Inlägg märkta ‘honung’

Jag som trodde ”LCHF” höll på att godkänna fruktos…

22 april, 2013

honungmen  nu skrev Kostdoktorn om fruktos och Agave sirap, och det var ju ett förklarande inlägg men det bästa kom väl i Per Wikholms kommentar och JAUS lite längre ner fyllde i något viktigt…

För nu på senare tid har det rekommenderats just fruktos och man har lyft fram dem med lågt GI och tyvärr inte förstått just det som Per Wikholm skriver ”Fruktos ger till skillnad mot glukos ingen som helst mättnadssignal. Fruktos är därför av flera skäl värre än glukos vilket dock inte betyder att glukos/druvsocker/dextros är bra.

Det är ett otyg och en skam för LCHF-rörelsen att agavesirap, honung, kokossocker, palmsocker, lönnsirap med mera lyfts fram som nyttiga alternativ till socker.”

Per Wikholm skrev också något bra häromsistens på LCHF.se som jag väljer att citera lite ifrån här:
”anser jag ändå att stevia (samt erytritol) sannolikt är de minst dåliga sötningsmedelsalternativen. De finns i naturen och har ätits av människor under lång tid. Värt att veta är att stevia används i stor skala i Japan under flera årtionden, detta på grund av att japanska myndigheter aldrig godkände det artificiella sötningsmedelet aspartam. Så Coca Cola och andra läsktillverkare var tvungna att använda stevia (som var godkänt) i sina light-läsker.

Min åsikt är också att stevia blivit styvmoderligt behandlad jämfört med andra, ofta artificiella sötningsmedel. Livsmedelsverket/EU borde ha godkänt stevia för årtionden sedan istället för att godkänna aspartam och sucralose. Nu ägnar sig Livsmedelsverket åt att jaga de livsmedelsproducenter (t ex Fun Light Green) som skriver ”sötat med stevia” på sina produkter. Livsmedelsverket kräver att det ska stå ”sötat med steviolglukosider” istället. Jag kan bara tolka det som att Livsmedelsverket går sockerindustrins ärende och vill framställa stevia som något suspekt och kemiskt genom namnet steviolglukosider. Jag tror aldrig att Livsmedelsverket kommer att kräva att de sockrade youghurtarna med deras eget nyckelhålsmärke ska skriva ut den kemiska formeln för socker (C12H22O11) på deras förpackningar.”

 

Fruktosens vara eller inte vara?

12 september, 2012

Fruktos är troligtvis den värsta sortens sötningsmedel alla kategorier. Fruktos kan endast förbrännas av levern och det är därför den får ett lågt GI. Lägst GI-värde, 19, har alltså ren fruktos, som är en naturlig sockerart som finns i frukt och honung, men undersökningar har visat att fruktos stimulerar fettinlagringen i kroppen.
Tom inom GI undviker man numera fruktos så som ex honung. Kan notera att man numera förordar Hermesetas och Canderel?
Fast i senare rader säger man ät torkad frukt?? Torkad frukt är också fruktos!

Den flytande rinnande honungen innehåller mer fruktos än den mer fasta gulvita honungen. Om honungen är uppvärmd till 85 grader dvs  pasöriserad då innehåller den inte de viktiga enzymerna och antibakteriella egenskaperna. Butikshonung är ofta uppvärmd till 45 grader som ex Kung Markattas
Shenet
 skriver bla om finfiltreringen av honungen.
Barn under 1,5 år bör inte äta honung.
High Fructose Corn Syrup – HFCS verkar vara den värsta av alla fruktoser, den ska tydligen döpas om till Majssocker, låter kanske inte lika illa… Läs mer »Fruktosens vara eller inte vara?