Inlägg märkta ‘kaffe’

LCHF-kaffe och te

24 augusti, 2012

Då jag sedan 1/8 druckit ett kaffe med smör och koksfett (har jag alltid haft i kaffet) på morgonen för att öka fettandelen över dagen eftersom jag inser mer och mer att jag äter för mycket protein. Mitt tidigare intag av protein liknade mer en bodybuilders…

Nu uppstår det frågor om kaffet och jag kan notera att det diskuteras friskt om ”fettkaffet” som jag kallar LCHF-kaffe och idag ser jag att Margareta på KiF i sin blogg nämner kaffet också. När jag började 1/8 kände jag inte till Magic Bullet kaffe.
Är det lchf då, kanske någon undrar över? Läs mer »LCHF-kaffe och te

Grädde vs smör

21 augusti, 2012

Smör är ju grädde utan vassle, dvs mindre protein och inga kolhydrater att tala om.
Så om vi väljer smör i kaffet istället för grädde torde det vara inga problem, eller?

Vi kan roa oss med att kika lite på dessa två eminenta livsmedel.

Grädde: 100 g / 1 dl  innehåller 40 gram fett, 2,10 g protein och 3 g kolhydrater.
Smör: 100g innehåller 80 gram fett, 0,60 g protein och  0,40 g kolhydrater

Nu kommer vi till den viktiga delen…
De flesta tar lätt 1 dl grädde i kaffet och då blir fettandelen 40%
Tar du 2 msk smör i stället så lär du landa på ca 25-30 gram smör och det blir ca 20 gram fett. ( knappt inget protein och kh)
Tar du då också i 2 msk kokosfett (ca 25) så blir den sammanlagda fettandelen ca 45 g.
Inte så våldsamt mycket mer än att hälla frikostigt med grädde i sitt kaffe alltså…

Så alla ni som väljer smör i kaffet istället för grädde kan lugnt fortsätta med detta.

Marianns dessertkaka – med smak av kakao och kaffe

11 november, 2011

Ca 4 pers

1 dl cream cheese eller Philadelphia ost (verkar som mascarpone gör den rinning)
1 dl grädde
50 gram osaltat smör
1,5 msk sötning Bakery+
2 tsk snabbkaffe pulver
1,5 msk kakao
1 tsk vaniljpulver

 

Gör så här:
Smält osten på svag till mellanvärme och vispa lite med spiralvisp. blanda i kaffe, kakao, vanilj och sötning och smöret och låt detta smälta med och blanda med vispen väl.
Häll i grädden och öka värmen, vispa att allt blandar sig väl och blir ordentligt hett.
Häll upp i en liten låda/form som du bottnar med bakplåtspapper, ju mindre form ju högre  kaka. Ställ kallt i frysen minst ett par tre timmar ev längre tid för mindre form. Förvaras sedan kallt.

Skär upp bitar och servera, pudra ev med kakao som på bilden, gott till en kopp kaffe!
För lyxig dessert vispa lite grädde och smaksätt med konjak, mums!

©Mariann Andersson

 

 

Kaffekaka med chokladganache – mjuk kaka

4 oktober, 2011

Världens godaste kaffekaka?

Här bjuder jag på kanske den godaste mjuka kakan och till denna kaffekaka är det jättegott att servera en mjuk och len chokladganche till. Detta gör kakan extra festlig!
Givetvis är den mjuka kaffekakan god utan chokladganche 😉

Kaffekakan:
4 ägg
150 g smält osaltat smör
2 msk Bakery+ sötning
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
3 msk snabbkaffepulver
1 tsk kanel
2 tsk bakpulver

Chokladganache:
50 g mörkchoklad 90% (70% ger 36 gram kolhydrater per 100 g)
1 dl grädde
30 g mycket mjukt smör

Gör så här
1. Börja med ganachen då den behöver stå ordentligt kallt
2. Smält chokladen och grädden i vatten bad och låt svalna något rör sedan i smöret väl, och ställ kallt i kylskåp
3. Vispa ägg och sötning till kakan
4. Ta i det smälta smöret och blanda väl runt, Smält kaffepulvret i smöret.
5. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten
6. Grädda i avlång form klädd med bakplåtspapper i mitten av ugnen 175 grader i ca 25 min

Servera kakan med chokladganachen till.  De kan också när ganachen tjocknat ordentligt breda den över och sedan servera.
Om man vill kan man mkt väl ta i 2 tsk snabbkaffepulver i ganachen, även lite rom (essense), eller konjak ger goda smaker.

©Mariann Andersson