Inlägg märkta ‘hallon’

Hallongifflar

6 juli, 2012

Varför inte lite hallon mellan alla jordgubbar som åker  ner i magen i dessa jordgubbstider…

8-10 st

4 ägg + 1 äggula
2 msk Bakery+
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk
1 tsk kardemumma stött
2 tsk bakpulver

ca 1 dl hallon
lite smörskivor
1 uppvispad äggvita
lite mandelspån

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt i flera minuter.
Häll i smält smör och grädde och blanda väl.
Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten. Låt svälla i minst 5 minuter.
Kavla ut degen  mellan två oljade bakplåtspapper till en rektangel ca 20-30 cm.
Lägg ut hallon och hyvla tunna smörskivor ca 8 st och lägg här och var.
Vik över från två håll mot mitten, och vik sedan en gång till över mot kanten.
Skiva sedan 8-10 st gifflar och lägg ut på bakplåtspapperklädd plåt.
Pensla med uppvispad äggvita och strö över mandelspån.
Grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter

©MariannAndersson

 

Lemon curd eller lime – apelsin – hallon – blåbärs curd

20 juni, 2012

Lemon curd – Citronkräm är gott till rostat bröd, fyllning i tårtor och bakverk  eller tillsammans med färska bär och grädde.

Till ca 3 dl curd

2 ekologiska citroner, finrivet skal och saft (ca 1 dl)
eller ca 4 st lime eller 1 st ekologisk apelsin eller 3 dl frysta hallon eller blåbär tinade mosade och passerade i trådsil
100 gram mjukt osaltat smör
2 ägg
2 äggulor
2 msk Bakery+ sötning

Gör så här:
Vispa samman ägg, socker, skal och saft från citronerna/lime/apelsin eller saften från hallon/blåbär i en kastrull, låt detta nästan koka upp under vispning, men absolut inte koka.
Sjud krämen tjock , ta från värmen och rör sedan ner smöret.
Häll upp i glasburk, krämen håller sig ett par dagar i kylskåp, går däremot utmärkt att frysa i portioner.

©MariannAndersson

Choklad- och hallonkaka

2 februari, 2012

ca 8-10 bitar

Ingredienser:
150 gram smält osaltat smör
5 ägg
2 msk Bakery+  sötning
2 dl creme fraiche eller smetana
1 msk kardemumma
1/4 tsk vaniljpulver
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl hasselnötsmjöl ( kan bytas ut mot 0,5 dl kokosnötsmjöl eller 1 dl mandelmjöl)
2 tsk bakpulver

Topping:
100 gram hallon
50 gram grovt hackad 70% mörk choklad
lite flagad eller hackade hasselnötter ( kan uteslutas)

Gör så här:
1. Vispa ägg och sötning fluffigt och vispa ner Creme Fraiche eller smetana och vanilj och kardemumman, häll i det smälta smöret och vispa.
2. Blanda de övriga torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.
3. Smöra och pofiberbröa en rund 22 cm diameter springform och häll i smeten, strö hallon och chokladen över och strössla till sist med hackad/flagade hasselnötter.
4. Grädda i 175 grader i ca 40 min. Låt svalna.
Ev pudra över lite  Bakery+ . Kan serveras med lite lättvispad grädde om man vill.

©MariannAndersson

 

Snabbdessert

20 januari, 2012

Denna dessert slänger man ihop på mindre än 10 minuter. Äts med fördel lite ljummen.
2  port:
75 gram osaltat smör
1 msk Bakery+
3 msk fibrex
0,5 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl

hallon och vispad grädde

Gör så här:
Smält smöret och ta i sötning, blanda sedan ner de torra ingredienserna väl och låt svälla någon liten minut.

Lägg sedan en klick av nöt/mandelblandningen i en skål lägg lite hallon och fördela resterande blandning över och toppa med grädde och några hallon.

