Inlägg märkta ‘fisk’

Krämig fiskgratäng med medelhavskryddor

22 februari, 2012

1 kg torskfilé eller annan vit fisk
smör
1/2 purjolök i strimlor
3 tomater i skrivor
salt o peppar
3 dl grädde
100 gram creme cheese
0,5 dl tomatpuré
rejält med timjan och basilika

Gör så här:
Lägg ut tinad eller färsk fisk i en ugnsfast form. Lägg över strimlad purjo och skivad tomat och toppa med lite smörklickar.
Koka upp grädden med tomatpurén och vispa, lägg i medelhavskryddorna och färskosten, vispa till en krämig sås.
Häll denna över fisken och gratinera i ugnen i 175-200 grader ca 20-25 min, eller tills fisken är klar.

Krispig grönsallad är gott till.

 

 

br /

Enkel limesås till fisk

23 juli, 2011

3-4 portioner:

2 lime saften och lite skal
1 dl grädde
100 g smör

Gör så här

1. Riv lite skal och pressa saften ur limen
2. Häll saft och grädde i en kastrull och koka upp
3. Stäng av värmen på plattan och vispa ner smöret bit för bit, man kan ta mer om man vill ha mer sås till fler personer.

 

God till lax och annan fisk.

 

 

Medelhavsinspirerad sallad till grillat

7 maj, 2011

 4 portioner

Ingredienser:

1 påse ruccola
150 g fetaost
1 dl grekisk yoghurt
1 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
olivolja, en rejäl skvätt
1 ask minitomater
1 grovt hackad rödlök
1 skalad och tärnad zucchini
1 liten burk svarta oliver (ofärgade)
Oregano

Gör så här
1. Blanda majonnäs, yoghurt,creme fraiche och finfördelad fetaost, strö lite oregano och rejält med olivolja över och blanda runt.
2. Dela tomaterna och  lägg dem i en skål tillsammans med alla andra ingredienser, strö oregano över. Blanda.
3. Fördela fetakrämen över och blanda försiktigt runt.

Snabblagad fisksoppa

7 maj, 2011

2 portioner

Ingredienser:
500 g fisk, här är det torskryggar i bitar
1 purjolök
2-300 g krossade tomater
50 g smör
salt o peppar
timjan
basilika färsk och torkad
1 dl creme fraiche

Gör så här
Fräs grovt skivad purjolök i smöret, slå på de krossade tomaterna och creme fraiche. Krydda upp och smaka av. Lägg sedan i fiskbitarna och låt dem småputtra i ca 5 minuter. Klart!

 

 

Cream cheese överbakad fiskfilé

4 maj, 2011

2 portioner

Ingredienser:
4 torskryggar ca 5-600 g eller annan vit fisk
100 g cream cheese
1 dl creme fraiche
15 g frysta Italienska örtkryddor, eller andra örter ca 3 msk

Gör så här:

Lägg färsk eller tinad fiskfilé i en ugnsfast form, salta och peppra på fisken
Blanda cream cheese med creme fraiche och örtkryddorna.
Bred cream cheese blandningen över fisken och ställ in i ugn i 200 grader i ca 25 minuter.

Servera med några gröna grönsaker och varför inte sparris nu när de är så fina

 

 

Indisk fiskgryta

27 april, 2011

2 portioner

Ingredienser:
500-600 g torskryggar eller annan vit fisk
50 g smör
1 liten purjolök
250 g kokosmjölk
300-400 g blandade frysta grönsaker
Salt o vit/svart peppar
Garam masala
Torkad koriander
Ingefära
Lökpulver

Gör så här:
Fräs purjon i smöret, häll i kokosmjölken och krydda upp, smaka av. Häll i de lätttinade frysta grönsakerna och lägg i fisken i mindre bitar. Låt koka/sjuda i 5 minuter.

 

 

Fiskpudding med ärtmos

15 april, 2011

ca 3-4 portioner

Ingredienser:
ca 1 kg blandad fisk, som här 700 g lax och 300 g torsk
4 ägg
1,5 dl grädde
salt
peppar
lökpulver
paprikapulver, eller andra valfria kryddor.
Dill istället för paprikapulver är också gott.
Smör till formen

Ärtmoset:
500 g frysta ärtor
50 g smör

Gör så här
Koka hälften av fisken (eller använd överbliven kokt fisk) ca 5-10 minuter i vatten och använd hålslev att fiska upp fisken, man kan använda allt rått om man vill, dock blir den då ”vattnigare”. Lägg all kokt fisk i en matberedare tillsammans med den råa fisken. Krydda och häll i grädden och äggen. Vispa samman några minuter. Häll upp i en form med smält smör i.
Grädda i 175 grader ca 45 minuter, eller tills den är färsig.

Ärtmoset:
Koka hastigt upp ärtorna i lättsaltat vatten, häll av vattnet och tillsätt smöret, mixa med en mixer stav.

Servera gärna med smält smör.