Inlägg märkta ‘erythritol’

Fruktosens vara eller inte vara?

12 september, 2012

Fruktos är troligtvis den värsta sortens sötningsmedel alla kategorier. Fruktos kan endast förbrännas av levern och det är därför den får ett lågt GI. Lägst GI-värde, 19, har alltså ren fruktos, som är en naturlig sockerart som finns i frukt och honung, men undersökningar har visat att fruktos stimulerar fettinlagringen i kroppen.
Tom inom GI undviker man numera fruktos så som ex honung. Kan notera att man numera förordar Hermesetas och Canderel?
Fast i senare rader säger man ät torkad frukt?? Torkad frukt är också fruktos!

Den flytande rinnande honungen innehåller mer fruktos än den mer fasta gulvita honungen. Om honungen är uppvärmd till 85 grader dvs  pasöriserad då innehåller den inte de viktiga enzymerna och antibakteriella egenskaperna. Butikshonung är ofta uppvärmd till 45 grader som ex Kung Markattas
Shenet
 skriver bla om finfiltreringen av honungen.
Barn under 1,5 år bör inte äta honung.
High Fructose Corn Syrup – HFCS verkar vara den värsta av alla fruktoser, den ska tydligen döpas om till Majssocker, låter kanske inte lika illa… Läs mer »Fruktosens vara eller inte vara?

BT: Nya sötningsmedel försvårar för diabetiker

7 juli, 2012

Så sant som det är skrivet i Borås Tidning och det försvårar inte bara för diabetikerna, det är många som inte förstår de nya naturliga sötningsmedlen, stevia och erythritolen. På båda står det på förpackningen att de innehåller 100% kolhydrater.
I tidningen skriver de att dietisten Frida säger att diabetiker räknar kolhydrater och när de då tror att stevia innehåller 100% sådana vet de inte hur de ska ställa in insulindosen.

Hur kan det vara 100% och ändå inte påverka kroppen?
Erythritol är en sockeralkohol det gör att det smakar lite sött men kroppen upplever inte det söta och därmed så får man ingen blodsockerhöjning. Precis det som alla diabetiker borde undvika.

Stevia är en växt sötflockel på svenska, den har till och med använts för att förebygga diabetes i sydamerika. Denna växt är våldsamt söt men kropppen tar inte upp det som socker och därmed får man ingen blodsockerhöjning av stevian heller.

Det bästa för en diabetiker är att byta ut allt socker och hellre välja dessa två nya sötningsmedel. MEN man lurar sig om man fortfarande bakar på vetemjöl, för vetemjölet har ett högre GI än socker 😉

Därför borde alla och även diabetiker alltid baka allt enligt LCHF!

 

 

Canderel och Hermesetas Stevia

17 februari, 2012

Nu kommer det ut stevia produkter på bred front, nu måste vi som vill äta rent dvs utan ”mös och bös” eller ”bjäffs” vara på vår vakt.

Canderel och Hermestas har precis utkommit med stevia och där är fyllnadnen maltodextrin INTE Erythritol som jag föredrar.
Vill ni veta vad maltodextrin är så läs här: Maltodextrin

Även ICA annonserar nu om eget steviamärke, utan att veta så vågar jag lova att den innehåller just som fyllnad malodextin. fel av mig den har utfyllnad av Erythritol och därmed helt ok!

Köp bara stevia där utfyllnaden är Erythritol!

Så som Rebiana Steviasocker och SteviaVitals Steviasocker

 

 

Blanda stevia och erythritol

18 januari, 2012

De flesta som läser min blogg vet att jag blandar stevia med erythritol (sötrix, sukrin eller sötin) i proportionerna 3 msk erythritol och 1/4-1/2 krm stevia.

Nu har en flitig bloggläsare räknat ut hur man blandar till en större mängd enligt mina proportioner.

Man tar då 4,5 dl erythritol och 1 tsk stevia som är ca 350 gånger sötare än socker.

