Inlägg märkta ‘fetma’

Video no 6 om fetma – The skinny on obesity

23 maj, 2012

Svenskarna är för tunga för sina knäleder…

25 april, 2012

DN skriver:
”Svenskarna börjar bli för tunga för sina knäleder. I dag får många 45-åringar knäproteser på grund av övervikt eller fetma. Det visar ny statistik som DN tagit del av. ”De fanns inte bland våra patienter för femton år sedan”, säger Tore Dalén, knäortoped.

Mer än varannan man och var tredje kvinna i Sverige är överviktig. Det är känt sedan länge att de riskerar att drabbas av hjärtsjukdom, diabetes och cancer. Men nu börjar de överflödiga kilona ge ett nytt hälsoproblem: Övervikten sliter så hårt på knälederna att de måste bytas ut mot knäproteser i plast och metall.”

Det är inte bara hjärt/kärlsjukdomar,och diabetes som kryper ner i åldrarna även våra knäleder tar skada av det myckna ätande av socker/kolhydrater.

Ledsamt att man inte ser den verkliga orsaken till fetma…

 

 

NY Video om fetma no 1

19 april, 2012

Detta blir en serie om 7 videos denna är den första.
jag kommer efterhand de kommer ut lägga inlägg om de andra att man sedan kan se dem i följd.
De är på engelska och i denna  medverkar Robert Lustig.

Fetmaepidemin och vem bidrar till det?

20 september, 2011

Idag en bra artikel på Newsmill

”SVT-programmet Vetenskapens Världs inslag om Fettupproret avslöjar att de kostråd som samhället gett i decennier och fortfarande ger via sjukvården och Livsmedelsverket kan vara en bidragande orsak till att hundratusentals svenskar blivit allvarligt sjuka. Vem bär i så fall ansvaret och vem skall ersätta dem som drabbats? Det skriver Lars Bern.”

Ska människor alls ha en chans  att äta sig ur fetma och till hälsa måste vi få tillstånd en förändring i kostråden.

Vem är denne självständigt tänkande författare?

”Jag är forskarutbildad och har varit vice Ordf i Cancerfonden och ledamot av Cancerfondens forskningsnämnd och jag är idag Huvudman i Hjärt&Lungfonden. Jag har i ca 20 år försökt följa forskningen på det aktuella området.”

I inledningen ställer han sig frågan vem som ersätter? Det är minsann en intressant frågeställning, cigarettindustrin i USA har ju fått pungat ut med ersättning, tänk den dagen det går upp för alla att vi har blivit lurade med kostråden och därmed blivit feta och sjuka.
Det blir tomt i statens kassakistorna den dagen folk kräver ersättning från staten, undra om de väljer att göra som med barnhemsbarna?

 

 

 

Om sockerberoende…

20 september, 2011

Nu får jag en del tankar om detta med sockerberoende som väl inte är jätte erkänt ännu i alla fall inte inom vården och i synnerhet inom överviktsenheterna.

Denna luriga sjukdom som befinner sig i hjärnan skriver Bitten Jonsson om mkt och har ett stort center där man försöker hjälpa sockerberoende.

Så när debatterna går heta om fetma och där många tror det handlar om lathet och dålig karaktär, de som kanske aldrig varit feta och/eller aldrig haft ett slags beroende kanske ska djupstudera på Bittens sida och varför inte följa noga bloggen Vittbegär?

Där får man följa en kvinnas kamp med detta beroende. Gunilla kommer också i  oktober med  boken Vitt begär, den handlar om just den problematiken och om alla köper den så har vi alla också en större chans att också förstå fetmans djupare problematik.

Jag själv sliter inte med ett djupt sockerberoende, mitt försvann med LCHF, men jag kan se att många sliter med denna problematik trots en LCHF kost.

Socker= alla kolhydrater och också stärkelsen, min fetma kom till stor del ur överätning av bröd och pasta.