Inlägg märkta ‘glass’

Fläderglass

14 juli, 2011

Flädersaft:

5 rejäla fullt utslagna fläder blommor
1 dl vatten
1 msk  citronsaft
2  msk Bakery+

Glassen:
2 dl grädde
2 dl yoghurt
saften från flädern
2 äggulor

 

Gör så här
1. Koka upp vattnet, sötningen och citronen till flädersaften.
2. Ta kastrullen från spisen och lägg i fläderblommorna tryck ner dem lätt i kastrullen med skaften upp.
3. Låt dra i kylskåp över natt. Ta upp blommorna och krama ur dem lite lätt. Saften behöver inte silas om du inte vill.

4. Glassen: vispa äggulorna och blanda samman alla andra ingredienser. Se till att glassmeten är kall innan du kör den i glassmaskinen.

I glassmaskin: Veva till lagom konsistens ca 20 min

I frys: Häll upp i skål och frysa i ca 4 timmar,  rör runt ca var 30 minut.

Tips: Frys in fläderblommor till vinterns glass eller om du bara helt enkelt vill dricka lite flädersaft!

 

 

Lavendelglass

4 juli, 2011

4-6 portioner

Ingredienser:
7 st lavendelblommor  ( + några blåbär för färgen)
3 dl grädde
2 dl  turkisk yoghurt
3 äggulor
2 msk Bakery+

ev grovhackad råchoklad

Gör så här
1. Koka grädden och lavendelblommorna och blåbären i en kastrull i ca några minuter, sila av blommorna och blåbär.
2. Vispa äggulorna och sötning.
3. Häll ägg och grädden i kastrullen och tillsätt turkisk yoghurt och sjud tills glassmeten tjocknar något, får ej koka.
4. Ställ kallt och låt kallna helt innan man gör glass.

Glassmaskin:
Ställ en förvaringsburk i frysen och ställ serveringskålarna i kylen. Häll i  glassmeten och veva så sakteliga i ca 15-20 minuter.
Häll upp för förvaring eller servera direkt.

I frys:
Frys i minst 4 timmar och rör i glassen ca varje halvtimma.

Njut glassen som den är, eller riv lite råchoklad över…

Tips: var försiktig med lavendelblommorna att det inte blir tvål/parfymsmak av det hela. Överdriv inte mängden blommor alltså.

©MariannAndersson

 

 

Vaniljglass med rabarberkompott

27 maj, 2011

4-6 portioner

Ingredienser:
6 dl grädde
3 äggulor
1 vaniljstång
2 msk Bakery+ sötning

Rabarberkompott:
400 g rabarber
2 msk bakery+ sötning
1 dl vatten eller 1 dl torrt vitt vin

Gör rabarberkompotten så här
1. Ansa och skiva rabarbern i ca 2 cm bitar.
2. Häll på sötning och vin eller vatten
3. Låt detta koka upp under försiktig omrörning, låt koka  i ett par-tre minuter. Rör försiktigt om man vill ha lite bitar kvar. Låt sedan svalna under lock.

Gör glassen så här
1. Sjud halva mängden grädde  med sötning och fröna ur urkärnade vaniljstängerna, lägg i stängerna också. Låt sjuda några minuter. Låt svalna något med stängerna kvar. Häll sedan i resterande grädde och ta bort stängerna.
2. Vispa gulorna och ta i lite av den av svalnade grädden, blanda väl.
3. Ta gulorna i grädden och ställ tillbaka på spisen, vispa och sjud vidare. Får ej koka. Sjud tills det tjocknar något. Ställ sedan kastrullen kallt, gärna över natt.

Glassmaskin:
Förbered en förvaringsburk som får ligga i frysen en stund och ställ serveringsskålarna i kylen. Häll sedan smeten i glassmaskinen och veva i sakta mak i ca 15-20 minuter. Häll upp i förvaringsburk eller servera genast.

I frysen:
låt glassen frysa i minst 4 timmar och rör ca 1 gång i halvtimmen.

Servera den kalla glassen med småljummen raberberkompott!

Tips: Frys vitorna.  Kompotten funkar utmärkt som sylt på en rostad skiva ljust bröd.

 

©MariannAndersson

 

Marianns Kokosglass med limemarinerade jordgubbar

13 maj, 2011

4-6 portioner

Ingredienser:
3 äggulor
200-250 g kokosmjölk
2,5 dl grädde
1 dl kokosflingor
2 msk Bakery+

Limemarinad  och jordgubbar
250 g jordgubbar färska eller frysta.
1 st lime, skal och saft

Gör så här
1. Ställ förvaringsburk i frysen och serveringsskålar i kylen.
3.Blanda kokosmjölken med kokosflingor, äggulor och sötning i en kastrull, sjud upp lite försiktigt, får EJ koka. När det tjocknat lite, ta kastrullen från värmen och låt svalna.
4. Häll sedan i grädden och ställ in glassmeten i kylen.
5. Skiva halvtinade eller färska jordgubbar och lägg dem i en vid skål.
6. Riv skalet från 1 st lime och pressa sedan ur saften.
7. Strö limeskalen över jordgubbarna och fördela saften över. Rör runt försiktigt.
8. Är det färska gubbar kan de stå i kylen medan glassen blir klar, är det frysta kan de stå framme.

