Inlägg märkta ‘kakor’

Krämfyllda LCHF-kakor

10 augusti, 2011

ca 8 st dubbla kakor

Ingredienser:
100 g smält osaltat smör
3 dl mandelmjöl
0,5 dl fibrex flingor
0,5 dl fibrex-strö (Finax)
2 krm vaniljpulver
1,5 msk Bakery+ sötning

Kräm:
100 g mycket mjukt osaltat smör
50 g cream cheese
2 krm vaniljpulver
1,5 msk Bakery+

Gör så här:
1. Smält smöret och ta fram smöret till krämen att mjukna
2. Blanda alla torra ingredienser väl, se till att sötrixet inte ligger i större smulor, mosa dem noga.
3. Häll i det smälta smöret och blanda välv runt
4. Fördela 16 st runda kakor på bakplåtspapperklädd plåt. Platta dem noga ner till ca 0,5 cm. Se också till att kanterna är hela och lika tjocka som mitten.Viktigt att de är hårt packade.
5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 min. Låt svalna  innan du lyfter över dem med stekspade på galler att fortsätta  bli helt kalla.
6. Blanda alla ingredienser för vaniljfyllningen väl.
7. Fördela krämen på 8 kakor och sedan lägger du ihop dem två och två.

Tips: Självklart kan man äta de krispiga kakorna som de är utan fyllning.
Du kan också ta i 2-3 msk kakao i fyllningen.

©Mariann Andersson

 

 

LCHF-kakor á la havrekakor

4 augusti, 2011

Ingredienser:

3 dl mandelmjöl
1 dl fibrex
1 dl hackad mandelspån
100 g smält osaltat smör
1,5 msk Bakery+ sötning
1 krm vaniljpulver

 

 

Gör så här:
1. Smält smöret och blanda i fibrexen att mjukna något undertiden det svalnar i ca 5 minuter.
2. Blanda alla andra torra ingredienserna väl i en bunke.
3.  Häll i ”fibrexsmöret” i de torra ingredienserna och blanda väl runt.
4. Forma 8-12 platta runda kakor på bakplåtspapperklädd plåt. Se till att de är hårt packade ända ut i kanten.
5. Grädda i 175 grader i 20 minuter.
6. Låt svalna lite och lyft över dem på galler att svalna helt.

Tips: smaksätt med 3 msk kakao och/eller blanda ner lite hackad 70% choklad, eller gör som dottern gjorde vid detta tillfälle lägg några större bitar ovanpå.
1/2-1 msk pepparkakskryddor i är också supergott!

Jag gillar dom bäst utan chokladbitar, dom smakar då som havrekakorna gjorde, om jag nu mins smaken rätt efter 3 år på lchf…

©Mariann Andersson

 

 

 

Förväntan… Mariann kontemplerar

9 maj, 2011

Ja, detta med förväntan, är fascinerande. När man ser glass som denna bredvid, vad förväntar man sig?
När man ser en Budapestrulle?
Visst går läckergommen i gång?

När man ser något med färg så reagerar man, ögat verkligen SER.
och när man då ser kakor och annat sk sött, så VET vi hur det ska smaka och vilken kick det ska ge.

När man då ger sig in i lågkolhydratsbakning, så SER ögat detsamma och förväntan kan vara den samma och därmed kommer en besvikelse när man sedan sätter tänderna i bakverket och smaskar. Smaken är där oftast, men smaken/kicken av socker redan i munnen uteblir helt.

Och det helt klart bästa med lågkolhydratsbakning är att det inte skapar sug efter mer. Det går alldeles utmärkt att äta en sådan glass och inte uppleva denna blodsockerhöjning och sänkning av densamma och det automatiska suget sedan.

Man kan tillåta sig leva med livet och därmed följa med i högtider, födelsedagar och ändå behålla ”förståndet”…

Detta var ju bara mina små funderingar så här dagen efter en ”frossning” av bakverk…