Inlägg märkta ‘kanelbullar’

Kanelbullens dag idag!

4 oktober, 2012

Självklart har varje lågkolhydratsbakblogg med självaktning ett bra recept på kanelbullar 😉
Här är mitt!

Wikipedia om Kanelbullens dag:
Kanelbullens dag infaller den 4 oktober. Den är en i Sverige årlig temadag, instiftad 1999 av Kaeth Gardestedt. Hon var vid tidpunkten projektansvarig för Hembakningsrådet, historiskt en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare som numera drivs av Dansukker. Syftet med dagen är att uppmärksamma den rika bulltraditionen som finns i Sverige, med speciellt fokus på den anrika kanelbullen, samt att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin. Dagen uppmärksammas genom reklamskyltar i butiker och serveringar. Kanelbullens dag förekommer även bland svenskar i Nya Zeeland och på många orter inom Svenska kyrkan i utlandet.

Att Kanelbullens dag infaller just 4 oktober beror på att Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet enligt egen uppgift inte ville att dagen skulle konkurrera med andra mattraditioner såsom semlor, kräftor eller surströmming. År 1999, när Kanelbullens dag lanserades, var 4 oktober dessutom internationella barndagen, och en ”tanke med kanelbullens dag var att det skulle vara en omtankens dag”.

Tur att vi inte bakar som hon, margarin!!?? och nu fick vi också veta vilka Dansukker är, en samling sjukdomsalstrare…

Så visa verklig omtanke och baka en HÄLSOSAM kanelbulle för omväxlings skull!

 

Kanelbullar – LCHF

26 november, 2011

Detta är LCHF-sfärens allra första kanelbullar utan bakmix!

8-10 st kanelbullar, hela satsen innehåller ca 6.40 gram kolhydrater.
Det gör långt mindre än 1 gram kolhydrater per bulle.

Låt också bullarna ”stå till sig” innan ni äter dem, lågkolhydratsbakverk är många gånger godare efter några timmar och tom dagen efter än traditionella bullar som är goda ljumna.

Ingredienser:

4 ägg och 1 gula
2 msk sötning Bakery+
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1 tsk kardemumma
1,5 dl kokosnötsmjöl (aman pranas 4 gram kh100 gram mjöl)
3 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Fyllning:
50 gram supermjukt smör och kanel

1 uppvispad äggvita till pensling och ev lite hackade hasselnötter

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt i gärna 5 min. Häll i grädde och smöret, blanda väl. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten låt smeten svälla i minst  5 min.
Kavla sedan ut degen mellan två oljade bakplåtspapper, och dra loss översta pappret. Bred ut smöret och pudra rikligt med kanel över och rulla ihop den som en rulltårta.
Skär sedan bitar och lägg i bullformar. Pensla och strö över nötterna.
Grädda i 175 grader i ca 15 min.
©Mariann Andersson

 

 

 

/p