Inlägg märkta ‘insulin’

Insulin är gödning för cancer

17 oktober, 2011

”Höga insulinnivåer är en stor riskfaktor när det gäller att utveckla prostatacancer. Det är den viktigaste slutsatsen som läkaren Jan Hammarsten kommit fram till efter 20 års forskning på prostatacancer. Hans rön har nyligen publicerats i den ansedda tidskriften ”Nature”. Han liknar insulin vid ”gödning för cancer”.

Det bästa man kan göra för att motverka prostatacancer, är alltså att äta mat som höjer insulinhalten i blodet så lite som möjligt.

Den diet som bäst uppfyller dom kraven är den s.k. LCHF-dieten, som går ut på att äta så lite kolhydrater som möjligt och istället äta mer nyttigt fett.

Jon åkte till Ludvika lasarett och träffade Jan Hammarsten, som regelbundet kommer upp från Halland, där han bor, och jobbar på urologmottagningen:

Här kan du lyssna på intervjun!

Läkarna som ansluter sig  till lågkolhydratskost blir bara fler och fler…

 

Barn och socker

14 juni, 2011

Ja detta är väl ett ständigt problem?

Ungar som är sockerberoende redan i de tidiga åren.
Hur gör ni för att hålla era barn från sockerträsket?

Det är inte lätt då vart vi än vänder näsan så finns sockret där i högar. Nu är ju mina barn vuxna, men de har ju varit små och vi hade lördagsgodis länge. Sedan blev det fredagsmys, med 1 påse chips eller ostbågar och plockgodis och 1 st cola på 1,5 l. Vi var 5 personer länge i familjen och köpte detta att dela på. Men nog har det lilla skapat ett behov ändå…

Yngsta barnet bor ju kvar hemma och hon har självmant valt att leva ett lchf-liv. Hon har nämligen märkt på egen kropp att hon mår bäst då. Igårkväll blev hon ändå sugen på något gott och ställde sig att baka  lchf-kanelsnurror!

Jag tror lösningen är att det måste till bakverk och godis gjort på just dessa lchf-mjöler och sötning som ej ger de fysiska förutsättningarna för  insulinhöjning och sug efter mer när densamma dalar.

Det är ju bra om vi tidigt får in alternativa saker för godis och kakor, när det är fest.
Det är ju också svårt borta, men äter de bra hemma och vid utflykter i skolan kan få med en lchf-kaka/godis, så känner de sig inte så utanför och så  underhålls inte ett sockerberoende eller skapas ett sådant.

Hur gör ni? Hur tänker ni i denna fråga?

 

 

Lightprodukter ska slängas och aldrig mer köpas

16 april, 2011

Nu vill flera experter avråda från dem helt.
– En del absorberar sukralos och det kan möjligen lagras i hjärnan, levern eller fettvävnader för all framtid, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet.

En av orsakerna att vi bör helt sluta med sötningsmedel är på grund av att man lurar sin mättnadskänsla och att sötningsmedel blir ett beroende.
många av dessa sötningsmedel som används istället för socker (sackaros) är ändå blodsockerhöjande och därmed blir insulinnivåerna höga och fettinlagring pågår.

Så töm kylskåpet på lightprodukter

De vanligaste söntingsmedlen

ASPARTAM Aspartam har en sötningseffekt som är omkring 200 gånger högre än den hos vanligt socker. Det bryts långsamt ned i sura lösningar och snabbt vid uppvärmning.
ACESULFAM-K Dess främsta användningsområden är sötning av saft, läsk, konfektyrvaror och glass. I djurstudier med mycket höga doser acesulfam K har man sett effekter som förstorad blindtarm, diarré och en liten viktminskning.
CYKLAMATER I Sverige är cyklamat endast tillåtet för användning i bords-sötningsmedel.
SACKARIN Sackarin är 300-700 gånger sötare än vanligt socker och har alltså den starkaste sötningseffekten av de i dag använda sötningsmedlen.
Och resterande sötningsmedel, godkända av Livsmedelsverket… Sorbitol, sorbitolsirap, mannitol, isomalt, sukralos, taumatin, neohesperidindihydrochalcon, neohesperidin DC, neotam, salt av aspartam och acesulfam, maltitol, maltitolsirap, laktitol, xylitol, erytritol.

Larmrapporter:

Nils-Gunnar Ilbäck, professor vid toxikologiska enheten vid Livsmedelsverket, svarar på larmrapporter.
SACKARIN LEDER TILL ÖVERVIKT En studie från 2008 av amerikanska forskare visar att ett matintag med sötningsmedlet sackarin kan leda till övervikt till skillnad om man hade ätit samma mat med socker.
ASPARTAM KAN GE CANCER 2005 kom en studie om att den vanliga sötningstillatsen aspartam kunde ge cancer. – Det är en italiensk grupp som har publicerat ett antal artiklar. Men de är så egendomligt gjorda och följer inte de krav man har på vetenskaplig dokumentation så det har inte varit möjligt att utvärdera dem. Livsmedelsverket har kommit fram till att, med det underlag man har, aspartam inte är cancerframkallande.
LIGHTLÄSK LEDER TILL FÖR TIDIG FÖDSEL En dansk studie från 2010 visar att gravida kvinnor som dricker lightläsk löper betydligt större risk att föda för tidigt.
– Det här har utvärderats av det europeiska livsmedelsverket EFSA och man har kommit fram till att det är mer en spekulation, eller en teori som författarna framför. Det finns inget vetenskapligt belägg om ett orsakssamband, men det väcker en tanke om fortsatta studier.