Inlägg märkta ‘fruktos’

Jag som trodde ”LCHF” höll på att godkänna fruktos…

22 april, 2013

honungmen  nu skrev Kostdoktorn om fruktos och Agave sirap, och det var ju ett förklarande inlägg men det bästa kom väl i Per Wikholms kommentar och JAUS lite längre ner fyllde i något viktigt…

För nu på senare tid har det rekommenderats just fruktos och man har lyft fram dem med lågt GI och tyvärr inte förstått just det som Per Wikholm skriver ”Fruktos ger till skillnad mot glukos ingen som helst mättnadssignal. Fruktos är därför av flera skäl värre än glukos vilket dock inte betyder att glukos/druvsocker/dextros är bra.

Det är ett otyg och en skam för LCHF-rörelsen att agavesirap, honung, kokossocker, palmsocker, lönnsirap med mera lyfts fram som nyttiga alternativ till socker.”

Per Wikholm skrev också något bra häromsistens på LCHF.se som jag väljer att citera lite ifrån här:
”anser jag ändå att stevia (samt erytritol) sannolikt är de minst dåliga sötningsmedelsalternativen. De finns i naturen och har ätits av människor under lång tid. Värt att veta är att stevia används i stor skala i Japan under flera årtionden, detta på grund av att japanska myndigheter aldrig godkände det artificiella sötningsmedelet aspartam. Så Coca Cola och andra läsktillverkare var tvungna att använda stevia (som var godkänt) i sina light-läsker.

Min åsikt är också att stevia blivit styvmoderligt behandlad jämfört med andra, ofta artificiella sötningsmedel. Livsmedelsverket/EU borde ha godkänt stevia för årtionden sedan istället för att godkänna aspartam och sucralose. Nu ägnar sig Livsmedelsverket åt att jaga de livsmedelsproducenter (t ex Fun Light Green) som skriver ”sötat med stevia” på sina produkter. Livsmedelsverket kräver att det ska stå ”sötat med steviolglukosider” istället. Jag kan bara tolka det som att Livsmedelsverket går sockerindustrins ärende och vill framställa stevia som något suspekt och kemiskt genom namnet steviolglukosider. Jag tror aldrig att Livsmedelsverket kommer att kräva att de sockrade youghurtarna med deras eget nyckelhålsmärke ska skriva ut den kemiska formeln för socker (C12H22O11) på deras förpackningar.”

 

Fruktos får det ingå i en LCHF kost?

25 februari, 2013

puh13Det beror nog på vilken sorts person man är och hur känslig man är. Är man sockerberoende och insulinresistent är det nog så att fruktosen får ryka. Var hittar man fruktosen? Den största källan är i vanligt vitt socker sk Sackaros, sackaros består av lika delar fruktos och glukos. Honung är ca 40% fruktos, ju mer fruktos ju mer flytande är honungen.

Frukt består inte bara fruktos vilket man kunde tro, den består av lika delar fruktos och glukos. Äpple, päron och druvor är de med mest fruktos innehåll. Torkad frukt ännu mer, det blir nästan koncentrerad fruktos/socker. Frukt har länge ansetts som nyttigt, men blir numera mer och mer ifrågasatt. Fruktosen har en tendens enligt en ny undersökning att öka aptiten, och ökar ofta sötsuget.

Är man frisk och smal så är det ingen fara att äta någon frukt då och då. Problemet uppstår då man redan har blivit överviktig och gärna vill ner i vikt. Insulinresistenta eller de som har ett sockerberoende att kämpa med bör kanske också hålla sig från frukt Fruktos – ett socker som beter sig som fett.

Uttalanden som ”att frukt innehåller lika mycket socker som läsk” är sant, fast det är lättare att dricka 50 cl läsk än 500 g frukt. Sedan innehåller ju också frukt vattenlösliga fibrer och lite vitaminer och mineraler, vilket läsk inte gör.

Jämför gärna kolhydratshalten i en Coca-cola och Brämhultsfärskpressad apelsinjuice, väldigt förvånad blir man allt ändå, eller hur?

 

 

Fruktos ökar risken för gikt

21 september, 2012

När man väljer fruktosrika livsmedel så som ex agavesirap, honung och frukter ( ex äpple och päron) bör man veta  vad man gör och vad de kan ställa till med om man äter det ofta.