Detta kör man i mixern länge så det är mycket väl blandat, kanske en fördel är att använda strö formen och skapa flor mjölet, kanske stevian blandar sig bättre då. Sedan är det bara att hälla upp i en burk och man har en egen bra blandning som det då räcker att ta ca 3 msk av. 🙂

Steviasocker och bismak av den

17 januari, 2012

Jag får frågor om steviasocker och att man upplever en stark steviasmak av dem.

Jag vet ju inte exakt vilka steviasocker man använt, men jag antar att de flesta är ungefär likadana.

Det ni ska tänka på med steviasocker är att de alla har en högre andel stevia än det jag brukar nämna som ”min blandning” :
Min blandning är generellt 3 msk erythritol (sukrin,sötrix, sötin) och 1/4-1/2 krm stevia som är ca 250 gånger sötare än socker. Denna blandning är super för då uppträder ingen bismak av någondera sötning.
Bilden visar Kanelbullar och dem hittar du i kategorin bakverk

Läs mer »Steviasocker och bismak av den

Hur tillverkas stevia och erythritol?

12 januari, 2012

Ja, det ska man ju fråga sig med all rätta. Vi vill ju inte att tillverkning sker på otillbörliga sätt och med massor av kemiska tillsatser, som det ibland låter påskinas av okunniga människor att det alltid används vid all tillverkning av dessa lchf godkända sötningsmedel.

Jag har frågat SteviaVital.se hur just deras stevia och erythritol tillverkas, då många använder deras steviasocker som är en färdig och bra blandning av stevia och erythritol. Jag doserar detta steviasocker med ca 0,5 msk till max 1 msk i normala kakor på runt 5 ägg. Erythritolen kommer i olika märken här i Sverige, Sukrin, Sötrix och Sötin är de vanligaste. Du hittar både stevia och erythritol  i hälsokostaffären, oftast är det sukrin man har. Stevian kan vara ca 250 gånger sötare än socker och vill du blanda själv är en blanding på 2-3 msk erythritol och 1/4-1/2 krm stevia bra.

Läs mer »Hur tillverkas stevia och erythritol?

Erythritol vad är det?

24 november, 2011

Många undrar vad Erythritol är och det är en sockeralkohol med 0 kolhydrater, 🙂 och 0 kalorier för de som bryr sig om det…
Finns i tre kända märken i Sverige, Sukrin, Sötrix och Sötin.

Bilden är hämtad från en engelskspråkig sajt med superbra info.

”Erytritol är en naturlig sockeralkohol som finns naturligt i frukt och vissa grönsaker. Det är 60-70% så söt som vanligt strösocker men innehåller inga kalorier eller kolhydrater*. Därtill höjer inte Erytritol nivån på blodsockret och orsakar inte karies. ” Skriver steviasocker.se

”Vad är sukrin/sötin?
Sukrin och sötin är samma sak. De säljs bara under olika varumärken och av olika grossister.
De består av en 100% naturlig och ekologisk produkt, baserad på en sockeralkohol som kallas Erythritol. Erythritol finns naturligt i bland annat päron, meloner och svamp.
Sukrin och sötin görs genom fermentering (jäsning) av kolhydraterna (dextros/glukos) i frukten. Man tillsätter en bakteriekultur till glukosen, som sedan omvandlas till Erytritol. Det är samma process som vin, ost och yoghurt går igenom. ” Skriver Plushälsa

Vill du veta allt om Erythritol så har ni en superbra information här på SUKRIN.org

Sedan för den som vill se med egna ögon att Erythritolen inte höjer blodsockret
kan  ju kika lite här.

 

En SÖT tävling

11 november, 2011

SteviaVital har en tävling för alla facebook användare! Längre ner kan du läsa lite om tävlingen och också givetvis på deras hemsida.

