåp i minst 3 timmar.

Hallonkompotten:

Sjud upp frysta hallon och söta eventuellt. Låt de precis bara safta sig något och kompotten är klar.
Vill du ha den tjockare kan du blanda i lite redix, eller 1/2-1 gelantinblad. Låt kallna något.

Servering: Stjälp upp mandelpuddingen (jag skar runt mittenkanten och dängde ner den på en skärbräda)  och garnera lite med hallonkompotten.

©Mariann Andersson

 

Citron- och chokladpaj

11 augusti, 2011

Världens godaste Citron- och chokladpaj!

Jag vågar lova att om du bjuder sötnosarna på denna till desserter eller fika de kommer inte kunna gissa det är en LCHF-kaka 😉

 

8 bitar

Pajbotten:
100 g mörk choklad 90% (70% ger 36 gram kolhydrater)
50 g smör
1 äggula
2 dl hackad sötmandel
1 dl hackade pistagenötter
( ev 1 msk bakery+ sötning)

Fyllning:
400 g cream cheese
2 ägg + 1 äggvita
2 msk sötning Bakery+
Rivet skal och saft från en citron

Gör så här:
1. Smält smöret först, ta från plattan och lägg sedan i bitar av chokladen att smälta med. Rör ner gulan. Blanda sedan i mandel och nötterna. Häll i en form (22-24 cm) med löstagbar botten.
2. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred krämen över pajbotten. Grädda i 175  ca 25-30 min. Servera kakan lite ljummen/rumstempererad med lite vispad grädde.

©Mariann Andersson

 

 

 

Fläderglass

14 juli, 2011

Flädersaft:

5 rejäla fullt utslagna fläder blommor
1 dl vatten
1 msk  citronsaft
2  msk Bakery+

Glassen:
2 dl grädde
2 dl yoghurt
saften från flädern
2 äggulor

 

Gör så här
1. Koka upp vattnet, sötningen och citronen till flädersaften.
2. Ta kastrullen från spisen och lägg i fläderblommorna tryck ner dem lätt i kastrullen med skaften upp.
3. Låt dra i kylskåp över natt. Ta upp blommorna och krama ur dem lite lätt. Saften behöver inte silas om du inte vill.

4. Glassen: vispa äggulorna och blanda samman alla andra ingredienser. Se till att glassmeten är kall innan du kör den i glassmaskinen.

I glassmaskin: Veva till lagom konsistens ca 20 min

I frys: Häll upp i skål och frysa i ca 4 timmar,  rör runt ca var 30 minut.

Tips: Frys in fläderblommor till vinterns glass eller om du bara helt enkelt vill dricka lite flädersaft!

 

 

Lavendelglass

4 juli, 2011

4-6 portioner

Ingredienser:
7 st lavendelblommor  ( + några blåbär för färgen)
3 dl grädde
2 dl  turkisk yoghurt
3 äggulor
2 msk Bakery+

ev grovhackad råchoklad

Gör så här
1. Koka grädden och lavendelblommorna och blåbären i en kastrull i ca några minuter, sila av blommorna och blåbär.
2. Vispa äggulorna och sötning.
3. Häll ägg och grädden i kastrullen och tillsätt turkisk yoghurt och sjud tills glassmeten tjocknar något, får ej koka.
4. Ställ kallt och låt kallna helt innan man gör glass.

Glassmaskin:
Ställ en förvaringsburk i frysen och ställ serveringskålarna i kylen. Häll i  glassmeten och veva så sakteliga i ca 15-20 minuter.
Häll upp för förvaring eller servera direkt.

I frys:
Frys i minst 4 timmar och rör i glassen ca varje halvtimma.

Njut glassen som den är, eller riv lite råchoklad över…

Tips: var försiktig med lavendelblommorna att det inte blir tvål/parfymsmak av det hela. Överdriv inte mängden blommor alltså.

©MariannAndersson

 

 

Chokladtårta med nötmarängbotten

16 juni, 2011

ca 10 bitar

Ingredienser till 2 bottnar:
6 äggvitor
1- 2 msk Bakery+ sötning
1 dl finhackade hasselnötter

Chokladkräm:
1,5 dl grädde
3 äggulor
1- 2 msk Bakery+
6 rutor 90% choklad
150 g mycket mjukt smör

2 dl lätt vispad grädde och lite riven rå-choklad till garnering

Gör så här
1. Vispa ägg, grädde och sötning i en kastrull, låt sjuda tills det tjocknar. Får ej koka och ta bort från plattan så fort den är tjock.
2. Bryt chokladen i mindre bitar och vispa ner en bit i taget i krämen.
3. Ta i smöret i mindre klickar och vispa ner i chokladkrämen. Låt svalna i rumstemp. Bör vara bredbar, är den för lös ställ kallt.
4. Marängbottnarna: vispa vitorna till hårt skum och ta i sötningen och vispa ytterligare i minst 5 minuter.
5. Hacka nötterna och vänd ner dem försiktigt i äggvitorna.
6. Rita upp 2 cirklar på ett bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter.
7. Bred ut  marängsmeten i cirklarna och grädda i 150 grader i 30 minuter. Låt svalna på galler.
8. Bred chokladkrämen på botten och lägg den andra ovanpå.
9. Vispa grädden och bred den lite slarvigt över och garnera med lite riven rå-choklad. Kan serveras med eller utan bär.

Tips:
Använd de överblivna gulorna i frukostens omelett!

©MariannAndersson

 

 

 

Mandeltårta – Oscar II tårta LCHF

10 juni, 2011

6-8 bitar

Ingredienser:
5 äggvitor
3 dl mandelmjöl eller 150 g mandlar, skållade och malda.
2 msk sötning Bakery+

Smörkrämen:
5 äggulor
1 dl grädde
2 msk Bakery+
200 g osaltat smör

Rostade mandelflarn till garnering

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 -200 grader.
2. Blanda gulor, sötning och grädde i en kastrull sjud upp och låt nästan koka. Låt krämen tjockna ordentligt.
3. Vispa sedan i det kalla smöret lite i taget, ställ krämen kallt. Den tjocknar ju kallare den blir.
4. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt sötning och vispa ytterligare ca 3 minuter.
5. Vänd ner mandelmjölet.
6. Dela smeten i två delar och lägg ut rundlar 24 cm diameter på bakplåtspapper klädda plåtar.
7. Grädda en och en i vanlig ugn, i varmluft kan båda gräddas samtidigt i ca 20 minuter.
8. Vänd omedelbart över bottnarna på nytt bakplåtspapper och låt svalna ordentligt.
9. Bred sedan halva den kalla smörkrämen över botten och lägg den andra botten över och resterande smörkräm bredes över och strö sedan lagom mängd rostade mandelflarn över.

Tips: Gör gärna smörkrämen dagen innan, då tjocknar den bättre och blir inte lika rinnig. Fin som påsktårta då den är gul!

22.70 kolhydrater i hela tårtan

©MariannAndersson