Inlägg märkta ‘Elisabeth Puur’

Vitamin D3 del 10 Det här med cancer …

1 november, 2012

 

av Elisabeth Puur

kan det vara sant att hur vi lever och äter påverkar risken att vi får cancer?

 

Jaa, det tror jag eller jag tycker att jag vet det. Alla celler i kroppen håller ju på och delar sig, ständigt. Man kan säga att vi byter ut oss själva, med jämna mellanrum för att inte bli för slitna:-) Det är i den processen det går fel, när det bildas cancerceller. Problemet med cancerceller är inte att de är så ”bra”, alltså effektiva, tvärtom, de är inga välfungerande superceller utan har tappat sin vilofunktion. De växer sakta men säkert och har inte vett att dö, när de ska.

Hur optimerar man hälsa och hur minimerar man sjukdom? Läs mer »Vitamin D3 del 10 Det här med cancer …

Del 9 – Vitamin D3 vårt ”universalmedel” från solen och D3s bästa vänner

28 oktober, 2012

 

Nu är hösten här, även om dagsljuset är bra för vår hälsa, så kan vi inte längre bilda något vitamin D3 från solen. Solen måste stå minst 45 grader över horisonten (din skugga ska vara kortare än du) för att UVB-strålarna ska vara tillräckligt starka för vitamin D3-produktion. Någon möjlighet att äta oss till tillräckliga mängder D3 finns inte. Tyvärr, så är sanningen. Det blir till att supplementera eller åka till Kanarieöarna. Läs mer »Del 9 – Vitamin D3 vårt ”universalmedel” från solen och D3s bästa vänner

Del 8 vitamin D3: Att vara människa, det är fint det, tycker jag

24 oktober, 2012

Att vara kvinna är fint.
Det betyder inte att det är bättre och finare att vara kvinna än att vara man. Män och kvinnor kompletterar varandra. Utan den ena – inte den andra. Sexuell preferens är en annan sak, män och kvinnor kompletterar fortfarande varandra. Jag väljer nu medvetet bort uttryck och formuleringar som HEN. Jag tom sticker också ut hakan och talar om att jag anser att det är skadligt för barn att växa upp utan att veta om att de har ett kön, att de har en egen könstillhörighet. ”Hen”-ideologin har inget med pojk-och-flickkläder att göra. ”Hen”-ideologin har heller inget med flick-och-pojklekar-leksaker att göra. ”Hen”-ideologin handlar inte om individualitet och personlig utveckling för individen, som att växa som människa. Näe, ”hen” handlar om makt och politik och en stor portion annat.

Så fick jag sagt det, nu raskt över till vitamin D3 och kvinnor. Läs mer »Del 8 vitamin D3: Att vara människa, det är fint det, tycker jag

Del 7, Vitamin D3

22 september, 2012

Den lag som ska skydda skadar – på grund av ignorans

Den här veckan har det fullkomligt vimlat av vitamin D3-artiklar. Dels om en spansk studie på gravida, där man efter födseln sett på barnens intelligens, hjärnans utveckling, och precis som förväntat, så konstaterar man att ju högre D3-koncentration hos kvinnan, desto bättre utveckling blir det av hjärnan hos barnen. Sedan kan man också läsa om en tragedi som beror på vitamin D3-brist. Det handlar om ytterligare ett fall av medfödd rakit. Läs mer »Del 7, Vitamin D3

Del 6, Vitamin D3

17 september, 2012

http://www.youtube.com/watch?v=PodgA6TmeIs

Vi behöver vitamin D3 för att ha ett effektivt och välfungerande immunförsvar. Inte bara vi, förresten, alla djur behöver det också.
Immunförsvar har vi för att bekämpa infektioner …
Antibiotika har vi också för att bekämpa infektioner …
När väl en antibiotikaresistens uppstått, så är det kört, den försvinner aldrig. Det ligger i mikrobernas natur att byta grejor med varandra.

Vi kan aldrig vinna kriget mot bakterier och virus. Läs mer »Del 6, Vitamin D3

Nanosilver tas upp av djur och växter

13 september, 2012

Nanosilver är bioaktivt

Silver, en bakteriedödande metall med skumt beteende återfinns i miljön

Vilken fantastisk tanke och vilken affärsidé, ingen mera dålig lukt, ingen stinkande svett. Ajöss till svettluktande strumpor och skor, välkommen luktfria kylskåp och skärbrädor. För att inte tala om den magiska tvättmaskinen som bekämpar otäck lukt och mikroorganismer! Wow! Låter det för bra för att vara sant? Jaa, då är det nog det också. Läs mer »Nanosilver tas upp av djur och växter

Del 5 Vitamin D3 – Mirakelpiller eller hur man trollar fram de svar man vill ha

10 september, 2012

Är nu vitamin D3 ett undergörande mirakelmedel som botar allt? Ett slags pånyttfött orm-elixir, sånt man förr köpte på marknader av kringvandrande kloka gubbar och gummor.

