Inlägg märkta ‘gräslök’

Torskburgare med tomatröra

4 november, 2011

ca 3-4 port

600 gram torsk
1 liten ekologisk citron rivet skal
1 knippe finhackad gräslök
2 ägg
salt och peppar

Tomatröra:
2 finhackade tomater
1 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
1 msk chilisås
1 finhackad charlottenlök

Gör så här:
Torskburgare:
Dela torsken i mindre bitar och lägg dem i en matberedare med knivar, lägg i övriga ingredienser och blanda det till en smet och forma till burgare och stek dem i rejält med smör ca 5 minuter på var sida, eller tills de är färdiga.
Tomatröra: Blanda majonnäs och creme fraiche väl, blanda ner chilisås och den finhackade löken och till sist tomaterna.
Ät och njut!

 

 

Kokt lax med två såser – citronaioli och gräslökscreme

3 september, 2011

Lax med citronaioli och gräslökscreme det är riktig LCHF mat! Köp lax som är vild eller som är uppfödd på räkskal och fiskrens.

Ingredienser:
Laxbitar
1 morot i skivor
1 gul lök i skivor
2 tsk salt
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
3 vitpepparkorn
1 l vatten
1 dl vitvinsvinäger

Citronaioli:
2 äggulor
2 dl ekologisk rapsolja (troligen är kokosolja utan smak ett mkt bättre alternativ till detta, blir ganska mkt rapssmak)
lite salt
1 citron rivet skal
1/2 citron saften
1 st pressad vitlöksklyfta

Gräslökscreme:
1 dl creme fraich
20 g fryst gräslök
salt och vitpeppar

Gör så här:
Blanda allt för fiskkoket (utom fisken) och koka upp i ca 15 min. Lägg sedan i laxen och dra den åt sidan och låt stå i ca 10-15 minuter beroende på tjocklek. Vill du ha en kall lax, låter man det hela bara kallna efter dessa 10 minuter.

Gräslökscreme:
blanda  gräslök, salt, papper och lite av cremefraichen och kör med mixern att allt blir en slät mjuk massa, blanda sedan ner övrig creme fraiche.
Ställ kallt.

Citronaioli:
Låt gärna gulor och olja vara rumstempererat. Vispa upp med handvisp gulorna och droppa i oljan, droppe för droppe, när äggulorna börja suga upp oljan kan man öka farten och låta det sedan rinna sakta. Riv skalet från 1 citron och pressa saften från ca 1/2 och blanda ner.

 

Marianns Laxburgare

19 maj, 2011

3-4 portioner

Ingredienser:
500g lax
200 g torsk
2 ägg
1 citron, rivet skal och saft
1 rejält knippe gräslök
salt och peppar

Gör så här
Dela väl tinad lax och  torsk i något mindre bitar, lägg dem i en matberedare.
Knäck två ägg över, klipp gräslöken och riv skalet av en liten citron över och pressa ur saften och häll över, salta och peppra. Mixa lite snabbt, inte för länge så det blir för finfördelat.
Stek på mellan värme och ganska länge ca 7-10 minuter på varje sida.