Idag nämner Annika Dahlqvist att fruktosen orskar gikt och vi får hoppas hon kommer skriva ett större inlägg om detta. Hon hänvisar till läkartidningen om fruktos och där skriver man: Läs mer »Fruktos ökar risken för gikt

Fruktosens vara eller inte vara?

12 september, 2012

Fruktos är troligtvis den värsta sortens sötningsmedel alla kategorier. Fruktos kan endast förbrännas av levern och det är därför den får ett lågt GI. Lägst GI-värde, 19, har alltså ren fruktos, som är en naturlig sockerart som finns i frukt och honung, men undersökningar har visat att fruktos stimulerar fettinlagringen i kroppen.
Tom inom GI undviker man numera fruktos så som ex honung. Kan notera att man numera förordar Hermesetas och Canderel?
Fast i senare rader säger man ät torkad frukt?? Torkad frukt är också fruktos!

Den flytande rinnande honungen innehåller mer fruktos än den mer fasta gulvita honungen. Om honungen är uppvärmd till 85 grader dvs  pasöriserad då innehåller den inte de viktiga enzymerna och antibakteriella egenskaperna. Butikshonung är ofta uppvärmd till 45 grader som ex Kung Markattas
Shenet
 skriver bla om finfiltreringen av honungen.
Barn under 1,5 år bör inte äta honung.
High Fructose Corn Syrup – HFCS verkar vara den värsta av alla fruktoser, den ska tydligen döpas om till Majssocker, låter kanske inte lika illa… Läs mer »Fruktosens vara eller inte vara?

Sockerarten fruktos kanske är det största hälsoproblemet?

30 juli, 2012

Docent Ralf Sundberg skriver i sin blogg om ”Socker är ett gift” och nämner en undersökning av kostvanor som gjorts på kvinnor i ett Sydamerikanskt naturfolk och en grupp indiankvinnor i slummen i Lima. Läs i bloggen om de intressanta resultaten.

Det Ralf också skriver är:
”Vad gäller spannmål vet vi att dagens vete inte är detsamma som det som din mor eller mormor bakade med för trettio år sedan. Proteinhalten är väsentligt lägre och stärkelseinnehållet är högre, varför nivåerna av det fettbildande hormonet insulin blir högre av det bröd som bakas idag. Men även glutenproteinerna har förändrats av den omfattande växtförädlingen, något som lett till att glutenintolerans blivit dubbelt så vanligt i befolkningen. Glutenintolerans är sannolikt bara toppen på isberget. Mycket tyder på att dagens gluten har negativa hälsoeffekter på långt fler människor genom att vara inflammationsdrivande.

Sockerarten fruktos kanske dock är det största hälsoproblemet. Många luras av att fruktos inte höjer blodsockret, alltså blodglukos och därmed har ett lågt GI, men det är tyvärr en överförenkling som missar det väsentliga. När vi äter socker höjs nämligen blodets halt av fruktos. Denna sockerart är sju gånger mer reaktiv än glukos och bildar så kallade Advanced Glycaemic End products genom att förena sig med proteiner, vilka därmed inte fungerar optimalt i sina olika biologiska uppgifter. Att vi glömt bort fruktos beror på att vi inte rutinmässigt mäter det!”

Så att använda ett sk. GI socker som ju är till största delen fruktos gör kanske att vi lurar oss själva?
Läs mer »Sockerarten fruktos kanske är det största hälsoproblemet?

Vi äter oss till skrumplever

18 juli, 2012

Skriver Anna Bäsén i Expressen idag.
”Att hålla vikten är inte en banal utseendefråga. Det är en fråga på liv och död. Att vara fet förkortar livet med i genomsnitt 13 år.
Orsaken är de dolda följdsjukdomar som övervikt och fetma leder till. Sjukdomar som kommer smygande och ofta inte ger några allvarliga symtom i början.
Högt blodtryck, höga blodfetter, ledbesvär och typ 2 diabetes är några av de mer välkända.”

