Inlägg märkta ‘godis’

Ishallon recept och GOD JUL

22 december, 2015
Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Vill passa på att önska alla bloggläsare en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!
En liten julklapp från mig till er alla blir ett nytt recept på lchf-gods.
Receptet var med i Expressens LCHF-tidning november.

Hål tillgodo och njut den!

Ishallon 20 st

100 gram ekologisk smaklös kokosolja
100 gram frysta hallon

1 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 0,5 dl strösocker)

Gör så här:
Lägg tinade hallon i en kastrull och hetta upp dem till sylt konsistens, mixa med mixerstav.
Sila av dem i en trådsil.
Smält kokosfettet och häll i hallonjuicen. Mixa allt med mixerstaven. Häll upp i ischokladformar och ställ kallt.

Tips: Tänk på att kokosfett smälter vid 24 grader och varmare.

Mandelchoklad – snabb godisruta – latmans marsipanbröd

17 januari, 2014

DSC_0094måste här få delge det allra enklaste och godaste snabbgodisreceptet!

Ta en ruta Lindt 90% och en skiva hemlagad mandelmassa,
violá en riktig godisbit till kaffet!

Mandelmassan görs fort som attan på 4 dl mandelmjöl (ca 180 gram) av god kvalitet, riv i 2-3 bittermandlar och 3 msk Bakery+ sötning, mixa detta i matberedaren någon minut och ta sedan i 2-3 msk vatten eller grädde tills rätt konsistens uppnåtts. Rullas till lämplig tjock korv som sedan man skivar ca 0,5 cm skivor av och lägger på chokladen.

Förvaras kallt i kylskåp ca 5 dgr… om det nu får ligga så länge…

Tips för gourmén: Blanda mandelmassan med 1-2 msk konjak och uteslut samma mängd vatten

****
Någon tror man går upp i vikt av dessa =  mkt kolhydrater. Så är inte fallet.
Chokladen (90% Lindt) ger ca 1,5 kolhydrater per ruta. Mandelmasserullen som helhet innehåller allt från 7-14 gram kolhydrater beroende på vilken sorts mandel /mjöl man använder. Delar man den då i 15 bitar (man kan dela tunnare man styr ju detta själv) blir det ca 1 gram per skiva, det gör att en sådan här liten godisruta innehåller runt 2,5 gram kolhydrater…. dvs kan komma plats i en UFO-lchf.

 

Lakritsbollar

23 augusti, 2012

Ca 10-12 bollar

Ingredienser:
100 gram mjukt osaltat smör
4 dl mandelmjöl
1 msk Mariannsocker = Bakery+  😉
2-3 msk lakritspulver (vill du ha kraftig lakritssmak bör den högre andelen tas)

Mandelmjöl att rulla bullarna i

Gör så här:
Blanda samman allt mkt väl, tycker du det känns väldigt kletigt så kan mer mandelmjöl tas i.
Rulla bollarna i mandelmjöl och ställ dem kallt i några timmar. Föraras i kylskåp.

Marsipanägg – cognac eller pistage

6 april, 2012

ca 15 st, man bestämmer ju själv storleken och mängden.

1,5 dl skållad och skalad mandel
1 bittermandel
1,5 msk sötning Bakery+
1-2 msk grädde
2-3 msk cognac ( kan uteslutas för ren marsipan)

Alternativa barnvänligare marsipanägg ( även för vuxna 😉  )
1 dl malda pistagenötter och ta endast 1 dl mandel
1 msk extra grädde

Gör så här:
Mal mandeln ( och pistage) i en mandelkvarn. Lägg den malda mandeln i en matberedare och mixa in sötningen väl, låt gärna maskinen gå i flera minuter.
Häll sedan i grädde och cognac. Mixa till en fin massa.
Forma sedan fina små ägg (eller bollar om det inte är påsk, eller om du inte orkar fissla med äggformen).
Smält mörk fin kvalitetschoklad i vattenbad och doppa äggen i chokladen.
Lättast är med en gaffel och låt överflödigt rinna av,  så äggen inga ”fötter” får. Lägg dem på smörgåspapper. Låt stelna i rumstemp och ta sedan in dem i kylen.

 

Chokladfudge – godis

13 december, 2011

2 dl grädde
50 gram osaltat smör
30-40 gram choklad 77% eller högre, ju högra kakaohalt ju mindre mängd behövs
ev lite sötning ( Bakery+)vid hög halt av kakao

Gör så här:
Koka upp grädden och lägg i chokladen att smälta med, ta i smöret och låt allt smälta och koka upp under vispning.
Låt sedan det hela småkoka (EJ under lock) i ca 20-30 minuter. Rör runt lite ofta, vakta den. Den ska tjockna. Häll upp i en liten form klädd med bakplåtspapper. Ju mindre form ju högre fudge.

