Inlägg märkta ‘gräsbeteskött’

Här får vi bevis för varför vi inte ska äta biffkött

1 november, 2013

som är uppfött på kraftfoder och spannmål. Kvoten mellan omega 6 och omega 3 är fruktansvärt fel. Så fel att det inte är något konstigt att människor alltid har en underliggande inflammation redan från barnsben och som sedan underhålls och får lov att gro och växa till sig till ohälsa senare i livet.

Här får man bevisen iartikeln Dåligt fett i svenskt kött.
13390835_155804c

 

 

 

 

 

 

Klipper in de mest tänkvärda raderna och fetar det viktigaste:
Biffkor som helt föds upp på grönbete får kött med omega-3-fettsyror som hittills mest förknippats med fisk. Det visar försök som forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet gjort på Bjällansås gård utanför Fiskebäckskil. Läs mer »Här får vi bevis för varför vi inte ska äta biffkött

Bild före och efter

31 januari, 2012


Nu trodde ni allt att ni skulle få se mig på bild före och efter viktnedgång va? Lurade  :P

Nej detta slår nästan sådana bilder! Detta är en före o efter gräsbetesdjur bild från Zimbabwe!

Tack till bilderna och intressant läsning om miljö av Per Wikholm på LCHF.se
Läs gärna han långa artikel om LCHF och miljö, den är viktig, om du behöver kött på benen ;)

 

Köttfria måndagar löser inga problem

21 november, 2011

”Köttfria måndagar är inte lösningen på klimatfrågan. Istället borde svenska bönder producera mer kött eftersom den är en av de mest klimatsmarta i världen, skriver Helena Jonsson, förbundsordförande LRF.”
Skriver SvD igår

Man blir förvånad när man läser sådant då de allra flesta går i tron att ju mer vegetariskt  ju bättre är det på alla plan. Jag hoppas dock hon syftar på gräsbetes djur, där man ju föder upp dem rätt.  De skriver vidare:

”Med en växande befolkning globalt och en ökad konsumtion av kött är det viktigt att det kött som produceras ger minsta möjliga klimatavtryck. Då är det viktigt att komma ihåg att det är skillnad på kött och kött – produktion som bidrar till regnskogsskövling eller som på andra sätt är ohållbar är inte rätt väg. Men om debatten ensidigt handlar om att minska konsumtionen finns en uppenbar risk att det är det mest hållbart producerade, och därmed dyrare, köttet som väljs bort på grund av okunskap. Det är inte att göra klimatet en tjänst. ”

och

”Det är viktigt att inte titta på klimatfrågan isolerat utan se den i ett helhetsperspektiv. När det gäller till exempel köttets klimatutsläpp får man inte glömma bort att idisslarna (det vill säga korna) starkt bidrar till den biologiska mångfalden och kan produceras på marker där inget annat livsmedel kan odlas. En mycket viktig aspekt, som i debatten tenderar att glömmas bort.”

Det kött vi ska äta är gräsbetes och det både ur miljösynpunkt =jordens hälsa och vad gäller vår egen hälsa.

Marianns top 3 för hälsa

7 oktober, 2011

Fick häromdagen delta i en undersökning som LCHF.se genomförde. Man ställde två enkla frågor där man hade några val att välja mellan.

Fråga ett var:
Hur många förkylningar man hade om året innan man började äta enligt LCHF?

och nästa fråga var:
Hur många förkylningar har du nu per år?

 

Förkylning av det slaget som påverkar en i 3 dagar eller mer gällde det.
Detta fick mig att tänka lite på vad är det som kan göra att många av oss som äter LCHF knappt aldrig är förkylda.

Mina top 3 till att vi i vår familj inte haft en enda förkylning av det slaget som LCHF.se frågade efter, på 3 år respektive 2 år på LCHF.

1. Att vi äter strikt LCHF, utan en enda smula spannmål och gluten.
2. Att det kött vi köper till 99% är gräsbetes, och fisken vild eller superbra uppfödd, inga tillsatser så långt det bara är möjligt.
3. Vi tar höga doser av vitamin D, vi tar ca 7000 IE /dagen nästan året runt.

Vill du köpa D vitaminer är dessa  tre olika bra: Holistic, Pharma Nord, Bättre Hälsa

Ska bli spännande sedan att få ta del av LCHF.se undersökning för att se om det är fler som har det som vi.

 

 

Lyxliv för djur och människor…

30 september, 2011

Allt vårt kött vi äter och köper är till 99% gräsbetes och idag var det dags att hämta en ädel/speciallåda från Gröna Gårdar  hos lokale Gröna Gårdar köttabonnen Per-Göran Strömbom i Eskilsryd, Borås.

Det är nästan så man kan kalla köttet HÄR- odlat då det är närmare än närmast för oss att hämta detta utmärkt goda kött.
Vi han också klappa kalvar, visst är de söta och välmående?

 

 

 

 

 

 

Kan väl rekommendera att beställa köttboxar från Gröna gårdar och samtidigt så vet man att man gör miljön en tjänst. Biologisk mångfald är vad sånna här gårdar också producerar.

Boxen vår ser ut så här:         och middagen idag såg ut så här:

 

 

 

 

 

 

3 kg entrecote var det i lådan och när den var tömd hamnade katten i den, gissar att den luktade gott ;)

 

Lyxliv? Det är väl så livet egentligen borde se ut för alla?

