Inlägg märkta ‘hälsa’

Daglig solning bra för hälsan!

9 april, 2014

solaIdag är den stora nyheten att kvinnor som solar dagligen lever längre, om detta skriver fler men jag väljer att länka till Sveriges Radio, där kan du höra det hela också.
”Det som är så kontroversiellt är att  Pelle Lindqvist, docent vid Karolinska Institutet  säger:
Dödligheten bland kvinnor som undviker att sola är dubbelt så hög jämfört med kvinnor som solar. Det visar en ny svensk studie, rapporterar Sveriges radio.
– Det är ju en väldigt stor skillnad. Vi har ju nationella riktlinjer som man ger ut för att förbättra hälsan och det känns ju väldigt konstigt då de som följer solriktlinjerna har en dubblerad risk att dö istället för en minskad risk.” skriver GP

Gäller det kvinnor gäller det även män givetvis 😉
Vore önskvärt om detta kunde spridas!

Det man varnar för och som bör varnas för är kraftigt och överdrivet solande.
Pelle Lindqvist säger:

”– De som översolar och bränner sig har en ökad risk att få melanom, men dödligheten hos kvinnor som fått melanom var inte ökad bland solare, säger Pelle Lindqvist.

En hypotes är att D-vitaminet, som man får genom att sola, och som skyddar mot en rad sjukdomar, är det som ger de solande kvinnorna ett extra skydd. Pelle Lindqvist tycker Sverige borde ändra riktlinjer kring solning och rekommendera daglig solning.

– Det vi tror är att man skall sola dagligen och man skall sola kort mitt på dagen.”

man behöver inte sola sig som en stolle och bli bränd, det räcker som sagt med 20-30 minuters solande mitt på dagen. Sedan kan man öka den tiden ju brunare man blivit. 20 minuters solande ger 10.000 IE D vitamin!

Tillhör du den stora skaran av innearbetande folk och inte kan sola mitt på dagen, eller bor i vårt land där solen ofta är bakom moln MÅSTE man inta tillskott!

Försök ta 4000-7000 IE dagen. Holsitic är ett bra märke som kan fås tag på även i hälsokostaffären.

 

 

Omega 3 kan skydda mot hörselnedsättning

28 augusti, 2012

En ny studie från University of Sydney visar att två fiskmiddagar (bör väl vara fet fisk?) kunde reducera åldersrealaterad hörselnedsättning med 41%  för 50-åringar.
Hörselnedsättning är vanligt i USA  över 36 miljoner människor drabbas  efterhand man åldras.
Det behövs dock mer forskning för att bekräfta sammanhangen.

Det finns säkert läsare här som har svårt att få i sig fet fisk minst 2 gg veckan,  då kan ju ett omega 3 tillskott vara lösningen.
Den jag och familjen tar är Oil4Life som snart byter till Arcticmed olja. Kommer återkomma med info när det blir aktuellt.

 

 

 

Vitamin D3 – Guds gåva till mänskligheten eller min hyllning till solen och livet

12 augusti, 2012

Nu har jag och Elisabeth Puur inlett ett mycket spännande samarbete omkring artikelserier om Hälsa. Vi träffades via internet på grund av gemensamma intressen och det ena gav det andra. Jag själv har ju en brinnnade inre önskan om att göra skillnad, att hjälpa människor till hälsa på olika sätt. Mina bakverk och bloggen är ju ett sätt, men kan jag nu också få publicerat en rad hälsoartiklar som gör att vi alla får en djupare förståelse av kost och hälsa och tillskottens betydelse.

Jag brinner lite extra för unga flickor och kvinnors hälsa då det är de som ska bära och föda nästa generation, det vore underbart att få lyfta fram vad de behöver tänka på vad gäller kost och hälsa. Att också framöver komma in på oss kvinnor i menopaus och vad vi kan behöva tänka på vore också en bra infallsvinkel på artiklar. Männens problem med prostata mm. Finns oändligt mycket att skriva omkring. Jag efterlyser också härmed, vart era tankar går? Vilka hälsoaspekter skulle ni vilja läsa om?
Kort sagt alla bör läsa och sprida dessa artiklar som kommmer att komma ut på bloggen med jämna mellanrum här framöver.

