Inlägg märkta ‘jordgubbar’

Jordgubbslikör LCHF

25 augusti, 2012

Jordgubbslikören har varit klar en tid och nu får ni ta del av mitt recept.
Smakar sannerligen SOMMAR!

1 liter torra jordgubbar – rensade och väl sköljda
35 cl renat/vodka
6-8 msk SteviaVital Bakery+ Mariannsocker

Gör så här:
Lägg jordgubbarna och sötning i ett glas med tättlsutande lock, slå över spriten och ruska om lite.
Ställ glaset i ett lagomt soligt fönster i 2 veckor och sedan 2 veckor i kylskåp, vrid (i fönstret) och ruska lite försiktigt då och då på glaset under hela tiden.
Sila av bären genom en trådsil och sila sedan genom en saftsilduk och tillsist genom kaffefilter.

Likören hälls på en väl rengjord torr flaska. Sedan kan man njuta sommarsmak i vinter med jordgubbslikör i ett litet likörglas…

 

EU stoppar ekoskydd??

27 juli, 2012

Nu går skam på torra land (igen) vilken värld är detta vi lever i? Detta frågar man sig ofta i dessa sk moderna tider där det ska petas i allting…
Nu har EU förbjudit alla utom de som är certifierade KRAV att bespruta sina jordgubbar med naturliga bekämpningsmedel  så som matolja, såpa/diskmedel.
SVT skriver:
”Jordgubbar har många fiender – mögel och skadeinsekter, värst just här är tripslarven. Men för att slippa giftiga kemikalier har odlaren Ann-Helen Börjesson använt ett medel som anses helt ofarligt. Hon blandar själv såpa, olja och vatten för att spruta på jordgubbarna.

- Det som är problemet här är tripslarverna, då kan man använda såpa och olja – om man hade fått.

Men det får man inte längre. Under våren började nämligen en ny EU-förordning att gälla som gör att kommersiella odlare inte får använda såpa och olja som växtskyddsmedel. De är inte godkända för det ändamålet.

Tillfällig dispens

Det finns en tillfällig dispens, men bara för Krav- och Sigill-odlare.

- Det ska föreligga en fara som inte går att avvärja på något annat, rimligt sätt. Och när det gäller de ekologiska medlen, finns inga andra att tillgå. Men i den konventionella odlingen finns andra medel att använda, säger Johan Lindh, jurist på Kemikalieinspektionen.

Länsstyrelsens trädgårdsrådgivare, Kirsten Jensen, tycker det är ett märkligt resonemang.

- Det är en väldigt konstig signal att skicka, att ett medel som är ekologiskt inte får användas längre, innan ett företag betalar riktigt dyra pengar för att få det godkänt, säger hon.”

Vad gör man?

 

Nytt experiment pågår – Jordgubbslikör á la LCHF

30 juni, 2012

Mandeltårta med limekräm- och jordgubbar

23 juni, 2012

Ingredienser tårtbotten:
100 gram mandelmjöl eller mald mandel
4 äggvitor
2 msk Bakery+ sötning

Limesmörkrämsfyllning:
150 gram mjukt smör
4 äggulor
2 msk Bakery+
1 dl grädde
1 lime rivet skal o pressade saft
0,5 gelatinblad

Skivade jordgubbar och några hela
2 dl vispad grädde

IMAG0520Gör så här:
Gör gärna limesmörkrämen kvällen innan och lägg vitorna i en burk med tättslutande lock i kylen.
Mal mandeln i mandelkvarn eller använd mandelmjöl. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sötning och vispa ytterligare ca 2 min. Vänd i mandelmjölet. Bred ut smeten till två rundlar, ca 22 cm i diameter, på plåt med bakplåtspapper.
Grädda bottnarna mitt i ugnen 175 grader i ca 20 min. Vänd upp bottnarna på ett galler och dra genast bort papperet. Låt kallna.
Limesmörkräm: Lägg gelatin i kallt vatten minst 5 min. Skär smöret i små bitar. Riv limen och pressa sedan ur saften. Blanda äggulor, sötning och grädde i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning. Sjud tills krämen tjocknar, får inte koka. Ta kastrullen åt sidan och rör ner gelatinet och limeskal och saft, vispa sedan ner smöret.
Låt krämen kallna helt, kan med fördel göras kvällen innan och stå i kylskåp och tjockna.
Bred krämen mellan bottnarna och täck sedan rikligt med skivade jordgubbar.
Bred lite slarvigt grädde ovanpå och garnera med jordgubbar.
Man kan också bara dela krämen i två och ha ett lager mellan och ett ovanpå och skivade jordgubbar tätt både mellan och över och ingen grädde.