 

 

Rödvinsgryta på ytterlår

9 september, 2011

När man lyxar till tillvaron med ett gott glas rött på lördagkvällen så passar man på att också ha hemma ett stycke ytterlår eller annat kött som lämpar sig för gryta och kokar detta i lite överblivet rött vin på söndagen. Tänk också på att vin går att frysa.

Rödvinskokt ytterlår
Ingredienser:
ca 1,5 kg gräsbetes ytterlår eller annat grytkött
ekologiskt smör (snåla inte)
salt, vit och svartpeppar, rejält med paprikapulver och lite cajennepeppar
1 stor ekologisk gul lök eller 2 små
2 pressade ekologiska vitlöksklyftor
1/2 burk ca 150-200 g ekologiskt tomatkross
2 dl ekologiskt rött vin
2 olikfärgade ekologiska paprikor

Gör så här:
Bryn  det grovt strimlade ytterlåret runt om och krydda upp. Stek med grovt skivad lök och slå på de krossade tomaterna och lägg i de pressade vitlöksklyftorna. Slå på rödvinet och låt puttra på svag värme i ca 1 timma. Förbered paprikorna udner tiden och lägg i dem efter ca 1 timma och låt dem puttra med den sista  15-30 minuterna. Smaka av såsen och ev krydda upp mer. Ev kan man här tillsätta lite creme fraiche eller grädde.

Serveras som den är eller lägg till mer kolhydrater i form av broccoli eller gröna bönor.

 

Kalops

2 september, 2011

Kalops är ju svensk husmanskost och så himla gott, tar lite tid men är värt sina ett par timmar.

1 kg gräsbetes grytbitar eller högrev
1 stor eller 2 små gula lökar delade i 4 delar
2-3 morötter
salt o, vitpeppar, 8-10 hela kryddpeppar, 5-8 svartpepparkorn och ett par tre lagerblad

Gör så här:

Bryn grytbitarna och krydda med salt och vitpeppar, låt sedan löken bryna med lite kort. Slå över ca 3 dl vatten och lägg i övriga kryddor och morötterna. Låt småputtra i ca 1,5-2 timmar för härligt mört kött.
Servera med alt gröna bönor, blomkål, broccoli eller andra valda grönsaker. Någon skiva inlagda rödbetor är gott till.

 

 

Dagens middag och hälsotankar

30 juli, 2011

Dagens middag en variant av köttgryta med paprika, här blev det färska bönor istället för zucchini. Gräsbetes-kött naturligtvis.

Här finns en lista på vart i landet man kan få tag på detta miljövänliga tom miljöfrämjande kött.

Här kan du läsa mer om naturbeteskött och omega 3 halten

Då förstår man varför riktig mat får lov att kosta pengar och varför dålig mat blir dyr i längden.

Ex jämför en industriproducerad, stressväxt, spannmålsuppfödd och därtill antibiotika i förebyggande syfte uppfödda djur.= minimalt med den essentiella fettsyran omega 3 och överflöd av fettsyran omega 6 som är inflammationsdrivande.

Jämfört med ett djur som fått gå fritt, äta vad som är naturligt för dem och inget kraftfoder som gör att de stressväxer,  fyllda av rätta näringsämnen ex omega 3 i förhållande till omega 6. Om man gjorde en beräkning på kostnad per näringsämne skulle man snabbt se att det billiga köttet i grunden är svindyrt.

Det kostar ju också att vara sjuk med jämna mellanrum, eller hur?

Det verkar som att de som är noga med vad de äter också upplever att förkylningarna lyser med sin frånvaro. I familjen har vi inte varit direkt förkylda på 2 år och jag själv på snart 3 år. Vi kan få lite småkänning, som lite småsnuva i någon timme, eller lite klåda i halsen någon timme i regel inte längre.

Hur upplever du det? Har ni fått samma positiva biverkningar?

Bör väl tilläggas att vi alltid tar rätt höga doser av D-vitamin, det tillsammans med ren och högkvalitativ mat är nog orsaken… tänker jag.

 

Grillkväll

3 juni, 2011

Sommarvärmen är här och långhelg, då är ju grillkväll nästan ett måste.

Vi hämtade en 4 kg gräsbetes-grillåda i onsdags och ur den tog vi ryggbiffar och la i marinad med olivolja, salt, peppar, paprikapulver, lökpulver, och chilipulver.
Gjorde min ”potatis”sallad och serverade en god grönsallad till, + ett glas Valréas… Äkta naturligt rött vin som rekommenderas av Äkta Vara.

Avslutade kvällen med en jordgubbsdröm, mitt recept på rabarberdröm fast med skivade jordgubbar istället.

Kan livet bli mycket bättre?

Nu lär det bli mycket jordgubbar framöver, man måste ju passa på när det är säsong!

 

 

Marianns köttfärslåda

10 maj, 2011

4 portioner

Ingredienser:
800g köttfärs, gärna gräsbetes
salt och peppar
2 dl grädde
2 ägg

Fyllning:
1 röd och orange eller med fördel hellre grön paprika, finhackade
2 gula lökar finhackade
smör

1-2 dl riven ost

Gör så här

Fräs den finhackade löken och paprikorna i smöret, låt det mjukna lite.
Blanda färsen med ägg, kryddor och grädde. Lägg halva mängden i en ugnsfast form och
lägg sedan paprikafräset ovanpå och bred sedan resterande färs över.
Riv lite ost och lägg över, grädda i ugnen 175 grader i ca 30-40 minuter.

Servera med en liten klick creme fraiche.