Inlägg märkta ‘julgodis’

Ishallon recept och GOD JUL

22 december, 2015
Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Vill passa på att önska alla bloggläsare en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!
En liten julklapp från mig till er alla blir ett nytt recept på lchf-gods.
Receptet var med i Expressens LCHF-tidning november.

Hål tillgodo och njut den!

Ishallon 20 st

100 gram ekologisk smaklös kokosolja
100 gram frysta hallon

1 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 0,5 dl strösocker)

Gör så här:
Lägg tinade hallon i en kastrull och hetta upp dem till sylt konsistens, mixa med mixerstav.
Sila av dem i en trådsil.
Smält kokosfettet och häll i hallonjuicen. Mixa allt med mixerstaven. Häll upp i ischokladformar och ställ kallt.

Tips: Tänk på att kokosfett smälter vid 24 grader och varmare.

Hasselnötskulor – julgodis

20 december, 2011

För ca 20 st

Ingredienser:
1 dl vispgrädde
50 g mörk choklad,  90%
25 g smör eller kokosfett
1 tsk vanilj
3 dl hasselnötsmjöl

1 msk bakery+ sötning

rullas i
2 msk kakao med en 1 tsk bakery+ i.

Gör så här:

Hetta upp grädden och låt chokladen smälta i grädden, tillsätt smöret alt kokosfett och sötningen och rör tills det blir lite tryffel konsistens. Tillsätt vaniljen och rör ner hasselnötsmjölet. Ta ev lite mer hasselnötsmjöl om det behövs. Rulla små bollar och doppa kulorna runt om i kakaoblandningen. Ställ kallt och förvaras kallt.

©Mariann Andersson

 

 

Chokladfudge – godis

13 december, 2011

2 dl grädde
50 gram osaltat smör
30-40 gram choklad 77% eller högre, ju högra kakaohalt ju mindre mängd behövs
ev lite sötning ( Bakery+)vid hög halt av kakao

Gör så här:
Koka upp grädden och lägg i chokladen att smälta med, ta i smöret och låt allt smälta och koka upp under vispning.
Låt sedan det hela småkoka (EJ under lock) i ca 20-30 minuter. Rör runt lite ofta, vakta den. Den ska tjockna. Häll upp i en liten form klädd med bakplåtspapper. Ju mindre form ju högre fudge.

Ställ sedan fudgen kallt i många timmar, gärna över natt. Skär upp i mindre munsbitar. Detta är min lilla variant av lchf-fudge.
Varning för överätning…

Vill du undkomma chokladen ta kakao och smaka av hur mkt  kakaosmak du vill ha och söta.

Tips om den skär sig, prova att droppvis ta i mer grädde och vispa till rätt konsistens.

 

 

 

Ischoklad – grundrecept

13 december, 2011

100 gram mörk kvalitetschoklad minst 70% ( här kör vi alltid 90%)
100 gram kokosfett ekologisk (utan kokossmak om du ska smaksätta ischokladen)
(ev 0,5 tsk vaniljpulver)

Smaksättningar:
1 tsk rivet apelsinskal eller citron
1/2 tsk mald kardemumma
1 tsk kanel
1 msk snabbkaffepulver
1 msk cognac eller whiskey
Några droppar pepparmyntsolja

Gör så här:
Smält kokosfettet och chokladen med vaniljpulvret. Tillsätt smak och smaka av och öka om du behöver mer smaksättning. Häll upp i små formar och ställ kallt. Givetvis är den jätte god utan någon smaksättning alls!

Tips: Ju högre kakaohalt i chokladen ju mer kokosfett kan du tillåta dig ha i. Ju mindre kolhydrater blir det också…

 

 

Marianns variant av Bounty-kulor

8 december, 2011

ca 15-20 st
150 gram mycket mjukt  osaltat smör
2 msk sötning Bakery+
150 gram kokosflingor
0,5 tsk vaniljpulver
1 äggula

100 gram mörk choklad  gärna 90%

Gör så här:
Blanda smöret med sötning, vanilj, äggulan och kokosflingor. Arbeta degen smidig och ställ den kallt en timma.
Forma sedan kulor eller avlånga korta korvar, lägg dem på fat och ställ kallt igen i en timma.
Smält chokladen i vattenbad. Rulla eller doppa bountysarna i chokladen och lägg över dem på en liten plåt klädd med bakplåtspapper och ställ kallt igen minst en timma och flytta de sedan till en burk med tättslutande lock och förvara dem svalt.

©Mariann Andersson

 

Hasselnötschoklad – julgodis LCHF

5 december, 2011

100 gram rå-choklad (100%) eller 90% mörk choklad
1-2 msk Bakery+
30 g smör
1 dl grädde
0,5 dl hackade hasselnötter eller andra valfria nötter

Gör så här
Hetta upp grädden och smöret och låt chokladen + ev sötning försiktigt smälta i detta, blanda väl. Blanda sist ner nötterna och bred chokladen i en liten långpanna med bakplåtspapper. Skär ut rutor när den halvstelnat, lätta att bryta sedan när den stelnat helt.
Eller häll upp den i mindre formar då håller man fingrarna rena i större sällskap 😉

Tips: har du hasselnötssmör hemma ta någon matsked sådant också och du förstärker nötsmaken i chokladen. 🙂

©Mariann Andersson