Inlägg märkta ‘diabetes’

Diabetiker? Här finner du allt du behöver veta och lite till…

3 april, 2013

DiabetesHar du diabetes eller är du i riskzonen? Oroar du dig för ditt blodsocker? Då har du kommit till rätt plats.

Sjukdomen diabetes (oavsett typ) innebär att man har för mycket socker i blodet. Här kan du lära dig hur du enklast kontrollerar den saken.

Vid behov kan du normalisera ditt blodsocker på naturlig väg – utan piller, kaloriräkning eller hunger. Mängder av svenskar har redan gjort det. Som en bonus brukar ett normaliserat blodsocker göra dig friskare och smalare.
Läs mer:

Diabetes – normalisera ditt blodsocker

Vetenskapen bakom kostråden (LCHF) del 1-2-3

24 januari, 2013

Detta har sänts på TV för något år sedan, mycket bra för diabetiker att se på och givetvis alla oss andra också 😉

Bota diabetes?

27 september, 2012

Nu hävdar man att man snart kan bota diabetes genom att ”flytta runt på fettet”.

Svt skriver:
”I takt med att vi blir allt fetare har sjukdomen diabetes typ två ökat snabbt i hela världen. Bara i Sverige har cirka 400.000 människor så kallad vuxendiabetes. Till år 2030 räknar WHO, Världshälsoorganisationen, med att en halv miljard människor kommer att vara drabbade.

I dag finns inget sätt att bota sjukdomen, bara hålla den i schack med medicin och en rejält förändrad livsstil. Men risken för allvarliga följder som hjärtinfarkt och stroke finns ändå kvar.”

Läs mer »Bota diabetes?

Bestäm själv och skilj på ketos och ketoacidos

26 augusti, 2012

Alla bloggläsare vet att jag litar mycket på Björn Hammarskjöld idag skriver han ett mycket viktigt inlägg på Kostdemokrati om diabetes och ketoner och ketoacidos.

Hela inlägget ska läsas i sin helhet, ett mycket viktigt inlägg för oss alla oavsett att läsa och sprida.

Jag väljer här att lyfta ut några delar ur inlägget som ingen bör missa:
”Min rekommendation för de som är friska, är att äta högst 100 gram kolhydrater per dag, medan de som är sjuka kan behöva äta betydligt mindre mängd kolhydrater, en del ner mot noll gram kolhydrater per dag.

Mängden protein kan minskas ned till ungefär 0,5 g protein per kg kroppsvikt och dag, motsvarar 200 g kött eller fisk per dag per 70 kg person om man äter animaliskt protein. Men det behövs betydligt mer protein om man äter vegetabiliskt protein eftersom växterna saknar en del livsnödvändiga aminosyror (proteins byggstenar). Livsmedelsverket hyllar proteinrika bönor. Av dem behöver man äta minst 800 g per dag. Det ger också bra fart på gasproduktionen i tarmen.

Ketoner bildas vid nedbrytning av fett och kan sedan bilda AcCoA, mitokondriernas (våra cellers energifabriker) energikälla. Ketoner är ofarliga för oss (även om en av Livsmedelsverkets professorer inte visste skillnaden på ketos och ketoacidos).”

Ytterligare några vldigt viktiga rader:
Skilj på ketos och ketoacidos

Ketos får man vid nedbrytning av fett och är ett normaltillstånd i kroppen.

Ketoacidos är ett livshotande tillstånd.

Ketoacidos drabbar bara diabetespatienter som står på insulin och då de äter för mycket kolhydrater och har för litet insulin. Då måste kroppen dra i nödbromsen genom att bryta ned glukos anaerobt (utan syre) till två molekyler mjölksyra som sänker pH, men gör slut på glukosen 19 gånger snabbare än aerob förbränning (med syre), till priset av ökad surhet som gör att cellerna inte överlever på grund av för lågt pH.

Ketoacidos är potentiellt dödligt utan behandling med mera insulin och vätska. Men det är att kroppen får välja mellan Scylla (akut död i glukosförgiftning) eller Karybdis (akut död i ketoacidos).”

Intressant va!