©MariannAndersson

Härlig sommartårta!

p

Krav-märkta jordgubbar var finns de?

13 juni, 2012

Äkta Vara sajten har sammanställning av var i landet det odlas Krav-märkta gubbar!
Leta upp din lokala odlare, ring och åk dit och köp!

Här unnar vi oss jordgubbar var och varannan dag under säsongen, den är ju så kort, så frossa för sjutton gubbar! (om du kan)

 

Kokospudding med lime- och jordgubbskompott

22 september, 2011

4 portioner

4 dl grädde
1 dl vatten
1,5 dl kokosflingor
ev 1/4 vaniljstång
4 äggulor
1,5 msk Bakery+

Jordgubbskompotten:
1/2 gelatinblad
3 dl tinade frysta jordgubbar
1 ekologisk lime, rivet skal och saft

Gör så här
1. Koka upp grädde, vatten och kokosflingorna, låt stå och dra i minst en timma. Ev skrapa ur en fjärdedels vaniljstång och låt koka med.
2. Vispa äggulor och sötning och blanda sedan ner silad kokosgrädde väl , krama ur flingorna ordentligt.
3. Häll upp kokossmeten i små portionsformar och grädda i vattenbad mitt i ugnen  125 grader i 1 timma. Låt kallna i kylskåp.

Jordgubbskompotten
1. Lägg gelantinet i kallt vatten i minst 5 min.
2. Blanda lime och jordgubb i en kastrull och sjud upp, blanda sedan ner gelatinet och ställ kompotten kallt.

©Mariann Andersson

 

Jordgubb black & white – enkel chokladmousse

6 juli, 2011

Superenkelt!

skiva lagom mängd jordgubbar, lägg en klick vispad grädde och en klick chokladmousse/chokladgrädde, vips så har du en en Jordgubb black & white!

undrar du hur jag gör chokladmousssen/chokladgrädden?

Ta ca 2 dl grädde och värm upp ( ej koka) och lägg i 1-2 bitar 90% choklad att smälta med, vispa att det blandar sig,  låt grädden kallna ordentligt och vispa den sedan som vanligt.

 

 

Jordgubbar!

21 juni, 2011

I Sverige har vi en så kort säsong med de svenska jordgubbarna, att vi i familjen frossar lite i dem just nu. Midsommar är ju också i antågande och det betyder jordgubbstårta på allas bord!

Vinterns jordgubbar i små askar smakar inte mycket till jordgubb, kan användas som dekoration mest. När det ska till jordgubbar på vintern tar jag mest de frysta och gärna ekobeställarnas svenska ekologiska spann. Äkta vara har en artikel om pesticider och jordgubbar, ingen rolig läsning. Man får helt enkelt leta ekologiska gubbar!
Jordgubben innehåller ju dock en del kolhydrater…

Hur gör ni nu under säsongen, äter sparsamt? Inte alls? Eller frossar lite?

 

 

Sommarfika

4 juni, 2011

Man måste passa på nu när jordgubbarna är svenska och färska. De här är från Gotland. Nu blir det bara mer och mer gubbar i affären!

 

 

Grillkväll

3 juni, 2011

Sommarvärmen är här och långhelg, då är ju grillkväll nästan ett måste.

Vi hämtade en 4 kg gräsbetes-grillåda i onsdags och ur den tog vi ryggbiffar och la i marinad med olivolja, salt, peppar, paprikapulver, lökpulver, och chilipulver.
Gjorde min ”potatis”sallad och serverade en god grönsallad till, + ett glas Valréas… Äkta naturligt rött vin som rekommenderas av Äkta Vara.

Avslutade kvällen med en jordgubbsdröm, mitt recept på rabarberdröm fast med skivade jordgubbar istället.

Kan livet bli mycket bättre?

Nu lär det bli mycket jordgubbar framöver, man måste ju passa på när det är säsong!