God läsning och här har ni Elisabeth Puur: Läs mer »Vitamin D3 – Guds gåva till mänskligheten eller min hyllning till solen och livet

Förändra världen…

10 augusti, 2012

Det har legat som en inre önskan sedan jag var ca 30 år, och när jag lägger ner stor tid och energi på något så är det för att jag tror det betyder något och kan göra en skillnad.
Exempelvis detta bloggande har fått den betydelsen också. Jag startade bloggen (mitt första inlägg) för att kunna bjuda frikostigt på matrecept och min uppfinning av goda bakverk med kokosnötsmjöl och vid den tiden så visste jag inte att det skulle bli en bakbok, men tanken gick att Om det blir en bakbok så måste jag finnas till hands för att ta ansvar och ta hand om mina recept ”mina barn”.
Så här är jag och bloggar! Läs mer »Förändra världen…

Sockerarten fruktos kanske är det största hälsoproblemet?

30 juli, 2012

Docent Ralf Sundberg skriver i sin blogg om ”Socker är ett gift” och nämner en undersökning av kostvanor som gjorts på kvinnor i ett Sydamerikanskt naturfolk och en grupp indiankvinnor i slummen i Lima. Läs i bloggen om de intressanta resultaten.

Det Ralf också skriver är:
”Vad gäller spannmål vet vi att dagens vete inte är detsamma som det som din mor eller mormor bakade med för trettio år sedan. Proteinhalten är väsentligt lägre och stärkelseinnehållet är högre, varför nivåerna av det fettbildande hormonet insulin blir högre av det bröd som bakas idag. Men även glutenproteinerna har förändrats av den omfattande växtförädlingen, något som lett till att glutenintolerans blivit dubbelt så vanligt i befolkningen. Glutenintolerans är sannolikt bara toppen på isberget. Mycket tyder på att dagens gluten har negativa hälsoeffekter på långt fler människor genom att vara inflammationsdrivande.

Sockerarten fruktos kanske dock är det största hälsoproblemet. Många luras av att fruktos inte höjer blodsockret, alltså blodglukos och därmed har ett lågt GI, men det är tyvärr en överförenkling som missar det väsentliga. När vi äter socker höjs nämligen blodets halt av fruktos. Denna sockerart är sju gånger mer reaktiv än glukos och bildar så kallade Advanced Glycaemic End products genom att förena sig med proteiner, vilka därmed inte fungerar optimalt i sina olika biologiska uppgifter. Att vi glömt bort fruktos beror på att vi inte rutinmässigt mäter det!”

Så att använda ett sk. GI socker som ju är till största delen fruktos gör kanske att vi lurar oss själva?
Läs mer »Sockerarten fruktos kanske är det största hälsoproblemet?

Lågkolhydratskost (LCHF) är inte detsamma som högproteinkost

27 juni, 2012

”Proteinrik kost med lite kolhydrater ökar risken för hjärtsjukdom och stroke. Det visar en ny svensk-amerikansk studie, som är en av de största vetenskapliga undersökningarna hittills om de långsiktiga effekterna av lågkolhydratdiet.

– Den som vill gå ner i vikt bör inte okritiskt kasta sig över modedieter som Atkins och LCHF och stirra sig blind på kortsiktiga viktresultat. Man måste också tänka på de långsiktiga hälsoeffekterna, säger Hans-Olov Adami, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.”
Skriver DN idag.

Varför går det inte in att LCHF inte betyder mer kött?
LCHF redan i bokstäverna säger vad det handar om:
Lite carb=kolhydrater och högre fett

Meningen med LCHF är ju att vi byter ut kolhydraterna mot mer fett.
Vi äter samma mängd protein som man alltid rekommenderat, ca 1-2 gram per kilo egen kroppsvikt brukar vara det man säger.
Men däremot så tar vi bort kolhydrater och ersätter den energin med fett.
Det gör också att maten inte simmar i fett, vi äter inte bacon simmandes i smör…
Bilden visar hur mina middag i regel ser ut. Två biffar, lite sallad eller kokta grönsaker och en liten sås till.

Tycker nog att folk som kommenterar LCHF också måste sätta sig in i vad det egentligen betyder och inte bara gissa.

Per Wikholm på LCHF.se gör en bra kommentar

 

 

 

Våra solfattiga somrar…

12 juni, 2012

Sommaren är kort, det mesta regnar bort…

Våra solfattiga somrar går mig snart på nerverna, man blir ju snart desperat efter solvärme mot naken hud…
Det var underbart att vara på Kreta och känna solens goda nyttiga strålar mot naken hud…

Jag inser mer och mer att vi bör alltid ta D-vitamin eftersom våra somrar ser ut som de gör. Vem av oss hinner ut kl 12 sommarens ALLA dagar i 20 minuter med större delen naken hud mot solen?
Hur många soldagar har vi?
Skulle mot all förmodan solen vara framme så jobbar vi och ofta inne, vi tom tränar inomhus numera…
Har vi semester känns det som det alltid regnar…

Problemet är ju ändå att vi måste ut varje dag hela sommaren i solen någon gång mellan 11-15 om det ska tillverkas någon d vitamin.
Illustrerad Vetenskap skriver i en mycket intressant artikel att 20 min varje dag  i solen för att ladda D vitamin depåerna helt.