 

 

Fettrik kost bra för diabetiker

10 maj, 2012

Professor Fredrik Nyström har lett en studie tillsammans med distriktläkaren Hans Guldbrand.
SR  skriver:
En studie vid Linköpings universitet stöder uppfattningen att personer med åldersdiabetes mår bättre av en kost med mycket fett och få kolhydrater än av en kost med lågt fettinnehåll. 

och vidare:
 I den tvååriga studien ingick 61 diabetespatienter från två olika vårdcentraler i länet. Patienterna lottades in i två grupper där den ena fick äta lågkolhydratkost och den andra kost med lågt fettinnehåll.

I båda grupperna gick deltagarna ned ungefär fyra kilo i snitt, men i den grupp som åt kost med få kolhydrater kunde forskarna dessutom konstatera en tydlig förbättring av sockerkontrollen redan efter ett halvår.

Det innebar att intensiteten i behandlingen kunde minskas och insulinmängderna sänkas med 30 procent.

– Vilket ju inte är så dåligt, utan till och med en regelrätt besparing för samhället eftersom insulin är dyrt, säger Fredrik Nyström, professor i internmedicin som lett studien tillsammans med Hans Guldbrand, distriktsläkare i Motala.

Forskarna noterade också att blodfetterna inte försämrades trots att patienterna åt mer fett med större andel mättade fettsyror. Tvärtom ökade halterna av det goda HDL-kolestorolet.

I den grupp som åt kost med lågt fettinnehåll, vilket fortfarande är det vanligaste rådet till diabetespatienter, uppmättes inga statistiskt säkra förbättringar vare sig av sockerkontrollen eller blodfetterna.

– Man kan fråga sig om det verkligen är bra att rekommendera lågfettkost till patienter med diabetes om de, trots viktminskningen, varken får bättre blodfetter eller blodsocker, säger Fredrik Nyström.

 

Intressant detta med att det nämns ordet besparing, jag är övertygad om att många människor kan dra ner på och ofta helt sluta med massor av diverse mediciner. Då spar både den enskilda människan pengar och även samhället.
Sedan får man inte glömma en annan besparing/vinst  bättre mående! 😀

 

 

medicin, medicin, medicin meddetsamma…

10 november, 2011

Varför handlar det alltid om medicin när det kommer till diabetes?

”En del av patienterna drabbas av blodsockerfall helt i onödan. Medicin som har funnits några år, så kallade glp 1 och dpp4-hämmare, kan ofta få ner blodsockernivån utan att patienten får känningar av blodsockerfall.

– Om man i stället gav en del av patienterna de nya läkemedlen, så skulle man kunna ge en bättre behandling, säger Bo Ahrén.”

Skriver SvD idag.

Om man har diabetes då tål man inte kolhydrater/sockerarter punkt slut. Varför i herrans namn ska man då fortsätta äta sådana och trycka i sig medicin?

Förr hette diabetes sockersjuka, sedan kallades det för åldersdiabetes, numera kallas det för diabetes typ 2. Det går ju inte att kalla det för åldersdiabetes numera då även 30 åringar drabbas av typ 2…

Det är skrämmande att man inom sjukvården rekommenderar folk att i stora drag fortsätta äta som de gör och mota den berömde ”olle i grinden” med medicin och sedan bara låta patienten gå igenom naturalförloppet

När ska folk och i synnerhet sjuk(a)vården vakna?

Det finns ju ett enkelt sätt att bota diabetes och det för alltid. Ät LCHF!

 

Diabetes typ 1 och mina tankar…

1 oktober, 2011

Tänker på att man visade häromdagen på tv´n troligtvis  nyheterna…
De visade en liten killa ca 10 år som hade diabetes typ 1 och injicerade sig själv och man visade honom  dels i affären och i skolan i matsalen.

Som jag uppfattade inslaget så gick han runt i affären i godis hyllorna och sa nej till reporten, detta går inte innehåller för mycket socker, gick vidare runt hörnet där låg choklad, sa återigen nej till reporten, innehåller för mycket socker sa han.

Sedan kom de till fling och musli hyllan och där lyfter han fram ett paket och läser på innehålls förteckningen och ser att det innehåller för mycket socker och säger nej igen. Därefter sträcker han sig efter pauluns musli och läser utanpå paketen  utan socker och säger ja, och stoppar det i sin varukorg.