Ställ sedan fudgen kallt i många timmar, gärna över natt. Skär upp i mindre munsbitar. Detta är min lilla variant av lchf-fudge.
Varning för överätning…

Vill du undkomma chokladen ta kakao och smaka av hur mkt  kakaosmak du vill ha och söta.

Tips om den skär sig, prova att droppvis ta i mer grädde och vispa till rätt konsistens.

 

 

 

Ischoklad – grundrecept

13 december, 2011

100 gram mörk kvalitetschoklad minst 70% ( här kör vi alltid 90%)
100 gram kokosfett ekologisk (utan kokossmak om du ska smaksätta ischokladen)
(ev 0,5 tsk vaniljpulver)

Smaksättningar:
1 tsk rivet apelsinskal eller citron
1/2 tsk mald kardemumma
1 tsk kanel
1 msk snabbkaffepulver
1 msk cognac eller whiskey
Några droppar pepparmyntsolja

Gör så här:
Smält kokosfettet och chokladen med vaniljpulvret. Tillsätt smak och smaka av och öka om du behöver mer smaksättning. Häll upp i små formar och ställ kallt. Givetvis är den jätte god utan någon smaksättning alls!

Tips: Ju högre kakaohalt i chokladen ju mer kokosfett kan du tillåta dig ha i. Ju mindre kolhydrater blir det också…

 

 

Marianns variant av Bounty-kulor

8 december, 2011

ca 15-20 st
150 gram mycket mjukt  osaltat smör
2 msk sötning Bakery+
150 gram kokosflingor
0,5 tsk vaniljpulver
1 äggula

100 gram mörk choklad  gärna 90%

Gör så här:
Blanda smöret med sötning, vanilj, äggulan och kokosflingor. Arbeta degen smidig och ställ den kallt en timma.
Forma sedan kulor eller avlånga korta korvar, lägg dem på fat och ställ kallt igen i en timma.
Smält chokladen i vattenbad. Rulla eller doppa bountysarna i chokladen och lägg över dem på en liten plåt klädd med bakplåtspapper och ställ kallt igen minst en timma och flytta de sedan till en burk med tättslutande lock och förvara dem svalt.

©Mariann Andersson

 

Barn och socker

14 juni, 2011

Ja detta är väl ett ständigt problem?

Ungar som är sockerberoende redan i de tidiga åren.
Hur gör ni för att hålla era barn från sockerträsket?

Det är inte lätt då vart vi än vänder näsan så finns sockret där i högar. Nu är ju mina barn vuxna, men de har ju varit små och vi hade lördagsgodis länge. Sedan blev det fredagsmys, med 1 påse chips eller ostbågar och plockgodis och 1 st cola på 1,5 l. Vi var 5 personer länge i familjen och köpte detta att dela på. Men nog har det lilla skapat ett behov ändå…

Yngsta barnet bor ju kvar hemma och hon har självmant valt att leva ett lchf-liv. Hon har nämligen märkt på egen kropp att hon mår bäst då. Igårkväll blev hon ändå sugen på något gott och ställde sig att baka  lchf-kanelsnurror!

Jag tror lösningen är att det måste till bakverk och godis gjort på just dessa lchf-mjöler och sötning som ej ger de fysiska förutsättningarna för  insulinhöjning och sug efter mer när densamma dalar.

Det är ju bra om vi tidigt får in alternativa saker för godis och kakor, när det är fest.
Det är ju också svårt borta, men äter de bra hemma och vid utflykter i skolan kan få med en lchf-kaka/godis, så känner de sig inte så utanför och så  underhålls inte ett sockerberoende eller skapas ett sådant.

Hur gör ni? Hur tänker ni i denna fråga?

 

 

Chokladrutor

22 april, 2011

 Ett recept funnet på nätet för länge sedan och möjligens något omgjort…

ca 20 st

Ingredienser:
1 dl vispgrädde
50 g mörk choklad 90% ( eller 3 msk kakao)
eventuellt 1 msk bakery+ sötning  (behövs ca 2 msk vid kakao)
25 g smör
0,5 tsk vanilj pulver
3 dl mandelmjöl
Kokosflingor

Gör så här:

Hetta upp grädden och låt chokladen smälta i grädden, tillsätt smöret och ev sötning rör tills det blir lite tryffel konsistens. Tillsätt vaniljen och rör ner mandelmjölet, Ta ev mer mandelmjöl om det behövs, det ska gå att forma kvadrater. Doppa kvadraterna runt om i kokosflingor. Ställ och förvaras kallt.