Inlägg märkta ‘grädde’

Grädde vs smör

21 augusti, 2012

Smör är ju grädde utan vassle, dvs mindre protein och inga kolhydrater att tala om.
Så om vi väljer smör i kaffet istället för grädde torde det vara inga problem, eller?

Vi kan roa oss med att kika lite på dessa två eminenta livsmedel.

Grädde: 100 g / 1 dl  innehåller 40 gram fett, 2,10 g protein och 3 g kolhydrater.
Smör: 100g innehåller 80 gram fett, 0,60 g protein och  0,40 g kolhydrater

Nu kommer vi till den viktiga delen…
De flesta tar lätt 1 dl grädde i kaffet och då blir fettandelen 40%
Tar du 2 msk smör i stället så lär du landa på ca 25-30 gram smör och det blir ca 20 gram fett. ( knappt inget protein och kh)
Tar du då också i 2 msk kokosfett (ca 25) så blir den sammanlagda fettandelen ca 45 g.
Inte så våldsamt mycket mer än att hälla frikostigt med grädde i sitt kaffe alltså…

Så alla ni som väljer smör i kaffet istället för grädde kan lugnt fortsätta med detta.

Måste allt innehålla grädde för att bli LCHF?

20 december, 2011

Det råder ibland ett missförstånd angående detta att det antas att maten måste innehålla feta mejerier så som grädde och creme fraiche för att mat kan bli LCHF, så är ju det givetvis inte.

Använder man fett kött så som högrev för grytkött och till ex entrecote behövs nästan inget extra fett bortsett från smöret som ju allt tillagas i, eller kokosfett. Vi kan ta min julköttgryta som ett räkneexempel, den innehåller 1 kg högrev och 50-75 gram smör, detta gör att fördelningen protein och fett blir ca 30% protein och 70% fett, en fin fin LCHF . Att välja det feta köttet och äta fettet från GRÄSBETES/Vilt är det mest hälsosamma du kan äta!

Jag är av den åsikten att använda grädde hit och dit inte alltid är bra, kan vi få tag på den råa varan så kan vi nog frossa i dessa. Men då vi i flesta falla köper processad grädde i affären och oftast utan enzymen laktas tillsatt så mår våra tarmar inte så bra av detta för ofta. Säger dock som Annika Dahlqvist att smöret är ovärderligt!

Är inte alls så säker på att hälsa främjas av för mycket mejerier. Många tycks också inte gå ner i vikt om det frossas i grädde o dyl.

Däremot som sagt är jag övertygad om att råa(obehandlade) mejerier är hälsofrämjande!

En svensk bok om detta.

 

 

Kycklinglåda

16 november, 2011

3-4 port

3-4 grillade bosarpskyckling filéer
smör
Frysta tinade broccoli buketter
1 rejäl bit hackad purjolök
3 dl creme fraiche eller grädde
1-2 ägg
2 dl riven ost
salt och peppar ev andra kryddor

 

Gör så här:
lägg rejäla smörklickar i botten på en ugnsfast form och lägg broccolibukettern, flisa upp kyckling köttet och fördela i formen. Hacka purjon och fördela.Vispa samman CF och kryddor, ägg och blanda i den rivna osten och häll över och gratinera i ugnen  225 grader i ca 10-15 min, eller tills den fått lite färg.

 

 

Köttfärslimpa med bacon och gräddsås

20 oktober, 2011

500 g köttfärs gärna gräsbetes
1 stor finriven gul lök
2 ägg
några skvättar grädde
1 msk kokosnötsmjöl
salt och peppar
Baconskivor

Sås:
Smör
2 dl grädde och ev lite redix

 

Gör så här
Blanda färsen med alla ingredienser utom bacon.
Lägg smörklickar i en ugnsfast form och forma en stor avlång limpa av färsen och lägg den i formen och lägg lämplig mängd bacon ovanpå.
Grädda i ugnen i 175-200 grader i  ca 45 minuter.
Vispa samman redix och grädden och slå det runtom efter drygt halva gräddningstiden, rör runt lite att smör-och baconfettet blandar sig med grädden, låt köttfärslimpan gräddas klart.