Nästa sekvens är från skolan i maten och han sitter och mumsar en macka med tunt med smör (?) troligtvis margarin och ett glas mjölk som han hämtade ur en stor kartong ( vad nu sånna heter) och vad stod det på den? Givetvis lättmjölk…

Nästa sekvens visas han i matsalen med tom tallrik och tomt glas och han sticker sig i fingret för att göra ett test och vad visar det tro?

27,6 !!??

Genast injicerar han sig med insulin…

Grabben är 10 år och ska så hålla på hela sitt liv…

Ledsamt att han och andra inte kan få hjälp till att förstå att mackor och också musli, även Pauluns innehåller en herrans massa kolhydrater (60 g per 100g) dock i  form av stärkelse.

Jag blir mer och mer upprörd över hur lite folk i allmänhet förstår omkring stärkelsen.
Upplysningen går alldeles för långsamt…

All stärkelse blir druvsocker och börjar brytas upp redan i munnen.
Allt druvsocker går direkt in i blodet.

 Säger inte detta det mesta?

 

 

 

 

10 dokumenterade fakta om lågkolhydratskost

17 september, 2011

Espen Rostrup norsk läkare och forskare har på sin blogg sammanställt fakta om lågkolhydratskost och vilka hälsofördelar det leder till att äta en sådan. Han har sammanställt forskningsresulatat och har en gedigen sådan referenslista i slutet av inlägget.

1. Lågkolhydratskost ger viktreduktion hos överviktiga
2. Lågkolhydratskost verkar aptitreglerande och reducerar över tid näringsintaget
3. Lågkolhydratskost reducerar sötsug
4. Lågkolhydratskost ger högre värden av HDL-kolesterol och leder till färre av de små täta LDL – partiklarna: Detta är ändringar som är associerad med minskad risk för hjärt och kärlsjukdomar
5. Lågkolhydratskost leder till markant förbättring av diabetes typ 2
6. Lågkolhydratskost leder till tillbakagång av fettlever

7. Lågkolhydratskost kan leda till tillbakagång av arterioskleros (åderförkalkning)
8. Lågkolhydratskost ger inte en ökning av mättat fett i blodet, inte ens vid en tre-dubbling av intaget av mättat fett i kosten
9. Lågkolhydratskost leder inte till reducerad uthållighet eller ökad trötthet vid träning som motionär
10. Lågkolhydratskost kan leda till högre fettförbränning vid träning

 

Så vad väntar folk på? Ät LCHF för sjutton gubbar!

Epidemi av diabetes befaras

25 juli, 2011

Ja här vet vi väl alla hur man får diabetes och vad man gör för att inte drabbas eller bota den?

SvD skriver idag

”Enligt ADA:s uppskattningar slukar diabetesvård i dag 174 miljarder dollar i USA och siffran skulle stiga till 218 miljarder dollar om fall där diagnos ännu inte ställts inkluderas. Inget tyder på att denna epidemi kommer att avta, tvärtom talar statistiken över övervikt, kosthållning och bristande fysisk aktivitet på en fortsatt ökning.”

ja, så länge tallriksmodell med tillhörande grovt bröd och äpple  är det ”bästa” så länge kommer vi ha ökad diabetesmedicin behov.

Tänk vad samhället (USA) kunde göra med 174 miljarder!!

 

Möss är inte människor…

5 juli, 2011

Idag på TV4-nyheterna säger professor Per-Olof Berggren (Karolinska institutet),att människors insulinproduktion inte fungerar på samma sätt som hos möss. Diabetesforskningen som i det mesta är gjord på möss håller alltså inte som förklaringsmodell för oss människor.

Han säger i inslaget att insulinproduktionen är inte lika hos möss som hos människor och att hos diabetiker fungerar inte produktionen av insulin som ska hålla ner blodsockret…

varför är inte det uppenbart att äta så man aldrig får högt blodsocker? Varför ska det alltid fokuseras på nya och bättre mediciner? Kan det månne handla om pengar i vanlig ordning…