Inlägg märkta ‘grädde’

Marianns kycklinggratäng

20 juni, 2011

3-4 portioner

Ingredienser
3-4 grillade marinerade kycklingfileer i mindre bitar
1 purjolök i skivor
1 knippe fryst sparris i bitar
2 dl grädde
1 dl smetana
1,5 dl riven god ost
40 g smör
salt och peppar
2 ägg

Gör så här

1. Lägg bitar av kyckling i en ugnsfast form och lägg över sparrisen.
2. Fräs purjon i smöret och slå på grädde, smetana och krydda upp, låt koka samman. Stäng av plattan.
3. Lägg den rivna osten att smälta med i den varma såsen.
4. Rör i ett ägg i taget och häll blandningen över kycklingen och sparrisen.
5. Grädda i 175-200 grader i ca 25 minuter, eller tills rätten fått färg och såsen ”stannat” något.

Tips: hetta upp kycklingen med chilipulver, paprikapulver och vitlök som variation.

En god sallad till är jätte gott!

 

 

Chokladtårta med nötmarängbotten

16 juni, 2011

ca 10 bitar

Ingredienser till 2 bottnar:
6 äggvitor
1- 2 msk Bakery+ sötning
1 dl finhackade hasselnötter

Chokladkräm:
1,5 dl grädde
3 äggulor
1- 2 msk Bakery+
6 rutor 90% choklad
150 g mycket mjukt smör

2 dl lätt vispad grädde och lite riven rå-choklad till garnering

Gör så här
1. Vispa ägg, grädde och sötning i en kastrull, låt sjuda tills det tjocknar. Får ej koka och ta bort från plattan så fort den är tjock.
2. Bryt chokladen i mindre bitar och vispa ner en bit i taget i krämen.
3. Ta i smöret i mindre klickar och vispa ner i chokladkrämen. Låt svalna i rumstemp. Bör vara bredbar, är den för lös ställ kallt.
4. Marängbottnarna: vispa vitorna till hårt skum och ta i sötningen och vispa ytterligare i minst 5 minuter.
5. Hacka nötterna och vänd ner dem försiktigt i äggvitorna.
6. Rita upp 2 cirklar på ett bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter.
7. Bred ut  marängsmeten i cirklarna och grädda i 150 grader i 30 minuter. Låt svalna på galler.
8. Bred chokladkrämen på botten och lägg den andra ovanpå.
9. Vispa grädden och bred den lite slarvigt över och garnera med lite riven rå-choklad. Kan serveras med eller utan bär.

Tips:
Använd de överblivna gulorna i frukostens omelett!

©MariannAndersson

 

 

 

Medelhavs-köttfärssås

15 juni, 2011

4 portioner

Ingredienser:

1 kg köttfärs gärna gräsbetes
2 gula lökar
250 g krossade tomater
salt, peppar, vitlök, timjan och basilika
ev 2 dl grädde
smör till stekning

Gör så här
Fräs köttfärsen i smör i en järngryta/stekpanna, ta i löken och låt den fräsa med en stund. Krydda upp och smaka av. Häll på de krossade tomaterna och grädden. Låt småputtra i ca 5 minuter.

 

 

Arbete pågår…

7 juni, 2011

Jag kan inte låta bli att ta fram nya bakverk hela tiden, de tre senaste ”underverken” är jag jättenöjd med.


Om de kommer med i en bakbok återstår att se…

 

 

 

 

 

 

Översta tårtan bakades till sonens 22 års dag i maj och är en Hallonmoussetårta.

Den i mitten är en Moccatårta,  det blev makens födelsedagstårta som också fyller i maj.

Den tredje är en Midsommarpaj och fick avnjutas under Kristihimmelfärds-långhelgen.

Midsommartårtan är klar i huvudet…

och det mest fantastiska med dessa tårtor är ju att det mer eller mindre är mat!

 

 

 

Vaniljglass med rabarberkompott

27 maj, 2011

4-6 portioner

Ingredienser:
6 dl grädde
3 äggulor
1 vaniljstång
2 msk Bakery+

Rabarberkompott:
400 g rabarber
2 msk bakery+
1 dl vatten eller 1 dl torrt vitt vin

Gör rabarberkompotten så här
1. Ansa och skiva rabarbern i ca 2 cm bitar.
2. Häll på sötning och vin eller vatten
3. Låt detta koka upp under försiktig omrörning, låt koka  i ett par-tre minuter. Rör försiktigt om man vill ha lite bitar kvar. Låt sedan svalna under lock.

Gör glassen så här
1. Sjud halva mängden grädde  med sötning och fröna ur urkärnade vaniljstängerna, lägg i stängerna också. Låt sjuda några minuter. Låt svalna något med stängerna kvar. Häll sedan i resterande grädde och ta bort stängerna.
2. Vispa gulorna och ta i lite av den av svalnade grädden, blanda väl.
3. Ta gulorna i grädden och ställ tillbaka på spisen, vispa och sjud vidare. Får ej koka. Sjud tills det tjocknar något. Ställ sedan kastrullen kallt, gärna över natt.

Glassmaskin:
Förbered en förvaringsburk som får ligga i frysen en stund och ställ serveringsskålarna i kylen. Häll sedan smeten i glassmaskinen och veva i sakta mak i ca 15-20 minuter. Häll upp i förvaringsburk eller servera genast.

I frysen:
låt glassen frysa i minst 4 timmar och rör ca 1 gång i halvtimmen.

Servera den kalla glassen med småljummen raberberkompott!

Tips: Frys vitorna.  Kompotten funkar utmärkt som sylt på en rostad skiva ljust bröd.

