Inlägg märkta ‘gratäng’

Spetskål – Vitkålsgratäng

29 september, 2014

DSC_0620Här kommer det en jättegod gratäng som kan göras  både på spetskål och vitkål!

3-4 portioner

1/2 stort vitkål/spetskål eller 1 litet huvud
1 gul lök
50 gram smör
2 dl grädde
1 dl vatten
0,5 tsk johannesbrödkärnmjöl (kan bytas mot ett ägg)
salt och vitpeppar alt svartpeppar (muskotnöt kan också vara gott)
1 ägg
2 dl riven god smakrik ost

Gör så här:
Dela lök och kål grovt och låt gärna lite tjocka bitar hänga samman. lägg lök och kål i en ugnsfast form.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, vispa ner johannesbrödkärnmjölet och tillsätt vatten och grädde (eller bara grädde om du vill det) och vispa ganska kraftigt. Krydda upp och smaka av styrkan på såsen. Låt koka samman och bli het.
Riv osten grovt och ta undan kastrullen från värmen och låt osten smälta ner och röras samman, och rör sist ner ägget väl.

Slå ostsåsen över kålen och ställ in i ugnen i 175 grader i ca 30-40 minuter, beroende på om kålen är en sommarkål eller vinterkål. Du avgör själv hur mjuk du vill ha kålen. Ev täck formen mot slutet om du gillar mjukt kål så den inte blir jätte bränd.

Passar fint till ex köttfärsbiffar och fläskkotletter.

 

Krämig fiskgratäng med medelhavskryddor

22 februari, 2012

1 kg torskfilé eller annan vit fisk
smör
1/2 purjolök i strimlor
3 tomater i skrivor
salt o peppar
3 dl grädde
100 gram creme cheese
0,5 dl tomatpuré
rejält med timjan och basilika

Gör så här:
Lägg ut tinad eller färsk fisk i en ugnsfast form. Lägg över strimlad purjo och skivad tomat och toppa med lite smörklickar.
Koka upp grädden med tomatpurén och vispa, lägg i medelhavskryddorna och färskosten, vispa till en krämig sås.
Häll denna över fisken och gratinera i ugnen i 175-200 grader ca 20-25 min, eller tills fisken är klar.

Krispig grönsallad är gott till.

 

 

br /

Marianns blomkålsgratäng

25 september, 2011

1 blomkålshuvud
50 g smör
3 dl grädde
3 ägg
salt och peppar
paprikapulver och lökpulver
1-2 msk tomatpuré
1-2 dl god riven ost

Gör så här:
1. Smält smör i en ugnsfast form och lägg i skivad blomkål
2. Strö riven ost över blomkålen och vispa samman grädde, ägg och kryddor och häll över
3. Grädda i 175 grader i ca 45 min eller tills blomkålen mjuknat.

Servera till stekt eller grillat kött och fisk
ca 3-4 portioner

 

Köttfärs & bacongratäng

2 juli, 2011

3-4 port
Ingredienser:

ca 600 g köttfärs
1 pkt bacon eller den mängd man vill
2 gula lökar eller purjolök
1-2 dl riven god ost
2 dl grädde eller creme fraiche
2 ägg
0,5 dl tomatpuré
salt, peppar och lite paprikapulver

Gör så här
1. Fräs färs och lägg i löken att fräsa med. klipp bacon i mindre bitar och låt dem också fräsa med en stund. Krydda.
2. Lägg över fräset i en ugnsfast form och strö riven ost över.
3. Vispa samman ägg och grädde eller creme fraichen.
4. Häll smeten över fräset och grädda i ugn 200 grader i ca 20 minuter eller tills såsen ”stannat” något.

Gröna bönor eller en god krispig grönsallad till är gott!

 

 

 

Marianns kycklinggratäng

20 juni, 2011

3-4 portioner

Ingredienser
3-4 grillade marinerade kycklingfileer i mindre bitar
1 purjolök i skivor
1 knippe fryst sparris i bitar
2 dl grädde
1 dl smetana
1,5 dl riven god ost
40 g smör
salt och peppar
2 ägg

Gör så här

1. Lägg bitar av kyckling i en ugnsfast form och lägg över sparrisen.
2. Fräs purjon i smöret och slå på grädde, smetana och krydda upp, låt koka samman. Stäng av plattan.
3. Lägg den rivna osten att smälta med i den varma såsen.
4. Rör i ett ägg i taget och häll blandningen över kycklingen och sparrisen.
5. Grädda i 175-200 grader i ca 25 minuter, eller tills rätten fått färg och såsen ”stannat” något.

Tips: hetta upp kycklingen med chilipulver, paprikapulver och vitlök som variation.

En god sallad till är jätte gott!