Inlägg märkta ‘gräsbetes’

Köttfärslimpa med skirat smör

14 april, 2012

En köttfärslimpa min mor ofta gjorde

500 gram köttfärs gärna gärsbetes
1 ägg
1 dl gröna frysta ärtor
salt och peppar
lite lökpulver

Blanda samman allt och forma till en limpa och lägg i en ugnsfast form och klutta ut rikligt med smör runt omkring och över.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter. Eller tills den är klar.
Smält smör ca 30-50 gram per person att servera till, om inte smöret i formen räcker.

Stifadokryddad köttfärssås med rödvin

30 mars, 2012

500 gram gräsbetesköttfärs
1 stor gul lök hackad
1 pressad vitlöksklyfta
smör
1-1,5 dl rött torrt vin ( kan uteslutas)
250 gram krossade tomater
0,5  tsk kanel
1/2-1 krm mald nejlika
2 tsk oregano
salt och peppar
1 lagerblad

Gör så här:

Fräs köttfärs och hackad lök i rejält med smör.
Krydda och slå på vinet och tomatkrosset. Utesluter du vin kan du ta i vatten och buljong.
Låt småputtra i 10 minuter och servera med en klick creme fraiche. Även shiratakinudlar funkar fint till och givetvis allehanda grönsaker.

 

 

/p

Krämig lövbiffsgryta

11 januari, 2012

3-4 port

800 gram lövbiffar gärna gräsbetes
smör
1 liten finstrimlad purjolök
2 små paprikor av två olika färger finstrimlad
2 dl creme fraiche
2 msk frysta franska örter
3 msk tomatpuré
salt och peppar + lite lökpulver

Gör så här:
Strimla lövbiffen och bryn den i smör, ta den finstrimlade purjon att mjukna med och lägg sedan i paprikan och låt det få ett uppfräs.
Ta i örterna och salta och peppra ev lökpulver. Ta i creme fraichen och tomatpurén. Låt allt koka samman  några minuter.
Servera med en god fräsch sallad.

 

 

Stifado – grekisk köttgryta

30 oktober, 2011

På mitt vis:

1- 1,5 kg grytbitar från gräsbeteskött
Smör
250 gram passerade tomater eller 2 dl vatten + 0,5 dl tomatpuré
1 -1,5 dl dl rött vin
5-7 små lökar eller 2-3 st stora grovt delad gul lök
1-2 vitlöksklyftor hackade
1 kanelstång eller knappt 1/2 tsk kanel
2-3 lagerblad
1 krm mald nejlika
2 tsk oregano

ev vispa ner lite redix  när ca 20 min är kvar av koktiden och ringla olivolja rikligt över grytan vid servering

Gör så här:
Stek grytbitarna och salta och peppra, slå över passerade tomater och vin. Lägg i övriga kryddor och löken. Låt puttra i bortemot 2 timmar eller mer, ju längre tid ju mörare kött. Servera med en grekisk sallad!

 

 

Spanska köttbullar i vinsås

22 oktober, 2011

ca 1 kg gräsbetes köttfärs
2 ägg
1-2 klyftor pressad vitlök
1 rejält knippe finhackad persilja
salt och peppar

Sås:
Smör
2 finhackade gula lökar
2 dl vatten
1 dl rött vin
0,5 dl tomatpuré
salt, peppar och 2 lagerblad

Gör så här:

Blanda ingredienserna till köttbullarna och stek dem bruna runt om i smör.
Fräs undertiden löken  till såsen i rejält med smör i en järngryta och slå över vatten och vin. Krydda och lägg i lagerbladen.
vart eftersom köttbullarna får färg läggs de i grytan och när alla är klara låter man grytan puttra i ca 10 min.

Här har jag också i lite redix i grytan. Serveras som den är eller med valfria grönsaker.

 

 

Köttfärslimpa med bacon och gräddsås

20 oktober, 2011

500 g köttfärs gärna gräsbetes
1 stor finriven gul lök
2 ägg
några skvättar grädde
1 msk kokosnötsmjöl
salt och peppar
Baconskivor

Sås:
Smör
2 dl grädde och ev lite redix

 

Gör så här
Blanda färsen med alla ingredienser utom bacon.
Lägg smörklickar i en ugnsfast form och forma en stor avlång limpa av färsen och lägg den i formen och lägg lämplig mängd bacon ovanpå.
Grädda i ugnen i 175-200 grader i  ca 45 minuter.
Vispa samman redix och grädden och slå det runtom efter drygt halva gräddningstiden, rör runt lite att smör-och baconfettet blandar sig med grädden, låt köttfärslimpan gräddas klart.

 

 

 

Kryddig köttfärsgratäng

16 oktober, 2011

500 gram köttfärs gärna gräsbetes
1 stor gul lök
Valfri mängd blomkål i små buketter
0,5 dl tomatpuré eller liten burk krossade tomater
50 gram smör eller mer
salt och vit och svartpeppar
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk malda nejlikor
0,5 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
1 krm kardemumma
2-3 dl smetana eller creme fraiche
1-2 dl riven god ost

Gör så här:
Fräs hackad gul lök och färsen, krydda (börja med hälften om du är kryddkänslig) och ta i smetana eller creme fraiche, blanda väl runt. ta tomatpurén eller tomatkross och blanda.
Smaka av såsen och krydda ev mer.
Lägg blomkålsbuketter i botten av en ugnsfast form lägg i smörklickar och riv osten och strö den över blomkålen och häll sedan köttfärsfräset över och grädda i ugn 200 grader i ca 25 min.