 

 

 

Dragondoftande torskgryta

17 oktober, 2011

ca 3 portioner

600 gram torskryggar eller filé
3 dl grädde eller creme fraiche/smetana
ev lite redix
3 msk krossad torkad dragon eller ett knippe hackad färsk + lite torkad dragon
salt och peppar

Gör så här
Salta och peppra på torsken. Häll grädden i en gryta och vispa ner kryddorna och ev redix, koka upp.
Dela torsken i i mindre bitar och låt de puttra i ca 5-8 min i dragonsåsen. Klart!
Serveras med fördel till broccoli.

 

 

 

Hemodlade Björnbär

29 september, 2011

 Dagens skörd av hemodlade Björnbär inplockade av maken

samma solmogna bär fick sedan vaniljgrädde vispad av dottern på sig

Jag behövde bara sitta i soffan och vänta på servering! LYX!

Köttfärslåda-gratäng

18 augusti, 2011

Ingredienser:
500 g köttfärs gärna gräsbetes
1 stor gul lök eller två mindre
1 stor röd paprika
1 zucchini
salt, peppar, paprikapulver, chilipulver, och några skvättar cayennepeppar

riven god ost

2 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl grädde

Gör så här:
1. Fräs lök och färs, ta i hackad paprika och zucchini att fräsa med en kort stund. Krydda.
2. Häll över allt i en ugnsfast form
3. Vispa samman creme fraiche, grädde och äggen.
4. strö  riven ost över köttfräset och häll över äggstanningen
5. Grädda i mitten av ugn i 175-200 grader i 25 min.

ps, ursäkta den dåliga bilden… får bli en bättre en annan gång.

 

Grekisk köttfärslåda

1 augusti, 2011

3-4 personer

500 g köttfärs, gärna gräsbetes
1-2 hackade gula lökar
ca 200 g passerade tomater
2 dl grädde
2 ägg
ca 150 g fetaost
valfri mängd svarta oliver
1 liten tärnad zucchini
salt o peppar
vitlök
oregano
basilika
lite mynta ca 8 blad

Olivolja

Gör så här

1. Fräs lök, tärnad zucchini och färs i smör (inte snåla ;) ).Krydda.
2. Vispa samman passerade tomater och grädde. Vispa sedan ner 2 ägg och blanda i hackad mynta.
3. Lägg köttfräset  i en väl form och häll över äggstanningen.
4. Grädda i ugn 175-200g i ca 20 minuter.

ringla gärna över en olivolja vid serveringen

 

 

Fläderglass

14 juli, 2011

Flädersaft:

5 rejäla fullt utslagna fläder blommor
1 dl vatten
1 msk  citronsaft
2  msk Bakery+

Glassen:
2 dl grädde
2 dl yoghurt
saften från flädern
2 äggulor

 

Gör så här
1. Koka upp vattnet, sötningen och citronen till flädersaften.
2. Ta kastrullen från spisen och lägg i fläderblommorna tryck ner dem lätt i kastrullen med skaften upp.
3. Låt dra i kylskåp över natt. Ta upp blommorna och krama ur dem lite lätt. Saften behöver inte silas om du inte vill.

4. Glassen: vispa äggulorna och blanda samman alla andra ingredienser. Se till att glassmeten är kall innan du kör den i glassmaskinen.

I glassmaskin: Veva till lagom konsistens ca 20 min

I frys: Häll upp i skål och frysa i ca 4 timmar,  rör runt ca var 30 minut.

Tips: Frys in fläderblommor till vinterns glass eller om du bara helt enkelt vill dricka lite flädersaft!

 

 

Köttfärs & bacongratäng

2 juli, 2011

3-4 port
Ingredienser:

ca 600 g köttfärs
1 pkt bacon eller den mängd man vill
2 gula lökar eller purjolök
1-2 dl riven god ost
2 dl grädde eller creme fraiche
2 ägg
0,5 dl tomatpuré
salt, peppar och lite paprikapulver

Gör så här
1. Fräs färs och lägg i löken att fräsa med. klipp bacon i mindre bitar och låt dem också fräsa med en stund. Krydda.
2. Lägg över fräset i en ugnsfast form och strö riven ost över.
3. Vispa samman ägg och grädde eller creme fraichen.
4. Häll smeten över fräset och grädda i ugn 200 grader i ca 20 minuter eller tills såsen ”stannat” något.

Gröna bönor eller en god krispig grönsallad till är gott!