Inlägg märkta ‘fullkorn’

Fullkornets förträfflighet?

30 juli, 2011

Idag grunnar jag lite över detta mantra som går som en löpeld genom befolkningen och som många säger utan att egentligen veta något om det.

”Fullkornsbröd är så nyttigt”

Detta har vi blivit hjärntvättade med sedan barnsben, så länge att det har blivit en sanning för de allra flesta. Likaså detta andra lilla mantra som jag idag inte tänker gå in på ”fruktogrönt”…. Många äro myterna i vårt samhälle…

Hur som, idag grunnar jag över fullkornets ”förträfflighet”. Glömmer nämligen aldrig när Hr Litsfeldt i tv4 morgonsoffan sitter med två tallrikar och på den ena ligger 2 grova smörgåsar av det ”hälsosamma” slaget och på den andra assietten ligger det ca 1,5 dl strösocker. Så säger han det mest ögonöppnande någon sagt ( i mina öron) att när du ätit dessa två grova smörgåsarna så har du fått i dig lika mkt ”socker” som om du ätit 1,5 dl strösocker. Man har alltså höjt blodsockret lika mycket som om man ätit strösocker med dessa två hälsosamma smörgåsarna…

Ingen skulle finna på att käka 1,5 dl strösocker som frukost, men grovt bröd går bra….

Sedan att strösocker också innehåller fruktos som har ett långsammare GI, tänkte inte jag på då…

Tänker också att spannmålet som ju troligtvis är den största boven till vår ohälsa och då handlar det kanske om glutenet. Det är ju så att inom LCHF så pratas det inte så mycket om glutenet som boven, utan fokus verkar mer ligga på antinutrienterna lektiner och fytiner.
Jag grunnar över om det kan vara så att gluten skadar tarmen och därmed får dessa antrinutrienter en ingång?

Det är ju först nu i dessa moderna tider man kommit på ett sätt att ta bort gluten ur spannmålet, men jag tänker inte använda min kropp i detta experiment. Jag tar det säkra före det osäkra och avstår allt spannmål. Jag tar numera inte ens en liten finncrisp…

Antagligen är det många faktorer som spelar in till vår ohälsa, men att avhålla sig från spannmål verkar vara det rätta. Många menar ju på att skelett som är bortåt 10.000 år gamla inte visar spår av våra sjukdomar och naturfolk som inte ätit spannmål (gluten) uppvisar inte heller våra ohälsa. Eftersom folk på ön Kitava och även sydamerikanska indianer verkar haft hälsa, kan det tyda på att gluten är boven, då de båda folken ätit spannmål i form av ris och majs.

Vore intressant egentligen att få veta mer omkring just detta.

Hur resonerar ni och tänker?