 

©MariannAndersson

 

Marianns Kokosglass med limemarinerade jordgubbar

13 maj, 2011

4-6 portioner

Ingredienser:
3 äggulor
200-250 g kokosmjölk
2,5 dl grädde
1 dl kokosflingor
2 msk Bakery+

Limemarinad  och jordgubbar
250 g jordgubbar färska eller frysta.
1 st lime, skal och saft

Gör så här
1. Ställ förvaringsburk i frysen och serveringsskålar i kylen.
3.Blanda kokosmjölken med kokosflingor, äggulor och sötning i en kastrull, sjud upp lite försiktigt, får EJ koka. När det tjocknat lite, ta kastrullen från värmen och låt svalna.
4. Häll sedan i grädden och ställ in glassmeten i kylen.
5. Skiva halvtinade eller färska jordgubbar och lägg dem i en vid skål.
6. Riv skalet från 1 st lime och pressa sedan ur saften.
7. Strö limeskalen över jordgubbarna och fördela saften över. Rör runt försiktigt.
8. Är det färska gubbar kan de stå i kylen medan glassen blir klar, är det frysta kan de stå framme.

Glassmaskin:
Häll i glassmeten väl kyld och börja röra så sakteliga i ca 15-20 minuter. Servera med limemarinerade jordgubbar i väl kylda skålar.

Frysen:
lägg glassen i förberedd iskall bunke och rör ca var 30 minut under 4 timmar. Servera sedan i väl kylda skålar med limegubbarna.

Tips: Vill du ha helt len glass uteslut kokosflingorna.

 

©MariannAndersson

 

br /

Frikadeller i currysås

11 maj, 2011

2-3 portioner

Ingredienser:
500g köttfärs
1-2 ägg
2 rivna gula lökar
salt och peppar

1 l vatten + grönsaksbuljong
2-3 dl grädde
30 g smör
1/2 msk curry
salt och peppar

Gör så här
Blanda till färsen, den ska vara lösare än till vanliga köttbullar, ta i grädde annars eller om du bara har ett ägg ta två.
Koka upp vatten+buljong, vattnet ska täcka bullarna väl, fyll annars på med mer sedan.
Gör sedan bullar i lagom storlek och tippa ner dem en efter en i vattnet. Låt koka tills de flyter upp. Efterhand de blir klara tippar du i fler och förvara de som blir klara under lock.
Sila sedan vattnet och spar ca 1 dl av spadet. Fräs curry i smöret lite lätt och slå på grädden och 0,5-1 dl av spadet. Hetta upp och tippa ev ner frikadellerna i såsen, eller lägg upp bullarna på tallrik och servera såsen till.
Servera med kokt blomkål, blomkål och curry gifter sig så fint!

 

 

Förväntan… Mariann kontemplerar

9 maj, 2011

Ja, detta med förväntan, är fascinerande. När man ser glass som denna bredvid, vad förväntar man sig?
När man ser en Budapestrulle?
Visst går läckergommen i gång?

När man ser något med färg så reagerar man, ögat verkligen SER.
och när man då ser kakor och annat sk sött, så VET vi hur det ska smaka och vilken kick det ska ge.

När man då ger sig in i lågkolhydratsbakning, så SER ögat detsamma och förväntan kan vara den samma och därmed kommer en besvikelse när man sedan sätter tänderna i bakverket och smaskar. Smaken är där oftast, men smaken/kicken av socker redan i munnen uteblir helt.

Och det helt klart bästa med lågkolhydratsbakning är att det inte skapar sug efter mer. Det går alldeles utmärkt att äta en sådan glass och inte uppleva denna blodsockerhöjning och sänkning av densamma och det automatiska suget sedan.

Man kan tillåta sig leva med livet och därmed följa med i högtider, födelsedagar och ändå behålla ”förståndet”…

Detta var ju bara mina små funderingar så här dagen efter en ”frossning” av bakverk…

Budapestrulle – LCHF

8 maj, 2011


ca 6 portioner

Ingredienser till botten:
6 äggvitor
2 msk sötning  Bakery+
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl finhackade hasselnötter

Fyllning
2.5 dl vispad grädde
2-3 dl hallon

Garnering lite smält mörk choklad

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Vispa vitor och sötning till en fast marängsmet. Blanda kokosnötsmjöl och de finhackade nötterna och hasselnötsmjölet. Vänd försiktigt ner det i marängsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna  ca 25×20. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på och låt kallna. Vispa grädden, blanda med  färska eller halvtinade frysta hallon och bred över kakan. Rulla ihop som en rulltårta, försiktigt. Garnera med att ringla lite smält mörk choklad över tårtan.

TIPS: Från gun92884 på iFokus

Lägg upp den färdig bakade kakan (fortfarande på pappret) på en fuktig kökshandduk och sedan rulla upp allt (handduk inräknad) snabbt och låta det hela kallna, upprullat. Det gör det enklare att rulla ut kakan för fyllning, för att sedan rulla upp den igen utan att den brister (för mycket).

©MariannAndersson

Sparrissoppa – fest variant och en vardags variant

6 maj, 2011

2 portioner

Ingredienser:

250 g grön sparris fryst eller färsk
1 liten fin hackad gul lök
30 g smör
2 dl grädde
2 dl vatten
salt och peppar

Gör så här
Skär bort alla toppar och använd dem som dekoration i soppan. Fräs sparrisen och löken i lite smör, de får absolut inte få färg, salta och peppra. Häll sedan i 2 dl grädde och 2 dl vatten, låt sparrisen koka i ca 8 minuter, de ska vara mycket mjuka. Mixa soppan med stavmixer eller i en matberedare tills soppan är len och fin.

Om man vill använda soppan som förrätt till en  lyxig middag bör man sila soppan noga och också slå på 1 dl vitt vin att koka med.