Anna Bäsén som tror att LCHF-barn slickar på fryst kokosfettklumpar istället för glass, skriver här inte något om vad de äter de som får skrumplever, jo de äter väldiga mängder socker dvs fruktos och HFCS (high fructose corn syrup).
En femtedel av Sveriges befolkning lider av fettlever!

När man samtidigt skriver i Expressen om att Diabetiker kan bi friska med LCHF kost är det mkt märkligt att folk som påstår sig kunna tänka och dra slutsatser inte gör det!?

Varför inte dra den slutsatsen att, om du kan äta dig frisk från diabetes och går ner i vikt att den kosten då borde förebygga skrumplever?

 

 

Sören Gyll om sin skrumplever

23 augusti, 2011

Förre Volvochefen Sören Gyll fick betala ett högt pris för sina framgångar. ”Jag får skylla mig själv”, säger den legendariske industriledaren till Aftonbladet om sin skrumplever.

Artikeln

”Men faktum är att den vanligaste orsaken till leverskador är skräpmat och fetma. Inte mindre än 20 procent av befolkningen tros ha förhöjda fetthalter i levern, vilket är ett förstadium till skrumplever.”

Inom lchf vet man att det är det oerhört höga fruktos innehållet i ”skräpmaten” som är boven. Fruktos och alkohol kan bara förbränns av levern, finns ingen annan väg. Och när levern inte fixar alla dessa högre och högre halter av fruktos blir det en fettlever.

Var finns fruktosen? Vanligt vitt socker innehåller till hälften fruktos, det finns lite fruktos i frukt. Den absolut farligaste varianten av fruktos är HFCS. Denna fruktos trycks in i allt där den går att tryckas in, var vaksam över vad barnen får i sig av fruktos och HFCS!

Intressant tabell i länken FRUKTOS, den går  till Johannas kostblogg och den bloggen bör djupstuderas av alla LCHF ´are.

 

 

Fruktens helighet

16 maj, 2011

DN skriver om ”att nio av tio svenskar äter för lite frukt och grönt, visar en ny sammanställning som Statens folkhälsoinstitut har gjort. Bäst på att följa Livsmedelsverkets råd är stockholmare och gotlänningar.”
Man skriver vidare: ”Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter frukt och grönt minst fem gånger per dag. Konsumtionen bör ligga på ungefär ett halvt kilogram. Det minskar, enligt myndigheten, risken för hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och vissa cancerformer.”

Jag funderar över vad händer om folk äter 0,5 kg frukt varje dag, det är ju många som inte gillar grönsaker, men frukten är ju söt så…

DN skriver också: ”Men effekten av att äta mycket frukt har debatterats. Christer Enkvist, överläkare i Trollhättan och medicinsk rådgivare vid Västra götalandsregionen, skrev för två år sedan på DN Debatt att frukt inte alls är så nyttigt som Livsmedelsverket hävdar. Han hänvisade till en studie som bekräftade samband mellan frukt och fetma. Myndigheten slog dock ifrån sig kritiken.”

Det förvånar mig inte att de slår ifrån sig, av princip kan man ju inte ändra på något som varit en ”sanning” i så många år…

Sydsvenskan skrev också häromdagen att vi äter för lite frukt & grönt.  Ja, denna heliga frukt, under många år trodde ajg att frukt & grönt var LIVET, liksom ” vägen sanningen och livet”, oj vad fel jag hade visade det sig. Kostdoktorn får lov att uttrycka sig i tidningen:
”läkaren Andreas Eenfeldt, menar att det vore bättre för många svenskar, framför allt överviktiga och diabetiker att helt låta bli frukt.

– Frukt har hamnat på piedestal. Den är oförtjänt helig. I frukt finns precis samma socker som man hittar i en läsk, säger han.C-vitaminerna, som finns i frukt, får man ändå i sig med rätt grönsaksintag, menar han. Och han tror att de flesta svenskar är bra på att äta frukt och grönt.– Livsmedelsverket borde mer fokusera på konsumtionen av socker, läsk och godis.”

Så sant som det är sagt!
Men, det finns faktiskt ett men anser jag. Fruktjuicer bör läggas till läsk. Om man som jag tidigare har jämfört coca-cola och brämhults färskpressade juice, så inser man att så är fallet.

