Inlägg märkta ‘fett’

Mycket fett hjälper diabetiker

8 maj, 2014

nystromtoppskriver GP och syftar väl på Fredrik Nyströms studie som  publicerades 2012.

Nu har man tydligen analyserat vidare (?), men hur som så säger Professor Fredrik Nyström i GP:
Det finns ingen studie tidigare som tittat på just kolhydratfattig kost och inflammation vid diabetes. Den inflammation vi mäter i studien tror vi är den inflammation som sitter i kärlen och som är ett tecken på åderförkalkning. Det i sin tur ger hjärtinfarkt och stroke, säger professor Fredrik Nyström som är en av de forskare som lett studien.

Detta är ju något av det viktigaste vi kan göra för att kunna få eller behålla en hälsa, att sänka inflammationsnivån i kärlen och i kroppen.
Denna ständiga och kroniska inflammation som de allra flesta av oss går runt med leder förr eller senare till allvarlig sjukdom.

När man äter kolhydratfattigt och med mer fett (LCHF) så försvinner automatiskt många av de sockerarter som är inflammationsskapande, och som ju är en  kugge i ”blodsockerhjulet”.

Bilden är tagen från en artikel i aftonbladet om Motion, frukt och vitaminer – en bluff?

 

Socker och fett = narkotika?

31 oktober, 2011

”Det var en ren slump som gjorde att forskarna upptäckte att socker och fett kan orsaka beroende.
–När vi undersökte drogberoende i djurförsök brukade vi använda en kontrollgrupp som fick mat eftersom vi trodde att det skulle ge ett neutralt resultat att jämföra med, säger Sara Ward, professor vid Templeuniversitetet i Philadelphia och en av USA:s ledande beroendeforskare.
Men resultaten stämde inte och snart insåg forskarna att mat som var söt och fet var starkt beroendeframkallande i sig.”
Skriver SvD

Men herregud!? Är det inte skillnad på beroende och beroende?

Socker kan vi mycket väl leva utan, det har jag gjort  länge nu , medan fett är essentiellt= vi blir sjuka tillslut om vi inte får något essentiellt fett.

 

 

D vitaminet måste tas samtidigt med fett!

24 oktober, 2011

Jag nämner ju då och då vikten av att se över sina nivåer av D vitaminet, det är säkert så att 99,9 % av oss lider en sådan brist.

Men jag har tänkt på att jag ofta missar att säga att d vitaminet är fettlösligt och måste därför alltid tas i samband med något fett. Så glöm inte det!

Många menar ju på att om vi äter LCHF behövs inga kosttillskott och i viss mån håller jag med, dock ska vi noga överväga just att ta ett tillskott av d-vitaminet, tom kostdoktorn hade lite låga nivåer av d-vitaminet trots intag av 4000IE/dagen och kommer ta 6000IE/dagen from hösten skriver han. Han gjorde då uppehåll de soliga dagarna på sommaren, kanske man ska ta  4000-5000IE/dagen året runt?

Bodysstore har ett bra D3 vitamin som har 5000IE/kapsel vilket gör att det räcker med en kapsel om dagen. Du kan också kika här för fler d vitamin-tips.

Men som sagt, ta det med något fett och varför inte en hyvelskiva smör och ostrulle?

 

 

”Hvad han förtär bör vara fett, ty på det sättet blir man mätt på litet nog”

24 september, 2011

säger Hippokrates, född kring 2400 f. Kr

Ska vi vara trådsmala då enligt Hippokrates?

”Den som är rund om magen klarar sig bättre än andra i alla sjukdomar. Både kost som vållar kraftig viktminskning och gödning av den utmärglade kan vålla besvärligheter”

Lite mer rolig läsning på Newsmill, gammal artikel men ändå läsvärd!

ps. här finner du den Hippokratiska eden som alla läkare borde svära…. ds.

 

 

Smetana – till bak och mat

25 maj, 2011

Detta är en för mig ny produkt som jag måste leta upp i affären nästa gång jag kommer dit.

”Smetana är en tjock syrad grädde med en fetthalt på 42 procent. En gourmetgrädde som klassiskt används till bland annat blinier med löjrom, men passar utmärkt att använda till all slags matlagning. Smetana är en viktig ingrediens i traditionell rysk och karelisk matlagning. I ryssland är den både ett oersättligt sällskap till berömda specialiteter som borsjtj och en självklar ingrediens i potatisalladen och äppelkakan. Smetana passar lika bra i kall som varm matlagning och klarar höga temperaturer utan att skära sig. Den kan vispas hårt för en fast konsistens, eller röras lätt så blir den lösare. Passar till soppan, såsen, grytan eller gratängen, i fyllningarna, kakorna eller desserterna. Eller som tillbehör precis som den är.”

Låter ju hur bra som helst med en fetthalt på 42% och endast 2,5 kolhydrater!

 

 

Ny fetare yoghurt från Lindahls

19 maj, 2011

Denna ryska-yoghurt blir att leta upp i affären och prova!

Kul när det produceras fetare och fetare produkter, gläder ett LCHF-hjärta!