Glassmaskin:
Häll i glassmeten väl kyld och börja röra så sakteliga i ca 15-20 minuter. Servera med limemarinerade jordgubbar i väl kylda skålar.

Frysen:
lägg glassen i förberedd iskall bunke och rör ca var 30 minut under 4 timmar. Servera sedan i väl kylda skålar med limegubbarna.

Tips: Vill du ha helt len glass uteslut kokosflingorna.

 

©MariannAndersson

 

br /

Citron- och limeglass – LCHF

8 maj, 2011

4-6 portioner

Ingredienser:
4 dl grädde
2 dl creme fraiche
3 äggulor
2 msk Bakery+ sötning
2 lime, saft och skal (spara ev lite för dekoration)
1 citron, saft och skal

Gör så här:
Vispa gulor med sötning  vispa en stund. Häll grädde och creme fraiche i en kastrull sjud upp. Får ej koka.
tillsätt de uppvispade gulorna och saften och skal från lime och citron och vispa, låt det sjuda och tjockna något.
Ställ sedan kallt i minst 3-4 timmar, eller förbered glassmeten dagen före.

Glassmaskin:
Häll smeten sedan i glassmaskinen och rör så sakteliga runt, i ca 15-20 minuter. Häll sedan upp i burk som fått stå i frysen under tiden och in i frysen eller ät genast ur väl kylda skålar.

Utan glassmaskin:
Häll upp i en burk och ta fram en gång i halvtimmen och rör runt, låt glassen frysa i minst 4 timmar.

Servera glassen med två kokossticks och lite rivet limeskal och ev citronmelissblad. En helt underbar sommarglass!

Tips: Äggvitorna går att frysa! Lägg alla urpressade citron/lime halvor i en kanna kallt vatten och låt dra, använd som bordsvatten.

©MariannAndersson

Kokossticks – mandelsticks – hasselnötsticks till glass

8 maj, 2011

Kokossticks

1 äggvita
1, 5 dl kokosflingor
0,5  msk sötning Bakery+

Gör så här
Blanda alla ingredienser och forma avlånga kakor, lillfingerbreda  pinnar.
Grädda i 175 grader i ca 10 minuter. Passa dem så de inte blir brända. Blir ca 8 st fingerstora.

Man kan också smaksätta kokossticken med  rivet skal från 1 citron eller lime,
eller 1/2 msk kakao ( ta mer sötning), eller 1/2 tsk vaniljpulver.


Mandelsticks
: 1,5 dl mald skållad/skalad mandel eller mandelmjöl. Även att riva i 1 st bittermandel är jättegott!
Hasselnötsticks: 1,5 dl hasselnötsmjöl.

Vill du prova att göra chokladsticks och vaniljsticks så gör så här:
1 ägg,  3-4 msk kokosnötmjöl, 2 msk sukrinmeliss och 1/4 krm stevia, 1/2 tsk vanilj eller 1 msk kakao. Du får anpassa kokosnötmjölet till konsistensen, ska gå att hantera med fingrarna.  Blir ca 6-8 st.

Bilden: Kokossticks i mitten. Mandel och hasselnötsticksen överst, och vanilj och choklad sticks nederst.

©MariannAndersson

1 äggvita

Mocca- och chokladkross glass

30 april, 2011

Underbar mocca- och chokladkross glass

4-6 portioner

Ingredienser:
4 dl grädde
2 dl cremefraiche eller yoghurt
3 äggulor
1 msk Bakery+ sötning
1 msk snabbkaffe pulver
20-30 g hackad mörk 90% choklad
Gör så här:
Vispa gulor med sötning och vispa ner snabbkaffepulver och creme fraiche eller yoghurt.  Vispa grädden mellanhårt. Vänd ner grädden och ta i den hackade chokladen, låt det gärna blir större och mindre bitar.

Glassmaskin:
Häll smeten sedan i glassmaskinen och rör så sakteliga runt, i ca 15 minuter. Häll sedan upp i burk som fått stå i frysen under tiden. Ställ in i frysen eller ät genast.

Utan glassmaskin:
Häll upp i en burk och ta fram en gång i halvtimmen och rör runt, låt glassen frysa i minst 4 timmar.

Servera glassen dekorerad med lite finhackad choklad.

Tips: Äggvitorna går att frysa!

©Mariann Andersson

 

 

Jordgubbsglass

29 april, 2011

4 portioner

Ingredienser:
300 g  jordgubbar eller andra bär
3 dl grädde
3 st ägg
ev 1 msk bakery+
1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Vispa ägg, ev sötning och vanilj fluffigt, Blanda ner ovispad grädde och bären lätt mosade eller i bitar.

Glassmaskin: ställ burken som sedan ska förvara glassen i frysen, se till att allt är kallt, ställ portionsskålarna i kylen.
Häll sedan smeten i glassmaskinen och rör i ca 15-20 minuter. Servera i kalla skålar.

Eller ställ in glassen i frysen i och ta fram och rör runt varje halvtimma. Låt frysa i minst 4 timmar.