Inlägg märkta ‘gryta’

Krämig lövbiffsgryta

11 januari, 2012

3-4 port

800 gram lövbiffar gärna gräsbetes
smör
1 liten finstrimlad purjolök
2 små paprikor av två olika färger finstrimlad
2 dl creme fraiche
2 msk frysta franska örter
3 msk tomatpuré
salt och peppar + lite lökpulver

Gör så här:
Strimla lövbiffen och bryn den i smör, ta den finstrimlade purjon att mjukna med och lägg sedan i paprikan och låt det få ett uppfräs.
Ta i örterna och salta och peppra ev lökpulver. Ta i creme fraichen och tomatpurén. Låt allt koka samman  några minuter.
Servera med en god fräsch sallad.

 

 

Rödvinsgryta på ytterlår

9 september, 2011

När man lyxar till tillvaron med ett gott glas rött på lördagkvällen så passar man på att också ha hemma ett stycke ytterlår eller annat kött som lämpar sig för gryta och kokar detta i lite överblivet rött vin på söndagen. Tänk också på att vin går att frysa.

Rödvinskokt ytterlår
Ingredienser:
ca 1,5 kg gräsbetes ytterlår eller annat grytkött
ekologiskt smör (snåla inte)
salt, vit och svartpeppar, rejält med paprikapulver och lite cajennepeppar
1 stor ekologisk gul lök eller 2 små
2 pressade ekologiska vitlöksklyftor
1/2 burk ca 150-200 g ekologiskt tomatkross
2 dl ekologiskt rött vin
2 olikfärgade ekologiska paprikor

Gör så här:
Bryn  det grovt strimlade ytterlåret runt om och krydda upp. Stek med grovt skivad lök och slå på de krossade tomaterna och lägg i de pressade vitlöksklyftorna. Slå på rödvinet och låt puttra på svag värme i ca 1 timma. Förbered paprikorna udner tiden och lägg i dem efter ca 1 timma och låt dem puttra med den sista  15-30 minuterna. Smaka av såsen och ev krydda upp mer. Ev kan man här tillsätta lite creme fraiche eller grädde.

Serveras som den är eller lägg till mer kolhydrater i form av broccoli eller gröna bönor.

 

Köttgryta med paprika

1 juni, 2011

4 portioner

Ingredienser:
800 g grytbitar nöt gärna gräsbetes
3 gula lökar
2-3 paprikor av olika färg
2 zucchini
1 chili
2-3 dl creme fraiche eller smetana
Smör
Salt, peppar, paprikapulver och vitlök

Gör så här
Fräs grytbitarna i smöret och krydda upp. Grovhacka löken och låt den fräsa med en stund.
Grovhacka chilin och lägg i. Häll sedan på någon dl vatten och låt detta små puttra på låg värme i ca 1-2 timmar, ju längre tid ju mörare kött.
När det återstår ca 30 minuter av koktiden, blanda ner creme fraichen och sedan tar du i de grovt hackade paprikorna och vänder ner dem och tillsist lägger du över de skivade zucchinisarna och låter grytan puttra de sista 30 minuterna.

Tips: Ta rött vin i stället för vatten.