 

 

Sommarvatten – eget smaksatt bubbelvatten

20 maj, 2011

Hallon- myntavatten

Ingredienser:
5-7  Hallon
5-7 hackade myntablad
ett par droppar citron
Kallt hemmabubblat vatten – vatten

Gör så här
1. Färska eller halvtinade hallon delas.
2. Mynta bladen grovhackas.
3.Lägg i myntan och hallonen i ett högt glas.

4. Fyll ett högt glas till ca hälften och ett par droppar citron tillsättes. Rör runt och låt stå en stund, fyll sedan upp med mer bubblor när det ska serveras och lite is i är gott. Sedan kan bubblor fyllas på efterhan.

Jordgubb-basilikavatten

Ingredienser:
4-5  Jordgubbar, färska eller frysta
7-10 hackade färska basilikablad
ett par droppar citron
Kallt hemmabubblat vatten – vatten

Gör så här
1. Färska eller halvtinade jordgubbar delas/skivas.
2. Basilika bladen grovhackas.
3. Lägg i basilika och jordgubbarna i ett högt glas.
4. Fyll ett högt glas till ca hälften och ett par droppar citron tillsättes. Rör runt och låt stå en stund, fyll sedan upp med mer bubblor när det ska serveras och lite is i. Sedan kan bubblor fyllas på efterhand.

 

 

 

Budapestrulle – LCHF

8 maj, 2011


ca 6 portioner

Ingredienser till botten:
6 äggvitor
2 msk sötning  Bakery+
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl finhackade hasselnötter

Fyllning
2.5 dl vispad grädde
2-3 dl hallon

Garnering lite smält mörk choklad

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Vispa vitor och sötning till en fast marängsmet. Blanda kokosnötsmjöl och de finhackade nötterna och hasselnötsmjölet. Vänd försiktigt ner det i marängsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna  ca 25×20. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på och låt kallna. Vispa grädden, blanda med  färska eller halvtinade frysta hallon och bred över kakan. Rulla ihop som en rulltårta, försiktigt. Garnera med att ringla lite smält mörk choklad över tårtan.

TIPS: Från gun92884 på iFokus

Lägg upp den färdig bakade kakan (fortfarande på pappret) på en fuktig kökshandduk och sedan rulla upp allt (handduk inräknad) snabbt och låta det hela kallna, upprullat. Det gör det enklare att rulla ut kakan för fyllning, för att sedan rulla upp den igen utan att den brister (för mycket).

©MariannAndersson

LCHF – sylt

4 april, 2011

Hemlagad sylt enligt LCHF är inte något svårt, det har ju många gjort säkert, men jag vill ändå göra ett blogginlägg om mitt sätt och visa detta på en rostad skiva ljust bröd. Ja, nu är ju brickan här en födelsedagsbricka, men man ser syltmackan ändå.

Så här blev brickan som serverades på sängkanten, ägg och ansjovis smörgåsar och en ”slask” smörgås med min hemlagade Drottningsylt.

För just Drottningsylten tycker jag kräver ett litet annorlunda tillverkningssätt som jag ser det. Lägg en utvald mängd frysta hallon i en kastrull, värm på mellanvärme och rör då och då försiktigt, man vill egentligen bara att hallonen saftar sig och inte mosas sönder helt. När hallonen ser saftiga ut och varma (ska ej koka) så tar man kastrullen från plattan och tillsätter de frysta blåbären,  ex kan till 1 dl hallon passa med 0,5 dl blåbär. Vänd bara runt lite lätt att bären blandar sig med varandra, inte så att blåbären färgar sylten. Lägg upp på smörgåsen som  är ljummen och förberedd med en a lá LCHF hyvlad skiva smör.

Voilá, världens godaste syltrostbrödsmörgås!

Ljummen hallonsylt på kall ostkaka är inte fel, serverad med en redig klick grädde, grädden är inte ett måste.
Kall ostkaka med ljummen sylt är himmelskt!

Värm frysta hallon precis som för drottningsylten, men skippa blåbär.
Sötningsmedel behövs inte, för när frysta hallon värms framkommer en helt underbar speciell sötma…

Carpe vita!

©Mariann Andersson