Inlägg märkta ‘fibrex’

Fibrex, fiberhusk och pofiber

12 augusti, 2011

Ofta ser man ju i recept just dessa mjöl och många undrar vad det är och vad man har det till. Man hittar dessa produkter i samma hylla som övriga glutenfria produkter och mjöl hittas i din lokala matvaruaffär.

Fibrex finns som flingor och strö, bra att ha i kakor och desserter när man vill ha lite tugg och lite grövre känsla.
Fibrex är en kostfiber, gjord av betfiber, det är också naturligt fri från gluten, och har en ganska hög sväll förmåga.
Fibrex-strömald är bra att bröa bakformar men också till panering.
Fibrex-strö innehåller 5,5 gram kolhydrater per 100 g råvara.
Fibrex flingor 4 gram kolhydrater per 100 g.

FiberHusk är 100 % pulveriserat psylliumfröskal. Det har visat sig att de gelébildande fibrerna i psyllium till stor del har samma egenskaper som gluten i samband med bakning. Tack vare sitt rika innehåll av kostfiber (85%) har fiberHusk förmågan att suga upp vätska och svälla. Det ger en geléartad konsistens som binder samman degen.
Inom LChf används det mest i bröd, pannkakor, och i vissa kakor. En del upplever lite knaster och man bör dosera i någon eller några få msk bara.
Fiberhusk innehåller 0 kolhydrater.

Pofiber är potatisfiber och används ofta att bröa formar men också i vissa mjuka kakor och då upp till ca 0,5 dl. Kolhydratsinnehåller är 12 gram per 100 gram, Pofiber väger lätt som en fjäder.

 

 

LCHF-kakor á la havrekakor

4 augusti, 2011

Ingredienser:

3 dl mandelmjöl
1 dl fibrex
1 dl hackad mandelspån
100 g smält osaltat smör
1,5 msk Bakery+ sötning
1 krm vaniljpulver

 

 

Gör så här:
1. Smält smöret och blanda i fibrexen att mjukna något undertiden det svalnar i ca 5 minuter.
2. Blanda alla andra torra ingredienserna väl i en bunke.
3.  Häll i ”fibrexsmöret” i de torra ingredienserna och blanda väl runt.
4. Forma 8-12 platta runda kakor på bakplåtspapperklädd plåt. Se till att de är hårt packade ända ut i kanten.
5. Grädda i 175 grader i 20 minuter.
6. Låt svalna lite och lyft över dem på galler att svalna helt.

Tips: smaksätt med 3 msk kakao och/eller blanda ner lite hackad 70% choklad, eller gör som dottern gjorde vid detta tillfälle lägg några större bitar ovanpå.
1/2-1 msk pepparkakskryddor i är också supergott!

Jag gillar dom bäst utan chokladbitar, dom smakar då som havrekakorna gjorde, om jag nu mins smaken rätt efter 3 år på lchf…

©Mariann Andersson