Jag vill också passa på att berätta lite om deras stevisocker, vilket är en bra blandning av erythritol och stevia. Jag har nu haft förmånen att få prova ut sockret och dosen som passar de flesta som sötar enligt mitt sätt, det blir då:
0,5-1 msk i en kaka som består av ca 4-6 ägg. Gör du en kaka med topping är en bra dos 0,5 msk i kakan och 0,5 msk i toppingen. Söta hellre för lite och öka nästa gång.
Tillägg: många upplever bismak med den dosen, ta då 1 tsk och lägg till 2-3 msk eryhtritol, då bör sötningen bli bättre.

Vill du köpa detta socker har du lite olika alternativ, dels Stevia Vitals egen hemsida. Handlar du på LCHF butiken kan du passa på där, där finns ju massor med andra bra bakprodukter!

TÄVLINGEN:

Då var det dags igen! Steviatävling för november! Denna gång gäller det att du;

1. Delar info om tävlingen med alla dina facebookvänner och andra.

2. GILLA vår facebooksida. ( www.facebook.com/SteviaVital ) Klicka [GILLA] högst upp på sidan (om du inte gjort det redan).

3. Berätta på vår vår facebook-logg, var DU vill att livsmedelsitillverkarna ska använda SteviaVitals naturligt kalorifria produkter.

Det kan till exempel vara i dricka, bakverk, brownies, kakor, godis, glass, bärdrycker, köttbullar, korv mm. Du visste väl att många av våra färdiglagade produkter innehåller socker? Du bestämmer!

Fem steviapriser i form av SteviaVitalprodukter kommer att lottas ut bland deltagarna. Dessutom kommer 10 vinnare att få rabattkuponger att använda i vår webbshop!

Tävlingen pågår till och med Fredag den 18e november! Lycka till!!! Tävlingen är öppen för alla i hela världen. finns engelsk text på länken.

Stevia och erythritol – de av LCHF godkända sötningsmedlen

6 september, 2011

Många bloggläsare vet ju att jag alltid använder båda och att min blandning är ca 2-3 msk erythritol och 1/4-1/2 krm stevia.
Jag gör ju detta för att vi i vår familj märker så tydligt av dessa båda sötningsmedel bismaker.

Men för dem som inte märker av någon bismak varken på stevia eller erythritolen eller att bara någon av dom fungerar kan givetvis bara använda den ena eller den andra.

I traditionella bakverk så har socker en funktion av att fylla en volym i kakan. Här är recepten anpassade för att fungera utan den volymen. Volymen blir av ägg och smör, det är  också därför som kakorna är mat.

Så om du tillhör skaran av de som föredrar stevia så använder man bara det, eller tvärtom om det är erythritolen som är bäst för dig då fungerar alla dessa recept lika bra med bara det ena eller det andra. Du behöver bara öka mängden något, smaka av och ev öka lite till.

Givetvis kan även den som vill söta med andra sötningsmedel så som honung, agave-sirap mm använda sig av recepten. Man ska dock veta att dessa höjer blodsocker och  triggar sug efter mer.

Så använd de sötningsmedel du själv uppskattar och finner bäst!

Erythritol – LCHF godkänt sötningsmedel

3 augusti, 2011

Här känner vi till det i namn som sötrix, sötin och sukrin. Alla är samma sak dvs Erythritol.

Här kan man hitta bra info om vad detta är och hur det framställs.

”Sukrin är ett naturligt sötningsmedel som tillverkas ur vanligt druvsocker genom en jäsningsprocess, sk. fermentering. Det är ett likartat sätt som för tillverkning av till exempel för soja eller yoghurt. Efter jäsningen torkas, filtreras eller kristalliseras produkten till Sukrin.

Sukrin består till 100% av erytritol, som i naturen finns till exempel i vindruvor, meloner och svampar, och även i jästa livsmedel såsom vin, vissa ostar och i sojasås. Människan har nyttjat erytritol lika länge som hon lagt in livmedel via jäsning – alltså i tusentals år.

Sukrin är inte socker eller fruktsocker, eller t ex aspartam eller sucralos. Sukrin är ett helt nytt, unikt sötningsmedel. Sukrin är kalorifri som de konstgjorda sötningsmedlen, men en lika naturlig produkt som vanligt socker.”