 

Trevligt när journalister faktiskt förstår något!

8 oktober, 2011
”Journalister älskar smör, skrev kollegan Tord Karlsson i sin krönika i förra veckans Land Lantbruk, apropå den populära LCHF-dieten som bygger på fett och protein men minimalt av kolhydrater.

Däremot älskar journalister inte nötkött. Och det är märkligt då mejerivaror och nötkött hänger intimt samman. Särskilt är det så i vårt land, där en stor del av nötköttet är en biprodukt från mjölkbesättningar. Vad skulle man göra av de tjurkalvar som föds – slå ihjäl dem vid födseln? Äter vi inte nötkött skulle smörbristen bli än mer akut, så enkelt är det.”

Skriver Kerstin Davidsson på Land, hon fortsätter:

”I en ny rapport framhölls att betesmarker är viktiga för klimatet genom sin förmåga att binda kol. I april 2010 kom en rapport som beräknade mejerisektorns utsläpp av växthusgaser till fyra procent av de totala utsläppen, sektorns köttproduktion inkluderad.
Men visst borde vi svenskar äta mindre kött. Att frakta kött till våra middagsbord från Sydamerika är i längden inte hållbart. Att hålla sig till närproducerat är ett bra sätt att radikalt minska konsumtionen.”

Jag blir så trött på när människor och i synnerhet journalister (och dietister) som bara upprepar ”tomma mantran”, påståenden de inte 100% satt sig in i…

Så det är alltså som jag och många med mig hävdar, tom WWF – Ät gräsbetes, för din hälsa och jordens hälsas skull!

 

 

Kretslopp

26 september, 2011

”Med rätt sorts uppfödning och produktion kan kött vara ett mycket miljösmart livsmedel. Huvudsaken är att djuren är helt uppfödda på gräs och örter och att konstgödsel inte används. Om de inte matas med spannmål och sojabönor konkurrerar vi inte heller om samma föda.”

Så skriver man på hemsidan Gröna Gårdar och resten som man skriver är ljuv musik för mig…
Jag tillåter mig att feta upp och kursivera de rader jag finner extra värda att kontemplera…

”Beteshagarna

Beteshagar är ekosystem som har en relativt lång livscykel – man skördar inte en beteshage och de kan därför bli allt från ett tiotal till hundratals år gamla. Korna betar gräset och gödslar där de själva tycker det passar. Detta gör att det skapas en naturlig mångfald av örter, insekter, daggmaskar och andra djur. Ett kretslopp och en artrikedom som korna är en del av. I Sverige är klimatet sådant att djuren inte har bete under vinterhalvåret. Därför odlar man även vall.

Åkermarkerna

Vall är ängar som plöjs och sås om vart tredje till sjunde år. Av skörden gör man sedan ensilage. I samband med plöjningen gödslar vi även vallarna med vår stallgödsel.

Man skulle kunna säga att när gamla åkermarker görs om till vallodlingar tar vi itu med ett läkearbete som markerna har varit i behov av länge. Eftersom man vanligtvis både skördar och bearbetar jorden (plöjer och harvar) på åkrarna varje år, är behandlingen av åkermarker mycket mer aggressiv än behandlingen av till exempel vall. Detta gör att växter, insekter, maskar och andra organismer har svårare att trivas i åkermarker, vilket drabbar både artrikedomen och näringen i marken. Har spannmålsodlingen dessutom varit konventionell, har jorden inte såtts med baljväxter för att naturligt återfå en del kväve från atmosfären. Man har istället troligen använt konstgödsel.

Metangas och kolinlagring

Betesmarker och vallar har – utöver att de bidrar till att bibehålla en artrikedom som skulle ha gått förlorad utan kornas och fårens betande och gödslande – även en annan fördel. Ängar har en förmåga att genom kolinlagring binda kol från atmosfären, på samma sätt som skog gör. Det finns indikationer på att den areal ängar som behövs för att föda idisslare tar upp mer växthusgaser än vad djuren ger ifrån sig i form av metangas. Vilket sammanfattningsvis gör att gräsuppfödda idisslare bidrar till en större artrikedom och ökad kolinlagring.”

Bidra till bättre miljö för oss alla KÖP gräsbetes alltid!

Ps. Kor fiser mindre om de äter artriktig föda…. det gör människan också, 10-15 fisar om dagen är alltså egentligen inte normalt! Ds.

Grönpepparbiff

15 september, 2011

500 g köttfärs från gräsbetes
2 msk krossad grönpeppar
salt
1 ägg
0,5 dl grädde

Smör till stekning

Grönpepparsås:
2 dl creme fraiche och eller grädde
2 msk hel grönpeppar
lite salt och vitpeppar
1 tsk senap
1 tsk grönsaksbuljong gärna biofoods

Gör så här:
Blanda färsen med alla ingredienserna och forma runda biffar, stek dem i smör (snåla inte). Lägg i creme fraichen och eller grädden i en järngryta och lägg i buljon och krydda upp. Lägg över  biffarna i en järngryta efterhand de får färg. Låt det hela sedan småputtra i ca 15-20 minuter.

Servera med grönsaker, här blev det blomkål.