Nää, naturligtvis är det inte så. Vad vi vet är att förr, förr fanns ingen skrämselpropaganda mot solen, livgivaren av allt, utan sol ingen fotosyntes, utan fotosyntes ingen mat till bytesdjuren, inga bytesdjur för oss att äta, inget att odla heller, för den som tror sig behöva sånt. Inte heller fanns det myndigheter, ivrigt påhejade av Livsmedelsindustrin, dito av solskyddsmedelstillverkare som säger att all, ALL solbestrålning är farlig och cancerframkallande och att utan kolhydrater kan inte hjärnan överleva. Man tom påstår att solstrålar försämrar mänskligt immunförsvar. Vi vet att det finns väldigt många människor som lever på, alltså försörjer sig på människors rädsla. Det finns ett tätt samarbete mellan forskarvärlden, inklusive läkare och ”Industrin”. Vilken/a industri då? De flesta industrier skulle jag säga. Läs mer »Del 5 Vitamin D3 – Mirakelpiller eller hur man trollar fram de svar man vill ha

Del 4, Vitamin-D3, är nu allt klart som korvspad?

2 september, 2012

Finns ett äkta samband mellan höga D3-nivåer och bättre hälsa?
Kan vi lita på myndigheter … eller praktskandalen 

 Jag hade tänkt mig att fortsätta prata om cancer och vitamin D3. Men så kom en annan nyhet i vägen, så här kommer kort-kort om den aktuella norska cancerstudien publicerad i Cancer Causes and Control. Man har faktiskt sett på orsaker till cancer och man menar att det finns ett samband mellan höga D-nivåer och förbättrad överlevnad. Det är ju inte så komplicerat att ta ett blodprov och mäta vitamin D3-koncentrationen, sen behöver man egentligen inte göra något mer än att kolla D3-nivåerna regelbundet på de människor som naturligtvis får sedvanlig cancerbehandling utifrån sin typ av cancer. Till sist ser man på när de dör och vad de dör av (dödsorsak). I studien fanns patienter med bröst-, tjocktarms-, lungcancer och maligna lymfom. Tidigare studieresultat indikerar att detsamma även gäller för prostatacancer. Man ser på dödligheten i cancer (man kan ju dö av andra orsaker också) och ser att de med lägst D-nivåer har högst dödlighet … igen. Och vice versa, de med högst D-nivåer har bäst överlevnad. Läs mer »Del 4, Vitamin-D3, är nu allt klart som korvspad?

Del 3, vitamin-D3 Jakten på hälsa och lycka

25 augusti, 2012

eller kan man må bra och känna sig tillfreds, trots sjukdom? Kan man äta och sola sig frisk(-are)?

Idag känns det lite som höst ute, då tänker jag på vitamin D3. Jag tänker ofta på vitamin D3. Att bo här uppe i Norden innebär per automatik att solen endast klarar att bilda D3 i vår hud nån gång från maj till augusti månad. Tumregeln är att vår skugga skall vara kortare än vår egen längd, mitt på dagen. Alltså under de timmar som våra myndigheter varnar så för, när solen står tillräckligt högt på himmelen, då är det en tillräckligt gynnsam vinkel mellan vår kropp och solen för att den nakna huden ska gå igång och bilda D3-vitamin. Det känns märkligt att de rekommendationer som våra myndigheter ger oss är så nära noll, att många gånger, när man försöker studera effekt av vitamin D3, så gör man det i så låga doser, att man inte ser någon skillnad? Kan man förvänta sig någon skillnad när man jämför ett placebo-sockerpiller med en dos D3 som är så liten att den inte kan göra någon skillnad? I klartext, den studerade dosen är så liten att den inte förmår att öka D3-blodkoncentrationen ens en endaste smula. Kan man jämföra noll med noll? Det är ju givet att det inte blir något ”resultat” då, man kan inte se någon förändring varken i förbättrad hälsa eller i ”ingen effekt/skillnad” eller en försämring i hälsotillstånd. Kan någon komma på tanken att försöka behandla en lunginflammation med en snuttedos penicillin? Kanske en 100-dels dos av utprovad normaldos? Läs mer »Del 3, vitamin-D3 Jakten på hälsa och lycka

Del II D3: Självklart, I do, I do, I do …

18 augusti, 2012

Självklart, I do, I do, I do …

I en dagsaktuell artikel från Huffington Post finns intressanta tankar om vitamin D3, fast författaren glömmer den viktiga 3an. Kom ihåg, däggdjur ska ha D3, inte D2. Rubriken är ” To D or not to (vitamin) D …”

That´s the question … Men det är ju inte längre någon fråga. Vi vet! Utan vitamin D3 kan inte människan leva, det är liksom bara en tidsfråga.

Det är kul att leka med ord, tex. göra travesti (ungefär att omskapa ett känt citat på positivt värdeladdat sätt) på, i detta fallet Shakespearecitatet ”to be or not to be”. Vitaminer är ”livsviktiga”, vi måste ha dem och i vanliga fall, så äter vi dem. Vitamin D3 är lite annorlunda jfr med andra vitaminer, då det till största delen tillverkas i huden under inverkan av solljus. Så D3 är utan tvekan livsviktigt, i kombination med solljuset finns en oöverträffad kombination och många spekulerar idag i om det även finns andra positiva effekter av solljuset. Somliga menar att ljuset framkallar emotioner helt att jämföra med dem vid förälskelse. Jaa, jag erkänner, jag är störtförälskad. Ju mer jag läser om vitamin D3, desto mer förstår jag! desto mer förälskad blir jag, är jag.
Så jag erkänner villigt, lite frälst har jag allt blivit.
I do, I do, I do … jag älskar solen och vitamin D3 Läs mer »Del II D3: Självklart, I do, I do, I do …