Inlägg märkta ‘gluten’

Varför vi blir sjuka av gluten

21 januari, 2014

3144105_2048_1365Att inte tåla gluten har blivit allt vanligare. Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder men sjukdomen upptäcks allt senare. Ändrade kostråd tros vara en orsak till att få spädbarn numera insjuknar och medianåldern för att bli sjuk har stigit till sju år. Ungefär hälften av alla svenskar har genetiska förutsättningar för glutenintolerans, celikali och risken att utveckla sjukdomen finns hela livet. Men vad beror den på? ”

Svaret får vi av Olof Sandström, Celiakiforskare:
Förändrat mjöl, vällingdrickande, infektioner och kejsarsnitt figurerar som orsaker. Kropp & Själ diskuterar hur det kommer sig att allt fler blir överkänsliga mot gluten. Gäster i studion är bland annat Olof Sandström, barnläkare och celiakiforskare vid Norrlands universitetsjukhus och Umeå universitet.”

Skriver man och berättar om idag på SR p1. Du kan lyssna på det via länken, tar 50 minuter.
Mycket intressant!

 

Bloggen om gluten/celiaki bloggar om mina böcker!

13 mars, 2013

Den eminenta bloggen Gluten/celiaki och mjölk är källan till moderna sjukdomar
bloggar om mina två bakböcker!

Micke berättar om vilka hans favoriter är ur båda böckerna och han ger också sina personliga tips för de som vill baka mejerifritt.

Kul hur som helst att mina böcker även nämns på bloggar!

Kolla vilken fin bild han fått ihop 😀
matbröd-glutenfritt-recept-celiaki-micke skribent

Beroende av gluten?

30 oktober, 2011

Jag skriver ju många gånger om spannmålet och att jag anser gluten/spannmålet vara roten till allt ont (och ohälsa), precis som författaren Lasse Berg säger.

Det är jätte viktigt att fler och fler förstår att många (om inte alla) människor lever i ett sådant beroende utan att veta om det.
Under mina tre år inom LCHF och läst och läst har jag gjort överallt, både skandinaviska och engelska sidor, så verkar det vara ett gemensamt stort problem för alla och det är att sluta med brödet. Många av oss har ju inga som helst problem att sluta med det söta/socker, men alla så gott som upplever det oerhört svårt att sluta äta bröd.

Många gör det inte heller, man behöver något lite av detta beroendeframkallande ämne då och då. Därför åker det ner ett finncrisp eller en ryvita då och då. Många söker lowcarb bröd från mindre nogaräknade lowcarbshopar (vilket jag också skrivit en del om).
I dessa bröd finns gluten och faktiskt är det så att dessa sk lowcarb-bröd är värst! De innehåller både vete och vetegluten!?

Varför envisas jag med att skriva om detta ”hela tiden”? Jag vill gärna att man förstår att ohälsan i grunden kommer sig av gluten.
Idag läser jag också på facebook hos Anna Halléns privata sida om detta. Tre hjärnforskare. Charlotte Erlandsson-Albertsson (Sverige) , Karl Reichelt M.D (Norge) och Paul Shattock, Honorary Director of the Autism Research Unit (ARU), University of Sunderland (UK) som pratar om detta.

Hur blir gluten en morfinliknande drog i hjärnan?

Läser du engelska kanske denna sida om gluten kan vara något att läsa?  (Har inte läst övriga sidor)

Vill du hålla dig drogfri?

 

 

Är lowcarb alltid LCHF?

25 oktober, 2011

Dessa lurendrejare som kallar saker och ting lowcarb, redovisar ett lågt kolhydrats innehåll och sedan kränger produkter som lowcarb/LCHF.

Detta gör mig faktiskt lite ledsen och ibland arg. Vissa (inte så många) LCHF-bloggar/LCHF´are gör reklam för dessa, det värsta blir väl när de de stora bloggarna gör det tycker jag, för då blir det liksom ok och säljs in som bra produkter i människors medvetande.

Måste inte vi som bloggar ta på oss ett visst ansvar  att sålla något lite bland lowcarb produkter? Jag tycker det i alla fall och därmed kommer det aldrig i min blogg finnas Lowcarb som inte är LCHF.

För mig och många andra så kan aldrig vetegluten eller något gluten  passera som LCHF!? Inte heller om något innehåller soja.

Givetvis får människor stoppa i sig vad skit som helst, men att kalla något som är ”skit” för LCHF är att ljuga. LCHF står för många av oss ren mat och  sådant som bringar hälsa inte gör oss sjuka. Vetegluten och soja är en de största sjukdomsalstrarna i vår mat!
Handlar inte LCHF mest om hälsa?

I Norge kan man nu se att Lavkarbohuset säljer bröd med gluten?? Man kan se att de säljer Pizzamjöl med vetegluten??
I Sverige har vi vårt eget lurendrejarföretag LowcarbShop som NU börjat saluföra detta adamsbröd ( som Norge) men här står det ingen innehållsförtecking varför? Kokoskake mix med vetegluten?? Lowcarb-bröd med gluten??

Jag blir ledsen när man skitar ner LCHF med skitprodukter. Läs gärna vad Kostdoktorn tycker om bluffpastan som ju också säljs i dessa båda företag. Så ge inte dina pengar till oseriösa lowcarb butiker utan köp från de seriösa som LCHF-butiken gynna dem istället!

 

Låt dig inte luras till ohälsa av Lowcarb butiker,
använd ditt kritiska sinne och lusläs innehållsförteckningar och finns inte en  sådan,
KÖP INTE produkten!

Listen, punk. To me you’re nothin’ but dogshit, you understand? And a lot of things can happen to dogshit. It can be scraped up with a shovel off the ground. It can dry up and blow away in the wind. Or it can be stepped on and squashed. So take my advice and be careful where the dog shits ya!
Clint Eastwood

 

 

 

Huvudet på spiken igen

23 juni, 2011

ja nu slår paleofriend huvudet på spiken igen… om glutengnället

”Homo Sapiens är inte en gräsätare, och trots att gluteninnehållande vete, korn och råg anses vara normal stapelföda för människan så är det allt annat än människans artegna föda. Om man nu inte tål gluten så är det en god idé att låta bli att äta det. Varför ska man på död och pina nödvändigtvis äta glutenbefriade spannmålsprodukter? Spannmål är näringsfattigt skräp för oss människor, mest högglykemiska kolhydrater, och det finns många bra alternativ, alltså riktig mat, som man kan äta i stället.

Om man nu vill äta glutenbefriad skräpmat så får man väl göra det, men det ska inte understödjas av skattemedel.”

 

Skriver bloggen idag och det med anledning av artikeln i SvD om att ge glutenintoleranta ekonomiskt stöd…

och jag håller helt med, vi kunde äta någon liten finncrisp eller ryvita förut. Men då jag börjar inse att gluten är boven och övriga beståndsdelar är skräp, finns det ingen som helst anledning att äta detta. Numera kommer inget gluten/spannmål över mina läppar om jag får råda.