D vitaminet är ett supervitamin och är nödvändigt för immunförsvar, celltillväxt och hormonreglering.
Vid brist på vitaminet kan inte immunförsvaret aktiveras.
Jag måste nog säga att det är där vi i familjen mest lagt märke till att våra extratillskott av D vitamin har betytt allt.
Läs mer »Våra solfattiga somrar…

Så förstördes våra tänder…

2 juni, 2012

Ruttnande tänder och trånga käkar. Den moderna människan har länge haft stora problem med tandhälsan.
Orsaken är att våra tänder är evolutionärt anpassade för något helt annat än vår nutida föda.
Så skriver GP

De fortsätter:
”Faktum är att förfallet började redan för 13 000 år sedan i samband med jordbrukets uppkomst i vår del av världen.
Innan dess, när alla människor var jägare och samlare, var det nästan bara mycket gamla människor som hade hål i tänderna. Det framgår av undersökningar av kranier från olika stenålderskulturer.
Men när människorna började äta stora mängder växtföda med mycket kolhydrater – föda baserad på de olika sädesslagen – förändrades allt. Kolhydrater är en form av socker och socker är den överlägset främsta orsaken till tandröta.
Vid en forskningskonferens i USA om våra tänders historia presenterades nyligen data som visar att nästan tio procent av de första jordbrukarna hade hål i tänderna. Det kan låta rätt lite, men var ändå en drastisk ökning jämfört med tidigare”

Detta kunde ju Weston A Price konstatera för länge sedan…

Wikipedia om Weston Price Foundation.

Weston A Price Foundation

Finns det någon ungdom idag som inte har tandställning? Här har alla mina tre haft det…

Det är som Lasse Berg ofta konstaterar att ”limpan är roten till all ondska” 😉 se 6 min in i videon.
Den är alltså inte bara roten till all ondska i världen den är också roten till ”ondskan” i våra kropp och ohälsa… och vad det i grunden är i limpan som skapar ohälsa är ju gluten och andra antinutrienter som fytiner och lektiner.

 

Fytinsyra i nötter – är det något att fundera över?

19 maj, 2012

Fytinsyra är något vi bör ta hänsyn till i synnerhet i spannmålet, då detta ofta äts som huvudel av måltid så som ris och pasta. Bröd är ju också ett livsmedel som äts som en hel måltid, ofta frukost och lunch eller kvällsmålet.

Johannas kost och hälsa blogg ( superbra blogg att bedriva forskning i) skriver mycket bra om spannmålet och fytinsyra.
Bla. att förr i tiden åt man aldrig obehandlade spannmål utan de var alltid jästa (surdeg) vilket tar bort en hel del av just fytinsyran.
Numera jäser bröden fort med stora mängder jäst och är i stora drag råa.
Högst halt av fytinsyra finns i havre.

Fytinsyra är alltså en antioxidant, men till skillnad från de flesta andra så är den negativ för oss; den binder nämligen upp mineraler som järn, kalcium, zink och magnesium, vilket medför att upptaget av mineraler från fullkornscerealier blir mycket lågt. I synnerhet vegetarianer får lätt mineralbrist på grund av att fytinsyra hämmar deras upptag.

Men hur är det då med nötterna som vi gärna äter lite då och då och faktiskt också bakar med?
Läs mer »Fytinsyra i nötter – är det något att fundera över?

Salt är livsviktigt

15 maj, 2012

Överläkare Björn Hammarskjöld skriver på Kostdemokrati om att saltbrist leder till döden

Vi behöver 15-25 gram salt per dag och livsmedelsverket rekommenderar 5 gram.
De skriver också att ju mer salt i maten desto mindre mat äter man…
man kan ha upp till 100 gram salt i mat över dagen utan problem om man har tillgång till vatten.

Läs artikeln om hur folk dör på sjukhusen av saltbrist.

Vill du läsa ännu mer om salt så läs här på Stig Hastrups översatta sida.

 

 

/p