Vill du också jämföra?
Coca-cola 10,6 kolhydrater per 100g
och
Brämhults färskpressad apelsinjuice 12 g kolhydrater per 100 g

Därmed inte sagt att colan är bättre…
Men om man dricker juice för C-vitaminet, är det långt mycket bättre att äta vitkål eller ät 40 g paprika, då får du dagsbehovet av vitamin C.

Intressant va?

 

 

Fettlever, gåslever och kolhydrater

19 april, 2011

Jag skrev lite häromdagen om att varannan amerikan kommer ha fettlever 2030 som inte beror på alkohol.

Nu skriver den bloggande norske läkaren Espen Rostrup om saken, alltså om fettlever som inte hänger ihop med alkohol.
Sedan kan vi också konstatera att Bosse Zackrisson skrev för 4 år sedan om samma sak och konstaterade att ”han funnit fettleverns gåta”!

Ja, det är ju det där med att få 2+2 att bli 4, och inte nått annat…

(4 = fruktos = socker = spannmål = kolhydrater)

Fruktosens vara eller icke vara i en LCHF kost?

9 april, 2011

Ja, det beror nog på vilken sorts person man är och hur känslig man är. Är man sockerberoende och insulinresistent är det nog så att fruktosen får ryka. Var finner man då fruktos? Den största källan är i vanligt vitt socker sk Sackaros, sackaros består av lika delar fruktos och glukos. Honung är ca 40% fruktos, ju mer fruktos ju mer flytande är honungen.

Frukt består inte bara fruktos vilket man kunde tro, den består av lika delar fruktos och glukos.  Äpple, päron och druvor är de med mest fruktos innehåll. Torkad frukt ännu mer, det blir nästan koncentrerad fruktos. Frukt har länge ansetts som nyttigt, men blir numera mer och mer ifrågasatt. Fruktosen har en tendens att öka aptiten, och ökar ofta sötsuget. Frågan man kunde ställa sig är frukt godis?      

Kost med hög andel fruktos (high fructose corn syrup) kan leda till fettlever med ärrvävnad. Levern är det organ i kroppen som tar hand om fruktos och alkohol. Det är inte bara alkoholen som skapar fettlever, utan överdrivet intag av fruktos kan göra det också.

Så var rädd om din lever!Är man frisk och smal så är det ingen fara att äta någon frukt då och då. Problemet uppstår då man redan har blivit överviktig och gärna vill ner i vikt. Insulinresistenta eller de som har ett sockerberoende att kämpa med bör också hålla sig från frukt.
Fruktos – ett socker som beter sig som fett
.
Uttalanden som ”att frukt innehåller lika mycket socker som läsk” är sant, fast det är lättare att dricka 50 cl läsk än 500 g frukt.  Sedan innehåller ju också frukt vattenlösliga fibrer och lite vitaminer och mineraler, vilket läsk inte gör.

Jämför gärna kolhydratshalten i en Coca-cola och Brämhultsfärskpressad apelsinjuice, väldigt förvånad blir man allt, eller hur?

Var också uppmärksam på produkter där det står ”sockerfritt” så som juice, yoghurt, fruktkonserver, lightprodukter, och godis mm. Livsmedelsverket kartlägger nu detta fusk med påstådda sockerfria produkter.

Intressant är också att fundera över hur vi åt frukt förr och hur såg frukten ut. Oftast åt vi frukt efter säsong, idag finns all världens frukter tillgängliga dygnet runt.

Vild banan, ser inte mycket ut för världen, mot de hårt framdrivna bananer som säljs idag där alla frön är sterila…

Vilda tomater, inte mycket till tomat här inte, liknar inte de vi köper i affären ett dugg.

Som Johanna Söderlund så tänkvärt uttrycker det, ” Tänk på en frukt, nästan vilken som helst; dina förfäder har aldrig ätit något liknande. Ingen Homo Habilis har någonsin sett en vattenmelon.”

Efter denna långa ”harang” kanske någon undrar vad är Naturlig föda egentligen?
Då kan jag varmt rekommendera att läsa och skriva ut denna e-bok som är gratis, av Jenny Reimers.

Denna bild kan ge en fingervisning

Klicka på bilden för större bild.

GOD LÄSNING!